Συνέντευξη

Roger & Brian Eno: «Δεν μπορείς ν’ αντισταθείς στην πρόκληση της Ακρόπολης!»

Από -

Τα δύο διάσημα αδέλφια για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή! Και πρώτη φορά κάτω από την Ακρόπολη! Brian και Roger Eno, δυο ξεχωριστοί της σύγχρονης μουσικής για μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο (4/8). Κάτι από όσα μας είπαν σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

(c) Bee Eno & Mary Evers
(c) Bee Eno & Mary Evers

Είναι σημαντικό να μαθαίνεις ότι η πρώτη συμμετοχή του Brian Eno σε δίσκο ήταν το 1971 στο άλμπουμ «The Great Learning» του αβάν γκαρντ συνθέτη Cornelius Cardew, πράγμα που τοποθετεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση του στη σύγχρονη μουσική. Το παραπάνω άλμπουμ είχε εκδόσει η Deutsche Grammophon ως μέρος μιας σειράς από LP που ανίχνευαν την ουσία και τον χαρακτήρα της αβάν γκαρντ μουσικής στο γύρισμα ‘60’s-‘70’s. Και έρχεται σήμερα, η ίδια αυτή εταιρία της «κλασικής» να εκδίδει το «Mixing Colours», την πρώτη επισήμως καταγραμμένη δισκογραφική συνεργασία των Roger και Brian Eno, τον πρώτο δίσκο που φέρει την κοινή τους υπογραφή και που αποτελεί την αφορμή για την μεγάλη συναυλία τους στο Ηρώδειο (4/8), όπου τους βλέπουμε για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή.

(c) Bee Eno & Mary Evers
(c) Bee Eno & Mary Evers

«Το project αυτό το κάναμε εξ’ αποστάσεως!», λέει ο Roger. «Εγώ έγραφα τα κομμάτια στο στούντιο και τα έστελνα στον Brian σε midi files όπου αυτός έβαζε τα δικά του ηλεκτρονικά. Έτσι, έχει πολύ ενδιαφέρον να το κάνουμε και ζωντανά, στη σκηνή…». Για να συμπληρώσει ο Brian: «Είναι και η Ακρόπολη – δεν μπορείς εύκολα να αντισταθείς σε μια τέτοια πρόκληση! Για μένα που δεν κάνω πολλά live είναι καλό που η εξαίρεση γίνεται σε ένα τέτοιο μέρος!».
Σε ότι αφορά την περιγραφή του ίδιου του event, ο Brian εκ των πραγμάτων είναι λακωνικός: «Θα είμαστε πέντε μουσικοί στη σκηνή και θα υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτεροι φωτισμοί – δεν ξέρω τι άλλο να πω! Θα έχουμε μουσική από το «Mixing Colours» αλλά και μουσική που δεν έχετε ξανακούσει, μουσική που δεν έχει ξαναπαιχτεί!».

banner
(c) Bee Eno & Mary Evers
(c) Bee Eno & Mary Evers

Έχοντας αναπτύξει ήδη από την δεκαετία του ’80 μια σχέση συνεργασίας σε ποικίλα projects, τα δυο αδέλφια εδώ και 15 χρόνια δημιουργούν μια σειρά από μουσικές «εικόνες» χτίζοντας έτσι ένα έργο μουσικής ambience με πολλαπλές αισθητικές παραμέτρους. Ο Roger και ο Brian στο «Mixing Colours» επεξεργάζονται, αναπτύσσουν και ενδο-ολοκληρώνουν επιμέρους μουσικές ενότητες που συνδυάζουν την μελωδικότητα του Σούμπερτ και τον μινιμαλισμό του Ερίκ Σατί, διατηρώντας όμως την δική τους ξεχωριστή καλλιτεχνική ταυτότητα.
«Γνωρίζουμε τόσο καλά ο ένας τον άλλο ώστε δεν υπήρξαν εκπλήξεις σ’ αυτή τη συνεργασία μας», λέει ο Roger ενώ ο Brian προσθέτει: «Ταξιδεύω πολύ με τρένο και μου αρέσει να δουλεύω στη διάρκεια της διαδρομής με το λάπτοπ και τα ακουστικά, κοιτάζοντας τα τοπία που περνούν από μπροστά μου! Έτσι, δουλεύοντας τα κομμάτια που μου έστελνε ο Roger όλα αυτά τα χρόνια με αυτό τον τρόπο, έχω την αίσθηση ότι φτιάξαμε ένα σάουντρακ χωρίς προορισμό και χωρίς τέλος!».

(c) Bee Eno & Mary Evers
(c) Bee Eno & Mary Evers

Ποια μπορεί όμως να είναι η κοινωνική σημασία της μουσικής σήμερα; Ο Brian απαντάει με τη σαφήνεια ενός παραδείγματος: «Βλέπεις ένα κομμάτι όπως το «Jerusalema», που οι περισσότεροι από εμάς δεν το ξέρουμε, να έχει γίνει παγκόσμιο χιτ! Είναι μια χειροπιαστή απόδειξη ότι η μουσική μπορεί ακόμα να διατηρεί τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Ό,τι και να μας λένε τα media, οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους μέσω της μουσικής να διασυνδεθούν!»
Αυτά όμως που μας λένε τα media δεν έχουν και πολλή σχέση με τις πραγματικές μας ανάγκες. «Είναι άσχημο να βλέπεις πολύ πλούσιους ανθρώπους, που δεν πληρώνουν φόρους, να ξοδεύουν τεράστιες ποσότητες χρημάτων που δεν επιστρέφουν στην κοινωνία σε pissing competitions!», λέει ο Brian. «Είναι θλιβερό να βλέπεις όλη την λαμπρότητα του πολιτισμού μας να γίνεται ανούσια επίδειξη! Δεν μπορώ να βλέπω ανθρώπους να λένε πως το μέλλον μας είναι στον Άρη – άρα, ας γαμήσουμε τη Γη!». Ο Roger συμφωνεί: «Είμαστε ένας πολύ μικρός πλανήτης και έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε ολόκληρο το διάστημα. Τώρα μας δίνουν την σιχαμερή αίσθηση ότι τρεις άνθρωποι είναι ολόκληρο το διάστημα!». Με τον Brian να κλείνει: «Ο εποικισμός του Άρη δεν είναι σοβαρή υπόθεση – ο αγώνας μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι σοβαρή υπόθεση. Και θα ήθελα να βλέπω τα κεφάλαια να πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Σχετικά Θέματα