Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

Είσ.: € 18-8. Πληρ.: www.megaron.gr

Συναυλίες

Ορχήστρα Εγχόρδων Ωδείου Φίλιππος Νάκας

  • Κλασική μουσική

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας γιορτάζουν την ολοκλήρωση του 10ου κύκλου του Εργαστηρίου Χάλκινων Πνευστών με την καθιερωμένη πολυσυμμετοχική συναυλία που σηματοδοτεί τη φετινή λήξη του. Την επιμέλεια του εργαστηρίου έχουν κορυφαίοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μέλη του Συνόλου “METALLON” με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Με στόχο την ανακάλυψη της χαράς της μουσικής μέσα από την ομαδική εργασία, τη γνωριμία με το ορχηστρικό ρεπερτόριο, αλλά και τη δυνατότητα συνεργασίας νέων μουσικών με τους έμπειρους και καταξιωμένους μουσικούς των Χάλκινων Πνευστών της Κ.Ο.Α., το εργαστήριο διοργανώθηκε για 10η χρονιά, δίνοντας χαρά σε όλους τους συμμετέχοντες. Στη συναυλία λήξης του εργαστηρίου θα συμμετάσχει η Ορχήστρα Εγχόρδων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου.

25/04 Πέμ. 7 μ.μ.

Simon Höfele

  • Κλασική μουσική

Παρουσιάζει ένα απολαυστικό πρόγραμμα με σπουδαία έργα μουσικής δωματίου του 20ού αιώνα, που αναδεικνύουν τον λαμπερό ήχο της τρομπέτας. Από τους πλέον καταξιωμένους σολίστ της νεότερης γενιάς, ο Xαίφελε δισκογραφεί για τη Berlin Classics, έχει στο ενεργητικό του σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, ενώ το 2020 κέρδισε το OPUS KLASSIK, το κορυφαίο βραβείο κλασικής μουσικής στη Γερμανία. Για την εμφάνισή του στο Μέγαρο, διανύει με ευκολία τις αποστάσεις και τις διαφορετικές επιρροές ανάμεσα στη μουσική του Ενέσκου, του Τακεμίτσου και του Γκέρσουιν, απογειώνοντας τις δεξιοτεχνικές δυνατότητες του οργάνου· άλλοτε εξαγγελτική και αιχμηρή, άλλοτε εσωστρεφής και λυρική, η τρομπέτα στο σύγχρονο ρεπερτόριο κερδίζει τις εντυπώσεις με την ευελιξία και την εκφραστική της δύναμη.

27/04 Σάβ. 8.30 μ.μ.

Matthijs Koene

  • Κλασική μουσική

Ο ιδιοφυής μουσικός δίνει ξανά ζωή σε ένα από τα αρχαιότερα μουσικά όργανα στην ιστορία, τον αυλό του Πάνα. Ο Ματτάις Κούνε, αφού πρώτα κατέκτησε σε βάθος την τεχνική του αυλού του Πάνα, βάλθηκε να χτίσει ένα ρεπερτόριο ειδικά γραμμένο για το όργανο, παραγγέλνοντας έργα σε συνθέτες του καιρού μας. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πάνω από τριακόσια έργα σε διάφορους συνδυασμούς: σόλο, ντούο, τρίο, για σύνολα μουσικής δωματίου, με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, ακόμα και με ορχήστρα. Η συναυλία αρχίζει με μια σύντομη παρουσίαση του οργάνου, μοναδική ευκαιρία για το ακροατήριο να μπει στα άδυτα της τεχνικής του αυλού του Πάνα, με τη βοήθεια ενός μουσικού που γνωρίζει όσο κανείς τα μυστικά του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα όπως η φημισμένη Μπαντινερί του Μπαχ και πρόσφατες συνθέσεις γραμμένες για τον ίδιο τον Κούνε (ανάμεσα στους συνθέτες, η Ελληνίδα Καλλιόπη Τσουπάκη και ο Κύπριος Εύης Σαμμούτης), έως το συνταρακτικό Άσμα ασμάτων του Μίκη Θεοδωράκη. Ένα γοητευτικό καλειδοσκόπιο ήχων μαγικών που μας ταξιδεύουν αιώνες πίσω και ταυτόχρονα μας ανοίγουν κρυφές πόρτες στο μέλλον.

27/04 Σάβ. 6.30 μ.μ.

