Ήμουν εκεί

Ζήσαμε συγκίνηση και μέθεξη στη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου

Από -

Με τον Καββαδία ο Θάνος πήγε πολύ μακριά – και μας ταξίδεψε μαζί του! Εξακολουθεί, φυσικά, να μας ταξιδεύει! Και θα εξακολουθεί! [Μόλις ανακοινώθηκε καινούρια συναυλία – αυτή τη φορά στο Ηρώδειο, 29 Ιουνίου. Για να μπορέσουν όλοι να ζήσουν – και να ξαναζήσουν – αυτό που ζήσαμε εμείς, το Σάββατο 11 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής].

Συγκίνηση; Ναι! Δεδομένη – και υπέρμετρη! Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Και άλλα πολλά: ανταλλαγή ενέργειας, μέσα από κύματα αγάπης που πάνε από τη σκηνή στον κόσμο και από τον κόσμο ξανά πίσω στη σκηνή. Αναμενόμενο; Ναι – αλλά σε ποσότητες που είναι αδύνατο να καταμετρηθούν. Μέθεξη; Ναι – σε ποικίλες ποσότητες και σχεδόν σε κάθε τραγούδι που έλεγε η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Κώστας Θωμαΐδης.

Και τότε είναι που συνειδητοποιείς (για μια ακόμα φορά) πως τα τραγούδια – τα περισσότερα των οποίων έχουν γραφτεί πριν από 40 χρόνια – έχουν πάρει τον δικό τους δρόμο αγκαλιάζοντας όχι μόνο τις γενιές αλλά λειτουργώντας και ως μόνιμο βάλσαμο για τον καθένα μας. Έτσι και τώρα, με τους δικούς μας ανθρώπους, με τις φίλες και τους φίλους μας από τα παλιά, μέσα στην αίθουσα ενός Μεγάρου στη «θεμελίωση» του οποίου ο Θάνος συνετέλεσε τα μέγιστα, αφήνει κανείς τη συγκίνηση να λειτουργήσει! [Επαναλαμβάνοντας για μιαν ακόμα φορά πως αν η μουσική (η τέχνη) δεν δίνει συγκίνηση, τι διάολο τη χρειαζόμαστε;]

Εδώ έχουμε μια «διαφορετική» ενορχήστρωση – τα ίδια τα τραγούδια, οι μουσικές, μέσα από την εξέλιξή τους στον χρόνο, την υπαγορεύουν. Από εδώ που είμαι, βλέπω πως πετούν τα δάχτυλα του Θοδωρή Οικονόμου στο πληκτρολόγιο, δεν βλέπω αλλά νιώθω απόλυτα τι κάνει ο Μάξιμος Δράκος στο δικό του κλαβιέ και πως η τζαζ εμπεριέχεται φυσικά στην όλη δράση. Το τονίζει με το παίξιμό του και τις ρυθμολογίες του ο Θάνος και, φυσικά, τα πνευστά του Θύμιου Παπαδόπουλου δεν έχουν όριο! Τουλάχιστον ακουστό ή ορατό!

Έτσι, για μια ακόμα φορά κάνουμε το ταξίδι. Αγκαλιά με τον Θάνο, αγκαλιά με τους φίλους μας – έτοιμοι να χορέψουμε ξανά πάνω στο φτερό του καρχαρία! Αύριο, ξανά στο Μέγαρο – και 29 Ιουνίου ξανά στο Ηρώδειο!

Σχετικά Θέματα