Χριστούγεννα στην Αθήνα

Οι καλύτερες ιδέες για γιορτές στην πόλη από τη συντακτική ομάδα του athinorama.gr

Θέμα

Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε τις γιορτές - μέρος β'

Από -

Σε συνέχεια του προηγούμενου θέματός μας με βιβλία που ξεχωρίσαμε από τις νέες κυκλοφορίες, σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος των προτάσεών μας από τα πολλά και αξιόλογα βιβλία του 2015. Καλή ανάγνωση! 

Από τον Σπύρο Πετρουνάκο

Περπατώντας
Frédéric Gros
Μτφρ. Ρ. Τσιτούρη
Εκδ. Ποταμός
Τιμή: € 14,00
Το περπάτημα συνδέεται από αρχαιότητα με τον στοχασμό, και ιδιαίτερα τον περιπατητικό φιλοσοφικό διάλογο. Τόσο το περπάτημα όσο και ο στοχασμός κινδυνεύουν να συνθλιβούν από τη φρενίτιδα της ταχύτητας οι οποία εκφράζεται είτε με την αδηφαγία του multitasking είτε μέσα από μια πρόσφατη εμμονή στην ακραία δοκιμασία των σωματικών αντοχών και στο νέο προσωπικό ρεκόρ. Μέσα σε όλα αυτά, το περπάτημα παραμένει ταπεινό, ήσυχο, φιλικό προς τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον, αφήνοντας χρόνο για περίσκεψη, παρατήρηση και απεγκλωβισμό από τον εαυτό. Είναι επίσης λιτό και ως επί το πλείστον απέχει από την καταναλωτική κουλτούρα, παρά τις προσπάθειες «να δημιουργηθεί μια νέα αγορά γύρω από το βάδισμα», να αντιμετωπιστεί δηλαδή ως άθλημα, γράφει ο Frédéric Gros. Αποσύνδεση, ελευθερία, αποχώρηση είναι τρία από τα χαρακτηριστικά ή στάδια του περπατήματος, σύμφωνα με τα φιλοσοφικά μονοπάτια που ακολουθεί ο Gros και οι εκλεκτοί συνοδοιπόροι του.

Η Αλεπού της Σκάλας
Ηλίας Παπαμόσχος
Εκδ. Κίχλη
Τιμή: € 9,95
Οι ιστορίες του Ηλία Παπαμόσχου ισορροπούν ανάμεσα στον πεζό και τον ποιητικό λόγο, αλλά και ανάμεσα στη στιγμή και τη βύθισή της στο παρελθόν ή το μέλλον. Σε μια από τις ιστορίες της συλλογής, ο χρόνος ακολουθεί τα χνάρια της θύμησης, επισκέπτεται σκηνές αυτούσιες ή διογκωμένες από την ανάκληση, για να καταλήξει, σαν τη διαδρομή ενός μουσικού κομματιού, στην ακινησία, σαν «σταματημένο εκκρεμές». Στην ιστορία «Η αλεπού της σκάλας», ο χρόνος διευρύνεται, η στιγμή που πατιέται η σκανδάλη εξοστρακίζεται στο καμπαναριό «σαν δάχτυλο υψωμένο», στα νερά που τρέχουν στην πλατεία, στη σκόνη που μυρίζει καλοκαίρι, πριν ο κόσμος «μαυρίσει» στα μάτια της αλεπούς «σαν ώριμο σταφύλι». Ο θάνατος της αλεπούς θα τη μετατρέψει προσωρινά σε ακίνητο φύλακα, πριν τον δεύτερο χαμό της και την επιστροφή της στην ανυπαρξία. Οι κύκλοι της ζωής και του χρόνου, του ζωντανού και του άψυχου, του βιώματος και της μνήμης διατρέχουν τις ιστορίες του Παπαμόσχου, αλλά κάθε στιγμή τους «μοιάζει με τόξο τεντωμένο ή με κορμί παιδιού έτοιμου να πετάξει πέτρα».

