Νέα

Τα Αισχύλεια σηκώνουν αυλαία και είναι πιο πολυσυλλεκτικά από ποτέ

Μετράμε πλέον αντίστροφα για τα Αισχύλεια, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του δήμου Ελευσίνας που φτάνει φέτος το 44ο έτος και πιστοποιεί την συνέπεια αλλά και την πολυσυλλεκτική δυναμική που διαθέτει, χτίζοντας παράλληλα το δρόμο για τη μεγάλη πολιτιστική διάκριση Ελευσίνα 2021.

Με ημέρα έναρξης την Κυριακή 26 του μηνός, μαζί με την αυγουστιάτικη πανσέληνο, ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη συναντιούνται στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας για μία συναυλία-ωδή στους Έλληνες ποιητές. Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Θάνου Μικρούτσικου κά, όπως και μελοποιημένα ποιήματα των Κωνσταντίνου Καβάφη, Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργου Σεφέρη σηκώνουν τη φεστιβαλική αυλαία (8.30 μ.μ.) με ελεύθερη είσοδο, σε μια πάγια από το δήμο προσπάθεια ο πολιτισμός να ανήκει σε όλους.

Για τέσσερις ολόκληρες εβδομάδες, θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές εκδηλώσεις μετατρέπουν τη Δυτική Αττική σε ένα δυναμικό πόλο έλξης με κύριο σημείο αναφοράς το Παλαιό Ελαιουργείο, ένα υπέροχο μνημείο της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα, βλέπουμε να φιγουράρουν σημαντικοί τραγουδιστές και συνθέτες από διαφορετικά μουσικά είδη, όπως ο διαχρονικός Θάνος Μικρούτσικος με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC με την «πανκοπανηγυροψυχεδέλεια», ο αιώνιος έφηβος Βασίλης Παπακωνσταντίνου και πόσοι ακόμα.

Στο θεατρικό μετερίζι, την αυλαία σηκώνει τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ (27 Σεπτεμβρίου) ο «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, ενώ ακολουθούν εξίσου σημαντικά ραντεβού τις επόμενες ημέρες, όπως ο Ορέστης του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, ο Αγαμέμνονας του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη, με τον Λάκη Λαζόπουλο, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου κ.α.

Εκτός αυτών, το κινηματογραφικό πρόγραμμα ακουμπά φέτος ελληνικά δυνατά εγχειρήματα όπως to Άφτερλωβ σε σκηνοθεσία Στέργιου Πάσχου, το Τελευταίο Σημείωμα του Παντελή Βούλγαρη, το Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού του Γιώργου Λάνθιμου κά.

Ταυτόχρονα, επιστρέφει ο ημιμαραθώνιος «Στα ίχνη της Ιεράς Οδού» για να προσελκύσει όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις κάνοντας την διαδρομή 21 χιλιομέτρων από την Αθήνα μέχρι την Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού. Το ψηφιδωτό της πολιτιστικής έκφρασης συμπληρώνει το φωτογραφικό λεύκωμα «Τροτύλη», με παράλληλη έκθεση του Βαγγέλη Γκίνη γύρω από το εργοστάσιο της Πυρκάλ και το ανθρώπινο δυναμικό του.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

banner

Σχετικά Θέματα

Εγκαίνια Εβδομάδας | Και μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, τι; (3-9/9)

03/09/2018

Εγκαίνια Εβδομάδας | Και μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, τι; (3-9/9)

Η φωτογραφική έκθεση «Summer Inn Paradise Revisited» στην Elika Gallery και άλλες πέντε εκθέσεις που δεν χάνουμε αυτήν την εβδομάδα.

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (25-31/8)

25/08/2018

Free City: Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (25-31/8)

Μουσικό ντελίριο κάτω από το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, αποχαιρετιστήρια καλοκαιρινά ραντεβού και ένα δυναμικό φεστιβάλ βιβλίου έρχονται στην πόλη.

Athens Calling: 6 ματιές στην πόλη (23/8-29/8)

23/08/2018

Athens Calling: 6 ματιές στην πόλη (23/8-29/8)

Στη θάλασσα καραδοκεί ο Meg, ένας τεράστιος προϊστορικός καρχαρίας οπότε μήπως καλύτερα να έμενες στην πόλη και να την έβλεπες μόνο σε φωτογραφίες στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών;

Το Φεστιβάλ Κολωνού γίνεται πόλος έλξης για τους λάτρεις του θεάτρου και της μουσικής

21/08/2018

Το Φεστιβάλ Κολωνού γίνεται πόλος έλξης για τους λάτρεις του θεάτρου και της μουσικής

Μία ιστορική γειτονιά της πόλης γίνεται το επίκεντρο της πολιτιστικής δράσης του Δήμου Αθηναίων.

 Η Ελευσίνα ετοιμάζεται για το μεγάλο έτος 2021

31/07/2018

Η Ελευσίνα ετοιμάζεται για το μεγάλο έτος 2021

Μετά από τη νέα σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελευσίνας 21», βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου για τις συνολικές επιδιώξεις του Δήμου, του Υπουργείου και των νέων μελών μπροστά στο μεγάλο πολιτιστικό στοίχημα.