Γιάννης Οικονόμου, Χριστίνα Παντελή & Αλέξανδρος Οικονόμου

  • Κλασική μουσική

Περιπλανήσεις στη γαλλική μουσική δωματίου του 20ού αιώνα για όμποε, φαγκότο και πιάνο γεμάτες αντιθέσεις και εναλλαγές. Ο συνασπισμός των τριών διακεκριμένων ελλήνων σολίστ σε ένα πρόγραμμα αισθαντικό και πνευματώδες μας προδιαθέτει για μια βραδιά ενεργητικής ακρόασης, καθώς το αιχμηρό χιούμορ της ρυθμικής Σονατίνας-Τάνγκο του Πιερ-Μαξ Ντυμπουά δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, ενώ συνθέτες με βιωματική γνώση των οργάνων, όπως ο ομποΐστας της Όπερας του Παρισιού Τεοντόρ Λαλλιέ, εξυφαίνουν ευφυείς διαλόγους μεταξύ των πνευστών και του πιάνου. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχουν δύο κορυφαία έργα του Πουλένκ, η Σονάτα για όμποε και πιάνο και το Τρίο για όμποε, φαγκότο και πιάνο, που είναι αφιερωμένο στον Μανουέλ ντε Φάγια. Τα έργα αυτά αναδεικνύουν τις επιρροές του Πουλένκ από το καμπαρέ και μας παρασύρουν στον κόσμο της ονειρικής ενατένισης που χαρακτηρίζει το τραγούδισμα της γαλλικής ψυχής.

28/04 Κυρ. 5.30 μ.μ.

Νίκος Νικόπουλος

  • Σύγχρονη

Ο φλαουτίστας σε ένα πρόγραμμα που μας ταξιδεύει από το Μπουένος Άιρες και τη γέννηση του τάνγκο, που αφηγείται μοναδικά ο Άστορ Πιατσόλα, στις ηλιόλουστες ακτές της ιταλικής ριβιέρας και τη γοητευτική «Φαντασία» του Καμίγ Σαιν-Σανς. Μπορεί το φλάουτο να κληρονόμησε από την αρχαιότητα προνομιούχα θέση μεταξύ των οργάνων, ωστόσο στη νεότερη ιστορία του περιορίστηκε σε ταπεινότερο ρόλο, και χρειάστηκε η δημιουργική φαντασία του 20ού αιώνα για να έρθουν στο προσκήνιο τα χαρίσματά του μέσα από σημαντικά και πολυποίκιλα έργα. Ιδανικοί σύντροφοι στις μελωδικές τους αναζητήσεις, το φλάουτο και η άρπα περιδιαβαίνουν τα μονοπάτια του κόσμου σε ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

28/04 Κυρ. 7 μ.μ.

Øystein Baadsvik

  • Σύγχρονη

Στο πρόγραμμά του παρουσιάζει μεταγραφές από δημοφιλή έργα (Γκριγκ, Μπαχ, Πιατσόλα) και πρωτότυπες συνθέσεις (Kλίαρφιλντ, Μπάαντσβικ), με στόχο να αποδείξει ότι «η τούμπα είναι το πιο cool μουσικό όργανο στον πλανήτη». Ο διεθνώς καταξιωμένος Όυστην Μπάαντσβικ δεν είναι ένας συνηθισμένος τουμπίστας. Είναι ένας πραγματικός aficionado του «νεαρού» πνευστού, το οποίο εμφανίζεται μόλις το 1835 και λόγω… βάρους δεν κατατάσσεται στην πρώτη γραμμή. Ο Μπάαντσβικ εδώ και τρεις δεκαετίες δραστηριοποιείται αποκλειστικά ως σολίστ, καταρρίπτοντας κάθε συμβατικό περιορισμό για τη δεξιοτεχνική χρήση της τούμπας. Ο Μπάαντσβικ επέλεξε να μάθει τούμπα για να κερδίσει την προσοχή της μέλλουσας συζύγου του. Όχι απλώς τα κατάφερε, αλλά εφηύρε και τεχνικές που αναδεικνύουν τις δυνατότητες και την ηχητική παλέτα του οργάνου. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι μπορεί να κάνει την τούμπα να ακούγεται σαν ελικόπτερο, αλλά και σαν το ιδανικό όργανο για να συνοδεύσει μουσικά ένα ρομαντικό ραντεβού!

28/04 Κυρ. 8.30 μ.μ.

Δημήτρης Τουφεξής

  • Κλασική μουσική

Ο καταξιωμένος πιανίστας εμφανίζεται στο Μέγαρο στον διπλό ρόλο σολίστ και μαέστρου. Μαζί με το δωδεκαμελές σύνολο εγχόρδων Musica Humana Ensemble ερμηνεύουν τέσσερα από τα πλέον δημοφιλή κοντσέρτα της μπαρόκ και της κλασικής περιόδου. Οι υπέροχες μελωδίες του Μπαχ, του Χάυντν και του Μότσαρτ διανθίζονται με ιστορικά σχόλια.

23/04 Τρ. 8.30 μ.μ.

Buy ticket from viva