Ο Κάφκα στην Ακτή
Χαρούκι Μουρακάμι
Μτφρ. Α. Μαντόγλου
Εκδ. Ψυχογιός
Τιμή: € 18,80
Στο «Ο Κάφκα στην ακτή» ο μεγάλος παραμυθάς, όπως έχει χαρακτηριστεί, Χαρούκι Μουρακάμι συνυφαίνει δυο ιστορίες σε σταδιακή και αναπότρεπτη σύγκλιση, αυτή του δεκαπεντάχρονου Κάφκα που ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης της αδελφής του και της μητέρας του και του διανοητικά τραυματισμένου Νακάτα, που ξεκινάει και αυτός μια αναζήτηση διαφορετικού τύπου αλλά με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης. Όπως και στα άλλα μυθιστορήματά του, το σύμπαν του Μουρακάμι κατοικείται από έναν ετερόκλητο θίασο υπαρκτών και φανταστικών προσώπων που ενσαρκώνουν τις μεγάλες θεματικές της ύπαρξης, του πεπρωμένου και της Ιστορίας. Με χαρακτηριστικό τρόπο, ο εσωτερικός και εξωτερικός μικρόκοσμος του κάθε χαρακτήρα έχει ονειρική υφή όχι τόσο με την έννοια της απόστασης από το πραγματικό ή της διάθλασής του, αλλά ως αίσθηση ότι η αινιγματική διάσταση των πραγμάτων παραμένει εγκλωβισμένη στην απτή και ακατέργαστη καθημερινότητα. «Δεν υπάρχει ήλιος εκεί, ούτε φεγγάρι, ούτε πυξίδα, καμία αίσθηση του χρόνου. Μόνο η υπέροχη λευκή άμμος που στροβιλίζεται και υψώνεται ψηλά στον ουρανό σαν σκόνη από κονιορτοποιημένα οστά. Μια τέτοια αμμοθύελλα πρέπει να φανταστείς» λέει ο Κρόου στον Κάφκα περιγράφοντας το πεπρωμένο και προτρέποντάς τον να γίνει «ο πιο δυνατός δεκαπεντάχρονος του κόσμου».

Μπαγιάτηδες και Χαμουτζήδες
Χαράλαμπος Μεταξάς
Εκδ. Αρχείο
Τιμή: € 10,00
Λέξεις και εκφράσεις για Αθηναίους χαμουτζήδες και Σαλονικιούς μπαγιάτηδες, τα λήμματα στον Γλωσσικό Οδηγό της Θεσσαλονίκης, από τη σειρά «Αργκοναύτες» των εκδόσεων Αρχείο, είναι μικρά μαθήματα ιστορίας αλλά και περιήγηση στους δρόμους, τις γειτονιές και την τοπογραφία της Θεσσαλονίκης. Στα όρια του επιφωνήματος, η αργκό είναι άμεση, ευθύβολη, εύστοχη αλλά και παροδική, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Ως περιοχή της γλώσσας που δεν προσφέρεται για εξιδανικεύσεις ή υπεκφυγές ενώ εμφανίζεται σπάνια στον γραπτό λόγο, η αργκό ζει από στόμα σε στόμα και μεταλλάσσεται με την πάροδο του χρόνου. Η εκφορά της δηλώνει τις κοινωνικές, γεωγραφικές ή χρονικές καταβολές του ομιλητή, ενώ εκφράσεις που κάποτε βρίσκονταν στα όρια της κοσμιότητας, ή τα ξεπερνούσαν, σήμερα μπορεί να ακούγονται γραφικές ή ακόμα και χαριτωμένες. Άλλες λέξεις και εκφράσεις, φαινομενικά απλούστατες ή οριακά κατανοητές, κρύβουν ως επτασφράγιστο μυστικό την προέλευσή τους και προτιμούν να αφήνονται στις μικρές και μεγάλες παρανοήσεις. Δείτε, για παράδειγμα, τα λήμματα «τοστ», «σκονάκι», «μπούγιο» αλλά και τις σχεδόν συνώνυμες «ζαρτ» και «κλάιν μάιν».

Ένας Καλός Γιος
Πασκάλ Μπρυκνέρ
Μτφρ. Γ. Στρίγκος
Εκδ. Πατάκη
Τιμή: € 11,50
Στο «Ένας καλός γιος», ο συγγραφέας και φιλόσοφος Πασκάλ Μπρυκνέρ γράφει για την ιδιαίτερα δύσκολη σχέση με τον πατέρα του, με κύριο σημείο αναφοράς το τεράστιο ηθικό χάσμα που διανοίγεται μεταξύ τους από το γεγονός ότι ο δεύτερος παρέμεινε ορκισμένος αντισημίτης και ρατσιστής: « ο αντισημιτισμός ήταν το καύσιμό του, ήταν αυτό που τον έκανε να σηκώνεται κάθε πρωί και να ζει», θα πει ο Μπρύκνερ σε πρόσφατη συνέντευξή του, «αλλά δεν έχω πια τη δύναμη να συνεχίσω να τον μισώ, η κόπωση με έκανε να τον συγχωρέσω» θα γράψει αλλού. Πατέρας και γιος ακολουθούν αντίθετες πορείες, όχι μόνο σε κάθε επίπεδο της ηθικής και πολιτικής τους συγκρότησης, αλλά και βιωματικά καθώς στην πορεία ζωής που θα ακολουθήσει ο γιος δεσπόζει ό,τι το πιο αποκρουστικό για τον μονίμως αγανακτισμένο πατέρα. Ο Μπρυκνέρ, ένας από τους πιο οξυδερκείς εν ζωή φιλόσοφους και πολέμιος της πολιτικής ορθότητας που ακυρώνει τη σκέψη, γράφει ένα βιβλίο «φόβου και συγχώρεσης» αφιερωμένο στον πατέρα του.


Jonathan Franzen
Θ. Λάλας (δίγλωσση έκδοση συνέντευξης)
Εκδ. Book Loft
Τιμή: € 7,50
Ο Jonathan Franzen, ένας από τους σημαντικότερους και διακεκριμένους συγγραφείς σήμερα, αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικής και συγγραφικής βιογραφίας του. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η καθοριστική στιγμή-απαρχή της συγγραφικής του πορείας έρχεται κάποια Χριστούγεννα της παιδικής του ηλικίας όταν συνειδητοποιεί τι κουβαλούσε η κάθε λέξη που χρησιμοποιούσε η μητέρα του, λες και υπήρχε «επιβράδυνση του χρόνου». «Έγινα συγγραφέας εκείνα τα Χριστούγεννα, βλέποντας και περιγράφοντας την οικογένειά μου να γιορτάζει», λέει ο Franzen σχετικά. Όσοι τον παρακολουθούν, ξέρουν ότι δεν μασάει τα λόγια του. Σε ένα σημείο της συνέντευξης που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως αντίδοτο κατά μιας αποκλειστικά θεραπευτικής (ή αυτο-θεραπευτικής) αντίληψης της συγγραφικής δραστηριότητας, λέει ότι «το γράψιμο είναι ένας τρόπος να δημιουργήσεις κάτι ενδεχομένως όμορφο και με νόημα μέσα από τους φόβους σου». Για όσους δικαιολογημένα δεν χορταίνουν από Franzen, διαβάστε τη συνέντευξη του στο Αθηνόραμα από την πρόσφατη επίσκεψη του συγγραφέα στην Αθήνα.

Σχετικά Θέματα

Τα βιβλία του καλοκαιριού

25/07/2017

Τα βιβλία του καλοκαιριού

Ένα μικρό δείγμα για διαφορετικά γούστα και διαθέσεις από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδοτική παραγωγή των τελευταίων μηνών.

Βιβλία για το Πάσχα

27/04/2016

Βιβλία για το Πάσχα

Μια επιλογή βιβλίων για το Πάσχα για αναγνώσεις στην ύπαιθρο ή σε κάποιο ηλιόλουστο μπαλκόνι της ήσυχης πόλης.

8 βιβλία που μου αρέσει να διαβάζω με τον 7χρονο γιο μου

17/12/2015

8 βιβλία που μου αρέσει να διαβάζω με τον 7χρονο γιο μου

Το έχω ξαναγράψει, ένα από τα καλά του να είσαι γονιός είναι ότι ανακαλύπτεις τι καταπληκτική δουλειά έχει γίνει στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Να τι ξεχώρισα από τις νέες κυκλοφορίες για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού. 

15 παιδικά βιβλία που θα θέλουν να διαβάσουν και οι... γονείς!

17/12/2015

15 παιδικά βιβλία που θα θέλουν να διαβάσουν και οι... γονείς!

Αρχαίοι μύθοι, κλασικά μυθιστορήματα, εκπαιδευτικά παραμύθια και περιπέτειες περιλαμβάνονται στις πρόσφατες εκδόσεις παιδικών βιβλίων. Προσέξτε όμως, γιατί στα περισσότερα βιβλία τα πολύχρωμα σκίτσα «ζωντανεύουν» και μπορεί να μαγέψουν και τους μεγαλύτερους σε ηλικία!

Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε τις γιορτές - μέρος α'

17/12/2015

Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε τις γιορτές - μέρος α'

Μια πρώτη επιλογή από τα πολλά αξιόλογα βιβλία της χρονιάς που πέρασε ως προτάσεις ανάγνωσης ή δώρων για τις γιορτές, αλλά και για τις πιο ήσυχες στιγμές του νέου έτους. 

Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία

14/12/2015

Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία

Επιλέξαμε και σας προτείνουμε μερικές από τις νέες κυκλοφορίες παιδικών βιβλίων, για να κάνετε ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δώρο στους μικρούς σας φίλους.

XMAS GUIDE 2015 - Ξεφυλλίστε το FLIPBOOK

Διαβάστε ακόμα

Χριστούγεννα στην Αθήνα