Θέμα

Το νέο κύμα της τζαζ είναι στην Impulse;

Από -

Τον Μάρτιο και ενώ η πανδημία ήταν σε εξέλιξη, κυκλοφόρησε ο καινούργιος δίσκος του Shabaka Hutchings. «We Are Sent Here by History» ο τίτλος, με το γκρουπ του Shabaka and the Ancestors, ένα από τα διαφορετικά projects που λειτουργεί ο βρετανός (με καταγωγή από τα Μπαρμπέιντος) σαξοφωνίστας, μια από τις πιο ισχυρές και πολυσχιδείς προσωπικότητες της σύγχρονης τζαζ σκηνής. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την ιστορική ετικέτα Impulse! – όπως, φυσικά, και ο «Your Queen is a Reptile» των Sons of Kemet και ο «Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery» των The Comet is Coming. [Όλα αυτά είναι εν ενεργεία σχήματα του Shabaka Hutchings].

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το άλμπουμ του ντράμερ Ted Poor, «You Already Know» καθώς και τις «άγνωστες» sessions, «Blue World» και «Both Directions at Once», του John Coltrane που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια, έχουμε ουσιαστικά όλο το σύγχρονο output μιας ιστορικής τζαζ ετικέτας, της Impulse! Records, που δημιουργήθηκε πριν από 60 χρόνια και έδωσε κάτι από το σχήμα της τζαζ που προέκυψε, μόνο και μόνο επειδή ο θρυλικός John Coltrane έγραψε σ’ αυτήν τους δίσκους της τελικής και πιο δημιουργικής του φάσης, από το 1960 ως τον θάνατό του, το 1967. Κυριολεκτικά, η Impulse! ήταν το σπίτι που έχτισε ο John Coltrane («the house that Trane built»!)

Δεν ήταν όμως μόνο ο Coltrane – ήσαν και οι επίγονοι σαξοφωνίστες Archie Shepp και Pharoah Sanders, αλλά και ο Sun Ra (δίσκοι του οποίου επανεκδόθηκαν για ένα διάστημα από την Impulse!). Έτσι, όταν ακούμε σήμερα τις μουσικές του Shabaka (σε όλες τους τις εκφάνσεις) έχουμε (εν)συναίσθηση της ιστορίας όπως ηχητικά έχει ήδη προηγηθεί στα sixties από όλο το (επ)οικοδόμημα του Coltrane βάζοντας ακόμα και τη σύγχρονη αφρο-φουτουριστική θεώρηση των πραγμάτων. Ακούγοντας το «We Are Sent Here by History» με ένα σχήμα κατά βάσιν νοτιοαφρικάνικο, συνειδητοποιούμε για μιαν ακόμα φορά την ευρύτατη διασπορά της μουσικής που, γενικά, χαρακτηρίζουμε ως δημιουργική αφροαμερικάνικη ή Great Black Music (όπως ήθελαν το Art Ensemble of Chicago και οι φίλοι τους) ή, απλούστερα – και ευρύτερα – σύγχρονη world ή κοσμική τζαζ.

Αυτό που ακούμε σήμερα στη λονδρέζικη τζαζική σκηνή – μέσα από την οποία σαφώς ξεχωρίζει ο Shabaka Hutchings – «ψηνόταν» ήδη επί δεκαετίες, από τον Joe Harriott και τους Brotherhood of Breath του Chris McGregor και της παρέας του ως τους Loose Tubes και τον Courtney Pine στα eighties, και μετά στους Jazz Warriors και τώρα στον Shabaka and the Ancestors. Η μουσική του βρετανού σαξοφωνίστα (με καταγωγή από τα Μπαρμπέιντος) ταξιδεύει πιο καθαρά και πάει πιο βαθιά μέσα στην κοινωνία σήμερα. Και αφού κυκλοφορεί από την Impulse! τότε σίγουρα το νέο κύμα της τζαζ (δείχνει να) έρχεται για μια ακόμα φορά από αυτήν.

Το νέο κύμα της τζαζ όπως καταγράφεται στις πιο πρόσφατες ηχογραφήσεις της Impulse!
Shabaka and the Ancestors: We Are Sent Here by History
The Comet is Coming: Afterlife
The Comet is Coming: Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery
Sons of Kemet: Your Queen is a Reptile
Ted Poor: You Already Know


[Όλες οι συναυλίες του γκρουπ Shabaka and the Ancestors έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά]