Θέμα

Τα συναυλιακά ραντεβού του Ιουλίου που δεν πρέπει να χάσετε

Από -

Το ημερολόγιο με τα live του μήνα δείχνει να γεμίζει. Από την πληθώρα των events, επιλέγουμε πέντε που ξεχωρίζουν για την ποιότητα, τη διαφορετικότητα, το ενδιαφέρον και τη σημασία τους. Καλύπτοντας διάφορα είδη και χώρους – σε συνθήκες πάντοτε ασφαλείς.

banner

#1 A Tribute to Leonard Cohen

Ένα από τα καλύτερα μουσικά projects που έχω ακούσει τελευταία είναι το «A Tribute to Leonard Cohen». Και το γεγονός ότι η Nalyssa Green, η Sugahspank! και η Lou is θα παρουσιάσουν στην Τεχνόπολη (17/7) τα τραγούδια του παμμέγιστου τροβαδούρου σε ένα φτωχό συναυλιακά ελέω Covid-19 καλοκαίρι το καθιστά σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού. Είναι μια εμπειρία συγκλονιστική ο τρόπος με τον οποίο τα τρία αυτά κορίτσια ερμηνεύουν τις ξεχωριστές πτυχές της τέχνης του Cohen βάζοντας μέσα τη δική τους ψυχή. Μαζί με τους Σεραφείμ Μπέλλο (ντραμς), Γιώργο Δελλή (πλήκτρα) και Άδωνι Γουλιέλμο (κιθάρα) θα μας ταξιδέψουν μουσικά, ειδικά όλους εμάς που είμαστε φαν του Leonard Cohen.

#2 Theodore

Το Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι εγκαινιάζει συναυλιακά στις 19/7 ο Theodore. Η μουσική του, εκτός από ατμοσφαιρική και άκρως ambient ή κινηματογραφική, διαθέτει και όλη εκείνη την οπτικοποίηση που απαιτεί ένα πλήρες σόου που ελίσσεται επιδέξια ανάμεσα σε νεοκλασικές και ηλεκτρονικές μουσικές διαστάσεις. Εδώ θα έχουμε μια μουσική αιθέρια συνδυασμένη –ακόμα και αντιθετικά– με post rock ή ψυχεδελικές προσεγγίσεις.

banner

#3 Ελευθερία Αρβανιτάκη

Δύσκολα βρίσκει κανείς ρεπερτόριο που διαθέτει ομορφιά και διάρκεια όσο αυτό της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Τα τραγούδια της, που καλύπτουν όλη την πορεία της από τα ’80s μέχρι σήμερα και την πολλαπλότητα των μουσικών της επιλογών και ερμηνευτικών προσεγγίσεων, μετριούνται κάθε φορά πάνω στη σκηνή και βγαίνουν δυνατά και ανανεωμένα. Η Ελευθερία εγκαινιάζει τις καλοκαιρινές βραδιές στο «Άλσος» (20/7) με ένα τέτοιο «συνολικό» πρόγραμμα αλλά και με τα «Μεγάλα ταξίδια» της, που έκανε προσφάτως με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τη Λήδα Ρουμάνη.

#4 Χειμερινοί Κολυμβητές

Η περίοδος των τελών των '70s και αρχές των '80s ήταν ιδιαίτερα δημιουργική για την ελληνική μουσική και το τραγούδι. Παρά ταύτα, το συγκρότημα που άκουγε στο όνομα Χειμερινοί Κολυμβητές και είχε έναν τραγουδιστή με σπηλαιώδη βραχνή φωνή και μερικούς σπουδαίους μουζικάντες –της λαϊκής, παραδοσιακής της σύγχρονης μουσικής– έφερε τα πάνω-κάτω με τα σουρεάλ τραγούδια του. Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Βορειοελλαδίτες φίλοι μας έγραψαν ιστορία – και συνεχίζουν να γράφουν. Γιορτάζουν τα 40 χρόνια τους ως γκρουπ στις 24/7 στην Τεχνόπολη.

#5 Γιάννης Αγγελάκας, Νίκος Βελιώτης

Οι «Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων», ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Νίκος Βελιώτης, κλείνουν το μήνα παίζοντας δυο βραδιές στο Ηρώδειο (30-31/7). Παλεύοντας εδώ και μερικά χρόνια με τη δημιουργική φύση της «κτηνώδους» πλευράς τους –όπως όλοι που κατανοούμε τα άγρια ένστικτά μας– μας δίνουν μια alternative και ηλεκτρονικίζουσα ανάγνωση του ελληνικού τραγουδιού. Είναι συγκινητικό πώς ακούγεται ο Μίκης, ο Ξαρχάκος, ο Χατζιδάκις, αλλά και ο Μάρκος, ο Τσιτσάνης, μαζί με τον Σιδηρόπουλο, τον Ανεστόπουλο, τον Άκη Πάνου κ.ά. μέσα από τα παραμορφωτικά τους βλέμματα, αυτά των καθαρόαιμων άγριων λύκων.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό μουσικής