Συνέντευξη

Τι θ’ ακούσουμε το καλοκαίρι στην Τεχνόπολη, κ. Μπιτζάνη;

Από -

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων έχει έτοιμο ένα πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα που ξεκινά στις 15 Ιουλίου, προσφέροντας δωρεάν τις υποδομές της στους καλλιτέχνες. Μιλήσαμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, Κωστή Μπιτζάνη, για να μας αναλύσει το σκεπτικό.

Η επανεκκίνηση της μουσικής, των συναυλιών με κοινό δηλαδή, από την 1η Ιουλίου είναι εκ των πραγμάτων διστακτική. Ωστόσο, η Τεχνόπολη κάνει δυνατό άνοιγμα από 15 Ιουλίου. Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;
Η Τεχνόπολη έζησε πολύ έντονα τη διαδικασία της πανδημίας. Μια πρώτη φάση ήταν αυτή της παραγωγής περιεχομένου από το σπίτι, η οποία ήταν πολύ διδακτική για όλους μας και σε ό,τι αφορά τη μουσική, αλλά και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση ή τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας. Επιπλέον, γνωριστήκαμε με ένα κοινό στο οποίο δεν φανταζόμασταν ότι έχουμε πρόσβαση. Τα «πιτζάμα σέσιονς», μια σειρά ψηφιακών παραστάσεων νέων παιδιών, είχαν περίπου 10.000 επισκέψεις το καθένα, και μας έδωσαν τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα δίκτυο νέων καλλιτεχνών τους οποίους θα παρουσιάσουμε και live το φθινόπωρο στο νέο αμφιθέατρο. Αφού περάσαμε, λοιπόν, τη φάση «Η Τεχνόπολη σπίτι σου» είμαστε πάλι εδώ με μια μουσική επανεκκίνηση.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της επανεκκίνησης;
Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να βρούμε πώς θα ακολουθήσουμε με τον καλύτερο και πιο πλήρη τρόπο τις υγειονομικές διατάξεις. Διότι, έχοντας ως μέτοχο τον δήμο, είμαστε ο τελευταίος φορέας που θα ήθελε να κατηγορηθεί ή να συμβάλει αρνητικά στο θέμα της πρόληψης της πανδημίας. Γι’ αυτό μελετήσαμε πάρα πολύ και ετοιμάσαμε τις «καθιστές» συναυλίες αυτού του καλοκαιριού, με περίπου χίλιους επισκέπτες κάθε φορά, δύο εισόδους και τρεις διαφορετικές ροές, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στην είσοδο και στην έξοδο, με ταξιθεσία, προαγορασμένα εισιτήρια κ.λπ.

Ποια ονόματα και γκρουπ θα δούμε στην Τεχνόπολη;
Έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα πάρα πολύ πλούσιο, μέρος του οποίου αποκαλύψαμε ήδη, με ονόματα όπως οι Φωτεινή Βελεσιώτου, Α Tribute to Leonard Cohen, Active Member, Λάκη Παπαδόπουλο - Γιάννη Ζουγανέλη - Διονύση Τσακνή - Ελένη Δήμου, Χειμερινούς Κολυμβητές, Ρένα Μόρφη, Δημήτρη Μυστακίδη, Katerine Duska με Leon of Athens και Rock ‘n’ Roll Children.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η ανταπόκριση του κόσμου;
Περιμένουμε κι εμείς με αγωνία να δούμε αυτό το συναυλιακό καλοκαίρι στην πράξη, έχοντας παράλληλα τη μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε στις υγειονομικές απαιτήσεις. Οι συναυλίες αυτές πραγματοποιούνται επειδή ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να στηρίξει τους καλλιτέχνες, καλύπτοντας πλήρως το κόστος του χώρου αλλά και των υποδομών – κι αυτό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση. Το σύνολο των εισπράξεων θα πάει στους καλλιτέχνες. Έτσι πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε και ως δήμος και ως χώρος να μείνει ζωντανό το μουσικό μας δυναμικό και να βρεθούμε πάλι μαζί από κοντά. Επίσης, θα έχουμε τη δυνατότητα να αναμεταδόσουμε τις συναυλίες και σε άλλες πόλεις. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες δεν θα κάνουν φέτος περιοδείες, αλλά εμείς μπορούμε μέσω live streaming να δώσουμε τη δυνατότητα να μας παρακολουθήσουν και από αλλού. Καινούργιες εμπειρίες για όλους μας.

Με τι κριτήρια έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών που συμμετέχουν;
Θέλαμε να καλύψουμε όλα τα αιτήματα και να έχουμε αρκετό κόσμο, ώστε να συγκεντρωθεί για τους καλλιτέχνες ένα αξιόλογο ποσόν. Άλλοι θα γεμίσουν το χώρο, άλλοι όχι – δεν κάνουμε όμως διάκριση σ’ αυτό. Θέλουμε με το φετινό πρόγραμμα να στηρίξουμε και νέους καλλιτέχνες, όχι μόνο τα μεγάλα ονόματα.

Μέχρι πότε προγραμματίζονται συναυλίες στην Τεχνόπολη;
Ξεκινούν 15 Ιουλίου και θα πάνε μέχρι τις 20-25 Σεπτεμβρίου. Ελπίζω το κέφι, η καλή διάθεση και η χαρά που θα μας δώσουν να είναι ανάλογη των προηγούμενων καλοκαιριών.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό μουσικής

Σχετικά Θέματα