Πήγα είδα

Το Ηρώδειο ξεσηκώθηκε με τις alternative μελωδίες των Tiger Lillies

Από -

© Αφροδίτη Ζαγγανά
© Αφροδίτη Ζαγγανά

Rock δεν έπαιξαν, όμως ήταν οι απόλυτοι rockstars. Η περιοδεία των Tiger Lillies στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στις 29/9 με απόλυτη επιτυχία, με το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού να αποτελεί τον τερματικό της σταθμό. Εκεί, η cult μπάντα από τη Βρετανία που ξεπερνά τα 30 χρόνια ζωής και που συνδυάζει punk και street opera στοιχεία, κατάφερε -παρά την ψύχρα της βραδιάς- να κρατήσει τους θεατές της ζεστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της δίωρης σχεδόν συναυλίας της.

Όσοι παρευρέθηκαν εκείνη τη νύχτα στο Ηρώδειο απόλαυσαν το μοναδικό καμπαρέ/τρίο να ερμηνεύει κομμάτια από όλο το φάσμα της μεγάλης μουσικής του καριέρας. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονταν από τους δύο «Covid-19» δίσκους τους που ηχογραφήθηκαν εν μέσω lockdown και σχολιάζουν με άκρως καυστικό και ανατρεπτικό –όπως είθισται για τους ίδιους- τόνο την παραδοξότητα του καιρού, τον ανθρώπινο πόνο αλλά και την … ανοησία (!) που επικρατεί εντός αυτής της αλλόκοτης πραγματικότητας που βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι. Ακόμα, σαν σύγχρονοι ρεμπέτες, στο τέλος του προγράμματός τους ζήτησαν «παραγγελιές» από το κοινό, τις οποίες εκτέλεσαν με μεγάλη ευχαρίστηση, με το κοινό να εκτιμάει αυτήν τη κίνηση και να τους χαρίζει όχι ένα ήπιο και μονόσυρτο, αλλά πολλά και αλλεπάλληλα θερμά χειροκροτήματα.

© Αφροδίτη Ζαγγανά
© Αφροδίτη Ζαγγανά

Ωστόσο, αυτό που προσέδωσε τον τίτλου του μοναδικού στην παράσταση είναι η για πρώτη φορά ζωντανή παρουσίαση του νέου τους album με τίτλο «Greek Songs/Lemonaki». Πρόκειται για μια μουσική συλλογή 16 τραγουδιών, εμπνευσμένων από τους αθηναϊκούς και πειραιώτικους δρόμους των δεκαετιών 1920 & 1930 και βασισμένων σε ελληνικούς ρεμπέτικους στίχους. Αυτά τα «Greek blues» τραγουδάνε την καθημερινότητα και τις συνήθειες των ανθρώπων εκείνης της εποχής, των περιθωριοποιημένων, όπου η φτώχεια, η εγκληματικότητα, η έλλειψη στέγης, ο κίνδυνος του εθισμού σε ναρκωτικές ουσίες, η αστυνομική βαναυσότητα και η χαμένη αγάπη και αθωότητα μαστίζουν, παραπέμποντας περισσότερο σε συνθήκες επιβίωσης παρά διαβίωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν και να το αγοράσουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Bandcamp.

banner
© Αφροδίτη Ζαγγανά
© Αφροδίτη Ζαγγανά

Το παραπάνω album πρόκειται για ακόμα μία έμπρακτη απόδειξη της λατρείας τους για τη χώρα μας και τον πολιτισμό της, την οποία για πρώτη φορά επισκέφτηκαν το 2003 με την παράσταση «Tiger Lillies Circus» και εκ τότε δε χάνουν ευκαιρία να την ξανά επισκεφθούν. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, η φετινή, με τίτλο «The Crack οf Doom and other quarantine tales», η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για πέρσι όμως αναβλήθηκε, υπενθύμισε στο κοινό τους το θέατρο δρόμου με ήχους προπολεμικών γερμανικών cabaret, αναρχικής όπερας και τσιγγάνικων μελωδιών που συνδυάζουν τα «Μπρεχτικά» shows τους, αλλά και στους ίδιους την αγάπη που τρέφει για αυτούς σταθερά το ελληνικό κοινό.

© Αφροδίτη Ζαγγανά