Focus

Υποδεχόμαστε το 19ο Athens Technopolis Jazz Festival και τα 10 πρώτα του γκρουπ

Από -

Το Athens Technopolis Jazz Festival έχει φτάσει πια στον 19ο χρόνο του. Είναι ένας πραγματικά γιορταστικός φεστιβαλικός θεσμός που κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος. Με σπουδαία μουσικά γκρουπ από την Ευρώπη και τον κόσμο. Και ξεχωριστά ελληνικά σχήματα, φυσικά. Με την τζαζ που συμβαίνει τώρα. Από 27/5 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Με ελεύθερη είσοδο όπως πάντα.
Παρακάτω παρουσιάζουμε τα 10 πρώτα από τα 21 συνολικά γκρουπ που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Alfa Collective (Εσθονία)

Ένα κουιντέτο που στηρίζεται πάνω στα τραγούδια και τις συνθέσεις της τραγουδίστριάς του, της Anett Tamm, σε μια μουσική βάση που σχετίζεται με στοιχεία της fusion: neo soul, funk κ.λπ. αλλά και καθαρού μπλουζ και τζαζ πάνω σε δομές ή πειραματισμούς που ανήκουν ξεκάθαρα στο ροκ ή αλλού.

Clara Peya & Vic Moliner Synopsis (Ισπανία)

Η πιανίστρια / συνθέτρια Clara Peya κινείται με άνεση ανάμεσα στην τζαζ, την ποπ και την electronica και χρησιμοποιεί την γλώσσα του χιπ χοπ για να εκφράσει με τις μουσικές της σύγχρονες αγωνίες και ερωτηματικά. Στον μπασίστα και παραγωγό Vic Moliner η Clara Peya βρίσκει ένα άψογο δημιουργικό καλλιτεχνικό συμπλήρωμα.

Dainius Pulauskas Group (Λιθουανία)

Ο πιανίστας Dainius Pulauskas και το γκρουπ του θεωρούνται κάτι σαν «πρεσβευτές» της Λιθουανικής τζαζ – αν και η μουσική τους προσδιορίζεται μέσα στα ευρύτερα πλαίσια της ηλεκτρικής τζαζ fusion που με άνεση μπορεί να ταξιδεύει ανάμεσα σε ευρωπαϊκή και αμερικανική «κατάσταση» χωρίς να έχει ανάγκη από ιδιαίτερους «εθνοτικούς» προσδιορισμούς.

Ernie Hammes Group (Λουξεμβούργο)

Πολύπειρος δεξιοτέχνης τρομπετίστας, ενορχηστρωτής και συνθέτης, ο Ernie Hammes έχει σημαντικότατες σπουδές στο βιογραφικό του και ξεχωριστές συνεργασίες στο ενεργητικό του. Καλλιεργεί σε βάθος το ιδίωμα του post-bop, με ιδιαίτερες latin αποχρώσεις όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατοι δίσκοι του «Sanfrancha» και «Evolution».

Filip Jers Quartet (Σουηδία)

Ο Jers παίζει φυσαρμόνικα – ή, μάλλον, όλα τα είδη της φυσαρμόνικας (χρωματική, blues harp, μπάσα φυσαρμόνικα κ.ο.κ.) – και συνδυάζει στη μουσική του την τζαζ με το μπλουζ και την φολκ μουσική σε μορφές που δείχνουν να αντλούν από όλη τη γκάμα της σύγχρονης popular μουσικής (ροκ, τζαζ, country, μπλουζ κ.ο.κ.).

Gaspar Karoly Trio (Ουγγαρία)

Στη μουσική του πιανίστα Gaspar Karoly παρουσιάζονται ποιότητες που έχουν να κάνουν με μια συνδυαστική ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομική φύση της τζαζ και τον κλασικό ρομαντισμό, πράγμα που αντικατοπτρίζεται ιδανικά στη μουσική που κάνει με το τρίο του.

Girls in Airports (Δανία)

Ένα από τα καλύτερα σύγχρονα τζαζικά σύνολα που φροντίζουν να κινούνται πέρα από τα όρια της τζαζ! Αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς της δανέζικης σκηνής που έχουν σαν καλλιτεχνικό στόχο την διεύρυνση του εκφραστικού τους ορίζοντα δημιουργώντας μουσικά τοπία που βασίζονται σε ambient παραμέτρους και ηχορυθμικές διαστάσεις που ξεπερνούν τα συνήθη ιδιωματικά μουσικά όρια.

Helge Lien Trio (Νορβηγία)

Tο τρίο του πιανίστα Helge Lien έχει κλείσει 20 χρόνια ύπαρξης – και μέσα σ’ αυτά έχει διακριθεί ως ένα από τα σπουδαιότερα μικρά σχήματα που έχουν βγει από την πλούσια τζαζ σκηνή της Νορβηγίας και, φυσικά, της ευρύτερης ευρωπαϊκής τζαζ. Ο Helge Lien ακολουθεί τα στάνταρντς που, δεκαετίες πιο πριν, έθεσε ο Bill Evans για το δικό του τζαζ τρίο.

Jaimeo Brown Transcendence (ΗΠΑ)

Ο Νεοϋορκέζος συνθέτης, ντράμερ, ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Jaimeo Brown μεγάλωσε σε βίαιο περιβάλλον και ανακάλυψε την πολυπολιτισμικότητα στο χιπ-χοπ της Δυτικής Ακτής, μια σκηνή ανοιχτή στις μειονότητες. Έμπνευσή του υπήρξαν οι DJ Premier, Dr. Dre, J. Dilla, αλλά και οι πρωτεργάτες της τζαζ, Miles Davis, John Coltrane, Art Blakey.

Mammal Hands (Ηνωμένο Βασίλειο)

©Tom Barrett
©Tom Barrett

Αντιπροσωπεύουν μια καθαρά nu jazz αντίληψη με δημιουργίες γοητευτικές, μελωδικές και ρυθμικές, με μια trance ή minimal αίσθηση και εξέλιξη, αιθέριες και σχεδόν πάντα συναρπαστικές που αντλεί από ποικίλες πηγές όπως η spiritual jazz, η ινδική μουσική, η folk, η κλασική ή το ροκ.
(συνεχίζεται)

Σχετικά Θέματα