Θέμα

Τι θα δούμε στη μεγάλη γιορτή των Tiger Lillies;

Από -

Oι Tiger Lillies γιόρτασαν το 2019 τα τριάντα χρόνια παρουσίας τους στη σκηνή – κι εξακολουθούν να τα γιορτάζουν με σπέσιαλ συναυλίες ανά τον κόσμο. Έτσι, στα τέλη Ιανουαρίου, το αβάν και πανκ καμπαρέ σχήμα του Μάρτιν Ζακ και των φίλων του έρχεται για άλλη μία φορά στη χώρα μας, με ένα τουρ σε διάφορες πόλεις και, φυσικά, στην Αθήνα («Fuzz», 25/1). Θα ακούσουμε τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ τους, τα οποία αντικατοπτρίζουν την αγάπη του Ζακ για τα ρεμπέτικα, καθώς και ξεχωριστές στιγμές από την πλούσια πορεία τους.

Αυτό σημαίνει πως οι Tiger Lillies θα ξετυλίξουν μπροστά μας ένα πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει εκλεκτικές επιλογές από τα πρώτα χρόνια τους, που είχαν πιο έντονο τον χαρακτήρα ενός αβανγκάρντ και πανκ σχήματος, καθώς και από ιδιαίτερα επιτυχημένα άλμπουμ (όπως το «Cold night in Soho» ή το ξεχωριστό «Gorey end») αλλά και το εξαιρετικό τελευταίο άλμπουμ τους «Devil’s fairground».

Όπως ο Πόε, ο Λάβκραφτ ή ο Γκόρεϊ βρίσκουν την ομορφιά μέσα στο μακάβριο και το γκροτέσκο, έτσι και ο Μάρτιν Ζακ έχει καλλιεργήσει με μοναδικό τρόπο αυτήν την ποιότητα στην τέχνη του – που είναι η μουσική και τα σόου των Tiger Lillies. Ίσως πρέπει να γυρίσουμε πίσω, περίπου τέτοια εποχή το 2003, όταν η Αθήνα ανακάλυπτε αυτόν τον ιδιαίτερο, γοητευτικό και διαστροφικό κόσμο, γέμιζε –για πάρα πολλές βραδιές– το «Γυάλινο» κι έκανε αυτήν την «αναρχο-μπρεχτική μπλουζ μπάντα των εγκληματικών... ευνούχων», όπως την είχαμε χαρακτηρίσει τότε, μία από τις πιο αγαπημένες all time εμπειρίες του αθηναϊκού αβανγκάρντ (και όχι μόνο!) μουσικόφιλου κοινού.

Αυτό το cult λονδρέζικο τρίο, που συνδύαζε με άψογο τρόπο το μπρεχτικό θεατρικό καμπαρέ με την πανκ καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία, είχε σοκάρει από το 1989 το βρετανικό κι ευρωπαϊκό κοινό· έχοντας καταφέρει όμως ταυτόχρονα να προκαλέσει, να συζητηθεί και τελικά να αγαπηθεί όσο καμία άλλη σύγχρονη μουσική δράση. Έκτοτε οι Tiger Lillies επιστρέφουν εδώ σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς, πέρα από τις τουρνέ, ο Μάρτιν Ζακ μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Λονδίνο, Μόσχα και Αθήνα.

Η θεματολογία της πλούσιας δισκογραφίας των Tiger Lillies εμπεριέχει σχεδόν τα πάντα, πορνεία και ντρόγκα, θλίψη και απόγνωση, ξεγραμμένους και ανθρώπους του υποκόσμου, μπρεχτικό ή σαιξπηρικό κλίμα, καμπαρέ και τζαζ του Cole Porter, παραμύθια και θανάσιμα αμαρτήματα, Πιάφ και Λούλου, freak shows και διαστροφικό τσίρκο και πολλά άλλα, φτιαγμένα όμως με τόση αγάπη κι ευαισθησία, που τελικά σε κερδίζουν. Σπάνια έχουμε φύγει από παράσταση των Tiger Lillies χωρίς να νιώσουμε τα μάτια μας υγρά…

Τα τρία top άλμπουμ τους

«Ad Nauseam» (1995)

Ερωτικά τραγούδια που χτυπούν στο υπογάστριο μαζί με τραγικές ιστορίες. Τα κομμάτια γρήγορα, μανιασμένα κι εξωφρενικά! Πανκ πόλκες και άγρια βαλς μαζί με διαστροφικούς θρήνους.

«Shockheaded Peter» (1998)

Οι γεμάτες παραφροσύνη παιδικές ιστορίες του Χάινριχ Χόφμαν συνταιριασμένες με την ιδιαίτερη μουσική των Tiger Lillies. Τραγούδια για άτακτα κορίτσια και αγόρια, που παγώνουν το αίμα...

«The Gorey End» (2003)

Ο συγγραφέας και ζωγράφος Έντουαρντ Γκόρεϊ δίνει στο γκρουπ αδημοσίευτες ιστορίες του για να γίνουν τραγούδια. Και ύστερα φεύγει για πάντα... Το διάσημο Kronos Quartet προσθέτει τα έγχορδα.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό μουσικής