Focus

Το 19ο Athens Technopolis Jazz Festival και 11 ακόμα γκρουπ

Από -

Παρουσιάζουμε τα υπόλοιπα 11 σχήματα που ολοκληρώνουν το φετινό 19ο Athens Technopolis Jazz Festival, που γίνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι από 27 Μαΐου έως 2 Ιουνίου. Την πρώτη μέρα ανοίγουν τα τρία ελληνικά γκρουπ Petros Klampanis Trio, Grey Paris και Yako Trio.

Μιχάλης Μέσσιος Symmetry Band (Κύπρος)

Το γκρουπ αυτό, δημιούργημα του κοντραμπασίστα Μιχάλη Μέσσιου, παρουσιάζει original συνθέσεις ενός ταλαντούχου μουσικού με σπουδές στο Berklee College of Music της Βοστώνης, αντλεί όχι μόνο από το πεδίο της mainstream jazz αλλά και από την μεσογειακή μουσική παράδοση καθώς και από άλλες ethnic και world μουσικές.

Month of Sundays (Αυστρία)

Από τα πιο ιδιαίτερα που μας δίνει η νέα γενιά της κεντροευρωπαϊκής τζαζ. Τέσσερις μουσικοί με αυξημένη αίσθηση της ισορροπίας ανάμεσα στη μουσική φόρμα και το περιεχόμενο, δημιουργούν μιαν απόλυτα σύγχρονη τζαζ δωματίου με ηχητικά τοπία που μας παρασέρνουν σε ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι, καλύπτοντας τζαζ, post-rock ή και electronica όψεις.

Ondrej Havelka & his Melody Makers (Τσεχία)

Μια θαυμάσια γεμάτη σουινγκάτη μουσική μπάντα που δεν περιορίζεται στο να αντιγράφει τα αμερικανικά classics και standards μιας «χρυσής» εποχής αλλά δίνει και το στίγμα μιας δημιουργικής επαφής της λαϊκής μουσικής με το αμερικάνικο σουίνγκ που είχε αναπτυχθεί στην Τσεχοσλοβακία πριν από πολλές δεκαετίες. Ακούμε πραγματική trad jazz, πραγματικό swing και boogie – και όχι χάριν μόδας.

Richard Koch Quartett (Γερμανία)

Photo: Karl-Heinz Krauskopf
Photo: Karl-Heinz Krauskopf

Ταλαντούχος τρομπετίστας της νέας γερμανικής τζαζ σκηνής, ο Richard Koch έχει να επιδείξει συνεργασίες με σημαντικούς μουσικούς όπως οι Nils Frahm, Jimi Tenor, Hermeto Pascoal και Nils Landgren. Έτσι, δένει απόλυτα με τη σκηνή της nu jazz που συνήθως εμπλέκεται με ισχυρές μουσικές πηγές και αντλεί όχι μόνο από την καθαρή τζαζ αλλά και από την σόουλ, την dance και πολλά άλλα.

Septeto Internacional (Ελβετία)

Με έδρα την Ελβετία και με leader τον πιανίστα και συνθέτη Michael Fleiner, το υπερ- και πολύ-εθνικό αυτό γκρουπ, με μουσικούς από την Κούβα, την Βραζιλία, την Ισπανία και την Ελβετία είναι ένα μουσικό σχήμα που ερευνά, αναλύει και παρουσιάζει – επί σκηνής, φυσικά, σε εκρηκτικά κοντσέρτα – όλες τις όψεις των αφρο-καραϊβικών και λάτιν τζαζ στιλ και ιδιωμάτων.

Things I Can’t Control (Ολλανδία)

Το «Things I Can’t Control» είναι ο πιο πρόσφατος δίσκος του Ολλανδού κιθαρίστα Marzio Scholten και, παράλληλα, το πιο πρόσφατο project γκρουπ του με το οποίο βυθίζεται στους πιο αδιαπέραστους βάλτους αλλά και στα μεγαλύτερα ύψη της roots μουσικής που βασίζεται στην αμερικανική λαϊκή παράδοση – αλλά και στο «άπλωμά» της στο indie rock.

Wajdi Riahi (Τυνησία)

Νέος ταλαντούχος πιανίστας και συνθέτης και μέλος του Τζαζ Κλαμπ της Τυνησίας, ο Wajdi Riahi έχει σπουδάσει αραβική μουσική αλλά και mainstream jazz, κάνοντας το πρώτο του τζαζ κοντσέρτο, μαζί με άλλα μέλη του Τζαζ Κλαμπ της χώρας του, το 2015. Έχει το δικό του γκρουπ και project, North Africa, με αρκετές διακρίσεις στην πατρίδα του.

Wojtek Mazolewski Quintet (Πολωνία)

Photo: Zuza Viva
Photo: Zuza Viva

Το γκρουπ του μπασίστα Wojtek Mazolewski, διατηρώντας στο ακέραιο τον «αναλογικό» τζαζικό του ήχο και την μουσική προσέγγιση που χαρακτηρίζει τους προπάτορες της πολωνικής τζαζ, μας δίνει μουσική που περιέχει ευδιάκριτες νύξεις από Miles Davis και Eric Dolphy μέχρι Aphex Twin και Nirvana.

Petros Klampanis Trio (Ελλάδα)

Photo: Alina Lefa
Photo: Alina Lefa

Ο κοντραμπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης, έχοντας έδρα του τη Νέα Υόρκη, έρχεται με το τρίο του για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που κεντράρεται στο νέο του, τέταρτο προσωπικό δίσκο, «Irrationalities», που θα κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά. Ο Κλαμπάνης είναι σε μια διαρκώς ανοδική δημιουργική πορεία στη σύγχρονη τζαζ.

Grey Paris (Ελλάδα)

Photo: Alice Bacher
Photo: Alice Bacher

Δίνουν ως περιγραφικό χαρακτηρισμό της μουσικής τους τον όρο «κινηματογραφική ηλεκτροακουστική τζαζ» και η αλήθεια είναι πως τα μουσικά τοπία που δημιουργούν μέσα από γοητευτικές, minimal και trance ηχορυθμίες γεννούν εικόνες που τους τοποθετούν ανάμεσα στα ξεχωριστά σύγχρονα τζαζ γκρουπ.

Yako Trio (Ελλάδα)

Σχήμα νέων μουσικών από τη Θεσσαλονίκη που επιχειρεί ένα τζαζ αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη. Οι τρεις μουσικοί επικεντρώνονται σε διασκευές που είχε κάνει ο Κωνσταντινίδης σε γνωστά κομμάτια της παραδοσιακής μας μουσικής, χρησιμοποιώντας ήχους και ρυθμούς με τον τρόπο της κλασικής.

Σχετικά Θέματα