Alex Drakos Trio: Tora

Ένας εξαιρετικός μουσικός μικρόκοσμος που μας απευθύνεται σε ένα υψηλό και ουσιαστικό καλλιτεχνικό / επικοινωνιακό επίπεδο.

Alex Drakos Trio: Tora

Ένας εξαιρετικός μουσικός μικρόκοσμος που μας απευθύνεται σε ένα υψηλό και ουσιαστικό καλλιτεχνικό / επικοινωνιακό επίπεδο.

Alex Drakos Trio: Tora - εικόνα 1

Δέκα εικόνες – και οι αντίστοιχες μουσικές. Παιγμένες από τον Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη, τον Γιάννη Παπαδόπουλο και τον Ντίνο Μάνο. Δέκα συναισθηματικές καταστάσεις που οι τρεις μουσικοί (και οι συμμέτοχοι φίλοι τους) μοιράζονται αναμεταξύ τους – και με εμάς που τους ακούμε. Μερικές από αυτές τις μουσικές / εικόνες / καταστάσεις είναι πολύ εύγλωττες. Ξεκινούν από την τζαζ, την σύγχρονη τζαζ για τρίο όπως συμβαίνει να την ξέρουμε – από τον Bill Evans και τον Keith Jarrett ως στο σημείο που την πήγε ο Brad Mehldau και το Esbjorn Svensson Trio (κυρίως αυτό). Τζαζ με ροκ διαθέσεις και υπερ-cool εστιάσεις, με πολύ soul feeling, αλλά και μουσική εσώτερη, που θέλει να διατηρήσει την ποιητική της δύναμη και, ενδεχομένως, κάποια από τα μυστικά της μέχρι κάποια μεταγενέστερη ακρόαση. Μουσική όμως που όταν χρειάζεται εκρήγνυται μέσα στο μυαλό ή/και στην καρδιά μας. Ο τρόπος που παίζουν – στα ντραμς ο Αλέξανδρος, στο πιάνο ο Γιάννης, στο μπάσο ο Ντίνος – περνάει μέσα από μια ευρεία γκάμα μουσικών διαθέσεων που εκτείνεται αισθητικά από τον ιδιαίτερο λυρισμό ως την δεξιοτεχνική δύναμη, φροντίζοντας όμως κάθε φράση, κάθε χρώμα, κάθε ρυθμός να έχει ουσία – και συνολικά να διηγείται μιαν ιστορία. Γνωστοί μουσικοί, ο Κτιστάκης από ποικίλα jazz plus σχήματα και συνεργασίες, ο Παπαδόπουλος και ο Μάνος κυρίως μέσα από το Next Step Quintet, λειτουργούν σαν μια δημιουργική μονάδα και μέσα από αυτό το άλμπουμ δίνουν μια εξαίσια μουσική που υπερβαίνει ετικέτες και όρια και γίνεται καθαρή καλλιτεχνική δήλωση με μεγάλη αισθητική / μουσική αξία. Όπως σημειώνει και ο Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης, «Αυτή η μουσική είναι μια ιστορία. Ένας Κύκλος. Ένας κύκλος συναισθημάτων, καταστάσεων του νου και της ψυχής». Τον κύκλο αυτό απαρτίζουν τέσσερις συνθέσεις του Κτιστάκη (“Drum Suffering”, “Stuttgart”, “Tora”, “Nagual”), δύο του Μάνου (“Solitude”, “SubLove”), δύο του Παπαδόπουλου (“Esbjorn”, “Piano Fear”), μια διασκευή του “Paint it Black” των Rolling Stones και το “Elegie” του συμμετέχοντος κιθαρίστα Γιώργου Λιμάκη. Δημιουργούν όμως έναν εξαιρετικό μικρόκοσμο – μέσα στη μουσική του οποίου εντάσσεται ο λόγος του Μανώλη Αναγνωστάκη και του Κρισναμούρτι – που μας απευθύνεται σε ένα υψηλό και ουσιαστικό καλλιτεχνικό / επικοινωνιακό επίπεδο. (Puzzlemusik)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Ξανθούλα Ντακοβάνου μας ταξιδεύει από τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου στη world jazz

11 καλλιτέχνες παρουσιάζουν το νέο δίσκο "Lamenta" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/12/2022

Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος με την Eλπίδα ενώνουν ξανά τις φωνές τους

Θα ακούσουμε μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που έχει συνθέσει μέχρι σήμερα ο δημιουργός και τις μεγάλες επιτυχίες της Ελπίδας.

Κατερίνα Κυρμιζή & Νίκος Γρηγοριάδης: Μια βραδιά με σπιτική θαλπωρή στο "Μουσικό Κουτί"

Δεν είχαν παρά τις κιθάρες τους, κάποια κρουστά χειρός κι έναν πιανίστα. Όμως με αυτά τα λιτά μέσα αποδείχθηκαν καθηλωτικοί, δίνοντας μια ουσιαστική συναυλία, η οποία εκπροσώπησε άριστα την τραγουδοποιία τους.

Η πελώρια δεξαμενή της κινηματογραφικής μουσικής είναι το δημιουργικό έναυσμα των Cinema Paradiso Project

Με αφορμή τις εμφανίσεις τους μιλήσαμε μαζί τους για το πώς πήραν το όνομά τους, για τη σχέση τους με τη μουσική σκηνή του Half Note και την καθοριστική συνάντησή τους με τον Ennio Morricone, αλλά και για την επόμενη εμφάνισή τους στο Half Note Jazz Club, το Φεβρουάριο, μια latin κινηματογραφική βραδιά.

Οι DakhaBrakha έρχονται από το Κίεβο με αγάπη

Το διάσημο πολυφωνικό κουαρτέτο της world music DakhaBrakha κάνει στάση στο Ωδείο Αθηνών.

TikTok, μία χρονομηχανή του Ίντερνετ

Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης νεκρανασταίνει τα μουσικά mashups και τα λοιπά trends της προϊστορίας του Ίντερνετ.

Οι πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες στο Spotify για το 2022

Συγκέντρωσαν τις περισσότερες μεταδόσεις στη διάσημη μουσική πλατφόρμα streaming.