Νέα

Ραντεβού από την Εθνική Λυρική Σκηνή για «Δέσπω» και «Ελληνικούς χορούς»

«Δέσπω» © Βαλέρια Ισαέβα
«Δέσπω» © Βαλέρια Ισαέβα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή γιορτάζει την επέτειο για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με την προβολή δύο σημαντικών έργων: τη «Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ και τους «Ελληνικούς χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα. Το δίπτυχο όπερας και χορού βιντεοσκοπήθηκε στις αρχές του μήνα για να φιλοξενηθεί στη GNO TV, την ψηφιακή πλατφόρμα της Λυρικής, όμως την Πέμπτη 25 Μαρτίου (8μ.μ.) αποσπάσματά του θα προβληθούν για πρώτη φορά στο site και τα κανάλια της, ανοιχτά σε όλο το κοινό.

banner

Η «Δέσπω» είναι η τρίτη όπερα του Παύλου Καρρέρ και χαρακτηρίζεται ως το πρώτο ελληνικό τραγικό μελόδραμα, εφόσον είναι η πρώτη εγχώρια όπερα που βασίστηκε εξ αρχής σε ελληνικό λιμπρέτο. Όσο για τους «Ελληνικούς χορούς», πρόκειται για το δημοφιλέστερο έργο του Νίκου Σκαλκώτα, λόγω του συνδυασμό της παραδοσιακής μουσικής με μία σύγχρονη αλλά κατανοητή μουσική γλώσσα. Το χορευτικό μέρος του Μπαλέτου της ΕΛΣ έγινε σε συνεργασία με την Πατρίσια Απέργη (Α’ μέρος- Εθνική ενηλικίωση) και τους RootlessRoot, τη χορευτική ομάδα των Λίντα Καπετανέα και Γιόζεφ Φρούτσεκ (Β’ μέρος – Finality).

Στο αφιερωματικό βίντεο που θα ανέβει στο site, του YouTube κανάλι και το facebook της Λυρικής, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης προλογίζει το δίπτυχο, ενώ για τη σημασία των δύο εμβληματικών έργων της Επτανησιακής και της Εθνικής Σχολής αντίστοιχα μιλάει ο υπεύθυνος του Τομέα Δραματολογίας, Νίκος Δοντάς. Η πλήρης μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη GNO TV από τις αρχές Μαΐου, ενώ η παραγωγή τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

banner