Θέμα

Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera en Salonico: Οι ήχοι του Κόσμου στη Μικρή Επίδαυρο

Από -

© Sam Churchill
© Sam Churchill

Με κάποιο τρόπο, οι Primavera en Salonico με τη Σαβίνα Γιαννάτου εμπνέονται από την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ και δημιουργούν την παράσταση «Watersong» που παρουσιάζουν 14 και 15 Αυγούστου στη Μικρή Επίδαυρο. Επιλέγουν τραγούδια που μιλούν για το νερό και την έρημο, για την πραγματική ή την φαντασιακή θάλασσα, για τη ζωή και για τη γονιμότητα, την αγάπη και την επιθυμία. Ταξιδεύουν από την Βόρειο Αφρική στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια χτίζοντας έναν μουσικό κόσμο που ξέρουν να τον ταξιδεύουν πολύ καλά, αλλά και να μας τον δίνουν κάθε φορά σαν πραγματική αποκάλυψη. Και για μία ακόμα φορά έχουν μαζί τους την Τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui.

Η ιστορία των Primavera en Salonico ξεκινάει το 1994, με την έκδοση (από την τότε Lyra) του δίσκου «Άνοιξη στη Σαλονίκη», που έχει ως επεξηγηματικό υπότιτλο «Σεφαραδίτικα λαϊκά τραγούδια με τη Σαβίνα Γιαννάτου». Δεν μιλάμε φυσικά για έναν απλό δίσκο αλλά για ένα πολιτιστικό γεγονός (η δισκογραφία έχει τέτοιες όψεις – όσο κι αν είναι δύσκολο να το πιστέψουμε σήμερα!). Με το δίσκο αυτόν βγαίνει στην επιφάνεια μια σπουδαία ηχητική όψη του πολιτισμικού μπακγκράουντ της Θεσσαλονίκης – στην οποία το εβραϊκό-σεφαραδίτικο στοιχείο ήταν πολύ έντονο, τουλάχιστον μέχρι τη ναζιστική Κατοχή, οπότε δρομολογήθηκε η κοινωνικοπολιτική του «εξαφάνιση» με τον γνωστό τρόπο. Τα στοιχεία του πολιτισμού, όμως, δεν γίνονται ολοκαύτωμα και έτσι, από το δίσκο με τίτλο «Primavera en Salonico» προκύπτει το ομώνυμο γκρουπ με την εκπληκτική τραγουδίστρια-ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου και σπουδαίους μουσικούς, όπως ο ακορντεονίστας (και όχι μόνο)-ενορχηστρωτής Κώστας Βόμβολος, ο κοντραμπασίστας Μιχάλης Σιγανίδης, ο βιολιστής Κυριάκος Γκουβέντας κ.ά.

Φυσικά, ο μουσικός ορίζοντας του σχήματος ανοίγει. Ακολουθούν οι δίσκοι «Τραγούδια της Μεσογείου» και «Παναγιές του Κόσμου», το 1998 και 1999 αντίστοιχα, στο όνομα της Σαβίνας, που δίνει αυτή την ονειρική ερμηνεία αλλά που χτίζεται πάνω στη διεθνική μουσική βάση του γκρουπ. Με τον νέο αιώνα κυκλοφορεί το live άλμπουμ «Terra Nostra», όπου η μουσική ταξιδεύει από την Ελλάδα στις Εβρίδες, από τον Λίβανο στην Καραϊβική, από τη Μικρά Ασία στην Προβηγκία, από τη Σαχάρα ξανά στην Ελλάδα. Η τύχη το φέρνει και το 2003 ο γνωστός παραγωγός και δημιουργός της ECM Manfred Eicher ακούει αυτό το άλμπουμ και μαγεύεται. Χωρίς πολλά πολλά, λέει «αυτόν το δίσκο τον θέλω στην ECM» και έτσι, το «Terra Nostra» κυκλοφορεί πια διεθνώς, στο ισχυρό αυτό label τζαζ και σύγχρονης-κλασικής μουσικής.

© Johanna Diehl
© Johanna Diehl

Η επιτυχία του γκρουπ είναι εντυπωσιακή – το έχω διαπιστώσει προσωπικά σε ποικίλα διεθνή φεστιβάλ και μιλώντας με ξένους συναδέλφους. Η Σαβίνα Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico είναι από τα λίγα ελληνικά σχήματα world μουσικής κατεύθυνσης που κινούνται στην πρώτη γραμμή αυτής της σκηνής. Μπαίνουν και άλλοι μουσικοί στο γκρουπ (Χάρης Λαμπράκης, Κώστας Θεοδώρου κ.ά.) και τρεις ακόμη (μέχρι στιγμής) δίσκοι των Primavera en Salonico στην ECM αντικατοπτρίζουν την καλλιτεχνική τους υπόσταση: «Sumiglia» (2005), «Songs of An Other» (2008) και «Songs of Thessaloniki» (2015). Ο τελευταίος έρχεται να δώσει ένα πιο ολοκληρωμένο πολυπολιτισμικό πορτρέτο της Θεσσαλονίκης, με ελληνικά, ρεμπέτικα, τούρκικα, βαλκανικά, σεφαραδίτικα κ.ά. τραγούδια. Και, συνολικά, έχουμε ένα σύνολο μουσικών που στοχεύουν σε ένα πράγμα: στον πολιτισμό, δηλαδή, στην ανθρώπινη υπόσταση.

Στις 14 και 15 Αυγούστου, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, θα ακούσουμε να χτίζουν έναν κόσμο με τις φωνές και τα τραγούδια τους η Σαβίνα Γιαννάτου και η Lamia Bedioui, μαζί με τους Κώστα Βόμβολο (κανονάκι, ακορντεόν, ενορχήστρωση), Μιχάλη Σιγανίδη (κοντραμπάσο), Κυριάκο Γκουβέντα (βιολί), Χάρη Λαμπράκη (νέι), Γιάννη Αλεξανδρή (ούτι, κιθάρα) και Κώστα Θεοδώρου (κρουστά, waterphone).

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό μουσικής