Πρόσωπο

Ποιος είναι ο Tigran;

Από -

Ο Tigran Hamasyan, πιανίστας από την Αρμενία, ανήκει σ’ αυτούς τους ανθρώπους που στη μουσική θεωρούμε φυσικά ταλέντα. Σήμερα ξέρουμε ότι είναι ένας από τους καλύτερους world jazzmen καθώς στη μουσική του συνδυάζει με άνεση τον φυσικό πλούτο και την ομορφιά τόσο της κλασικής jazz όσο και της πατρίδας του. Έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και παίζει στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός στις 7/10.

Ο Tigran είναι ένα εκ γενετής μουσικό ταλέντο αφού από τα δυο του χρόνια (το 1989) έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική και το κασετόφωνο και το πιάνο ήταν τα αγαπημένα του παιδικά παιχνίδια. Ένα χρόνο αργότερα (στα τρία του χρόνια δηλαδή!) μπορούσε να τραγουδήσει Led Zeppelin, Deep Purple, Beatles, Queen και Louis Armstrong προσπαθώντας να συνοδεύει τα τραγούδια αυτά στο πιάνο – δεν είναι υπερβολές, είναι πράγματα που έχουν καταγραφεί σε ερασιτεχνικό βίντεο της εποχής!
Με την μουσική να είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παιδικής του ζωής ο Tigran έμαθε τη τζαζ στα επτά του χρόνια και στα 10 του μελετούσε Ellington, Monk, Miles κ.λπ. αυτοσχεδιάζοντας με τις ώρες στο πιάνο ενώ, παράλληλα, σπούδαζε κλασική μουσική και έγραφε δικές του συνθέσεις. Έτσι, όταν το 1998 έγινε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ του Ερεβάν, ο 11χρονος Tigran είχε μια εξέχουσα θέση μέσα σ’ αυτό. Δυο χρόνια μετά, στο ίδιο φεστιβάλ, συνδιαλεγόταν με τους ήρωές του – όπως ο Chick Corea, φερ’ ειπείν...

Μετά από αυτά, ο δρόμος για την Ευρώπη άνοιξε για τον Tigran Hamasyan και η Γαλλία ήταν το μέρος που καλοδέχθηκε τον νεαρό Αρμένιο πιανίστα που, στο μεταξύ, είχε αρχίσει να μελετά σε βάθος και την μουσική της πατρίδας του, λαϊκή και έντεχνη. Μετά από αναρίθμητες βραβεύσεις (διαγωνισμός πιάνου Martial Solal, πρώτο βραβείο στο Thelonious Monk Jazz Competition κ.λπ.), ο Tigran συνέχισε τις σπουδές του στην Καλιφόρνια και στη διάρκεια της παραμονής του την Αμερική έβγαλε το πρώτο διεθνούς κυκλοφορίας άλμπουμ του, το «A Fable» από την Verve. Σόλο πιάνο, με δικές του κυρίως συνθέσεις – και μουσική που τρέχει σαν ποτάμι – μέσα στις οποίες παρεμβάλλονται κομμάτια όπως «The Spinners» του G.I. Gurdjieff, το τζαζ στάνταρντ «Someday My Prince Will Come», το λαϊκό αρμένικο τραγούδι «Kakavik» (διασκευασμένο από τον Komitas) και ο μεσαιωνικός αρμένικος ύμνος «Mother, Where Are You?».

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης