Οι πιο ξεχωριστες εμπειριες απο τις ΙΟΝ Dark

Θέμα

Η dark πλευρά της γαστρονομίας

Welcome to the dark side: με τα εστιατόρια να πειραματίζονται όλο και περισσότερο με τις dark αποχρώσεις, το ριζότο, το μπέργκερ και η πίτσα βάφονται μαύρα και τους πάει πολύ.

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι μαύρο φαγητό; Πιθανότατα χαβιάρι, μαύρα φασόλια, μαύρο ρύζι, μαύρα μανιτάρια και φυσικά σοκολάτα. Κι αν επιμείνεις λίγο παραπάνω μπορεί να φτάσεις μέχρι τη γλυκόριζα ή το μαύρο σκόρδο. Αυτή όμως είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει και το total black. Το οποίο εξελίσσεται σε ισχυρή τάση.

Οι σεφ επεκτείνουν τη γευστική παλέτα του μαύρου με διάφορους τρόπους αισθητικά και γαστρονομικά ιντριγκαδόρικους. Τα μαύρα ριζότι και τα μαύρα ζυμαρικά, τα μπέργκερ και τα χοτ ντογκ που κλείνονται σε μαύρο ψωμάκι, η πίτσα με μαύρη ζύμη, ο μαύρος ταραμάς και η μαύρη μαγιονέζα, όλα βαμμένα με μελάνι σουπιάς (που τους προσθέτει νοστιμιά με τις θαλασσινές/umami νότες του), αυξάνονται και πληθύνονται. Υπάρχει δε κι ένας εναλλακτικός τρόπος βαφής, διαδεδομένος στο εξωτερικό, που σιγά-σιγά αρχίζουμε να βλέπουμε και στην Ελλάδα, το φυτικό «κάρβουνο» ή φυτική «στάχτη», φτιαγμένη από μπαμπού, από φύκια ή από κέλυφος καρύδας.

Κι ανοίγει το δρόμο για να δοκιμάσουμε και στην Αθήνα μαύρα παγωτά, μαύρα κρουασάν και μακαρόν, αλλά και μαύρα smoothies ή χυμούς, που κεντρίζουν εκτός από το γευστικό ενδιαφέρον και τα φωτογραφικά κλικ. To γεγονός ότι είναι από τις πιο ισχυρές και δημοφιλείς εικόνες στο food κομμάτι του instagram αποδεικνύει ότι οι foodies είναι… dark τύποι.