Focus

«Τέσσερις εποχές»: Η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με τη Lidl Ελλάς διδάσκει ανακύκλωση μετά μουσικής

Σχεδόν τριακόσια χρόνια μετά τη σύνθεση τους, οι «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι, ένα από τα καλύτερα έργα που έχουν γραφτεί στην κλασική μουσική, αποκτά οικολογικό χαρακτήρα. Η παράσταση των Patari Project, της ανατρεπτικής ομάδας παιδικού θεάτρου, φέρνει στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε συμπαραγωγή και χορηγία της Lidl Ελλάς, την Άνοιξη, το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και το Χειμώνα, για να μάθουν στα παιδιά την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση.

Η ιστορία των Patari Project, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου, δεν επιχειρεί να γίνει ηθικοπλαστική ή διδακτική, αλλά να προβληματίσει παιδιά και ενήλικες για τον κύκλο των εποχών και την επίδραση που έχουν σ’ αυτές οι ανθρώπινες ενέργειες. Η θρυλική μουσική σύνθεση βρίσκεται στην καρδιά του εγχειρήματος, μέσα από τη νέα ενορχήστρωση του συνθέτη Νίκου Γαλενιανού. Μικρά αποσπάσματα συνταιριάζουν με καινούργιες οργανικές και φωνητικές παρεμβάσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη της ιστορίας των «Τεσσάρων εποχών», που όλο αλλάζουν και όλο επιστρέφουν, αφήνοντας κάθε φορά τον κόσμο τελείως διαφορετικό. Διαφωνούν για την αξία τους στη ροή του χρόνου και συνειδητοποιούν τις αλλαγές που έχουν βιώσει στο πέρασμα του, με τις καιρικές συνθήκες να γίνονται όλο και σκληρότερες.

Η σκηνική δράση παραμένει πάνω σε μία πλατφόρμα, όπως όλες οι παραστάσεις των Patari Project. Ο περιορισμένος χώρος και η σκηνογραφία επιτρέπουν στην ομάδα αλλά και το κοινό να χτίσουν το δικό τους κόσμο, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε πράξης. Σε αντίστιξη, τα εντυπωσιακά κοστούμια από ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά καλαμάκια, γάντια, χάρτινες σακούλες) κινητοποιούν την παιδική φαντασία δίνοντας στην πράξη τις δυνατότητες της ανακύκλωσης στην κατασκευή ενός νέου, πιο φιλικού πλανήτη.

Για την Εθνική Λυρική Σκηνή, είναι η παρθενική δημιουργική συνεργασία με ένα ιδιωτικό φορέα λιανικού εμπορίου, η οποία μάλιστα δεν περιορίστηκε στη χρηματοδότηση αλλά επεκτάθηκε σε μία κοινή πορεία κατά την υλοποίηση του project, στο κομμάτι της δραματουργίας αλλά και της οριοθέτησης ενός πλαισίου στο οποίο μπορούσαν να αναπτυχθούν με σαφήνεια και ενδιαφέρον οι στόχοι και οι αξίες των δύο φορέων.

Η πρεμιέρα της παράστασης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, συνοδεύτηκε από εργαστήριο σκηνογραφίας από ανακυκλώσιμα υλικά για τα παιδιά και παράλληλο εργαστήριο ισορροπημένης διατροφής για τους γονείς. Ταυτόχρονα, η Lidl Ελλάς ενέταξε την εκδήλωση στο πλαίσιο της πολιτικής της για βιώσιμη ανάπτυξη, υπολογίζοντας και αντισταθμίζοντας τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου της εκδήλωσης με τη βοήθεια της Green Evolution και βάσει του σήματος πιστοποίησης CO₂ Neutral Seal. Όσο περνάμε έναν από τους πιο ζεστούς Νοεμβρίους των τελευταίων χρόνων και ενώ οι φωνές για την καταστροφή του κλίματος αρθρώνονται όλο και πιο επείγουσες, η υπενθύμιση των «Τεσσάρων εποχών» κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ.

Οι «Τέσσερις εποχές» συνεχίζονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Η παράσταση υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή.

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Δραματουργία: Χουάν Αγιάλα
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Κίνηση: Άννι Πούι Λινγκ Λοκ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου

Άνοιξη: Αλέξης Βιδαλάκης, Κατερίνα Μαυρογεώργη
Καλοκαίρι: Γιάννης Γιαννούλης, Στέφη Πουλοπούλου
Φθινόπωρο: Θεοδόσης Κώνστας, Εριφύλη Στεφανίδου
Χειμώνας: Αποστόλης Ψυχράμης

Μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν)