Focus

Οκτώ συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Από -

Dilemma

Φωτό: Αλεξάνδρα Αλεξίου
Φωτό: Αλεξάνδρα Αλεξίου

Το ντούο του Σωτήρη Τράγκα (φωνή, σαξόφωνα, φυσαρμόνικες) και της Πόπης Νταλαχάνη (φωνή, κιθάρες, loops), οι Dilemma, έχουν έξι ολοκληρωμένα άλμπουμ στο ενεργητικό τους και έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ουσιαστικά και πρωτότυπα μουσικά σχήματα της τελευταίας δεκαετίας. Σαξόφωνα, κιθάρες, φωνές, κρουστά και live electronics σε ένα παιχνίδι με αναπάντεχους μουσικούς διαλόγους και ρυθμικές εξάρσεις σε απρόβλεπτη εναλλαγή λυρισμού και αυτοσχεδιαστικής δράσης. Μαζί τους ο Solis Barki (κρουστά, ηχοτοπία) και η ομάδα κρουστών Arawa. Στο «Half Note Jazz Club» (12/12).

«ATLAS – A Sound Cartography of Europe»

Η καλλιτεχνική ομάδα του Άτλας: Valerio Tricoli, Μαρίνα Γιώτη, carmine Emanuele Cella, Δημήτρης Καμαρωτός (φωτό: Deborah Lopatin)
Η καλλιτεχνική ομάδα του Άτλας: Valerio Tricoli, Μαρίνα Γιώτη, carmine Emanuele Cella, Δημήτρης Καμαρωτός (φωτό: Deborah Lopatin)

Είναι μια πρωτότυπη διεθνική διασύνδεση όπου τρεις συνθέτες και μία video artist παρουσιάζουν, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, τρία διαφορετικά έργα σε παράλληλες συναυλίες σε τρεις πόλεις της Ευρώπης: Αθήνα, Καρλσρούη και Παρίσι συντονίζονται ηχητικά και διασυνδέονται με βίντεο σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας μία ηχητική χαρτογράφηση της Ευρώπης, πέρα από σύνορα. Η παραγωγή αυτή γίνεται με την συνεργασία τριών ευρωπαϊκών οργανισμών, του ΖΚΜ, της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και του ΙRCAM. Το αθηναϊκό «μέρος» καλύπτεται (Στέγη, 13/12) από τη σύνθεση του Δημήτρη Καμαρωτού «Μουσική είναι η πόλη». Το έργο είναι το οδοιπορικό ηχογραφήσεων ενός παρατηρητή της πόλης που στη συνέχεια μεταλλάσσεται σε μιαν άλλη, φανταστική εκδοχή της. Σε κάποια σημεία αυτής της συναυλίας ενσωματώνεται ηχητικό και οπτικό υλικό από τις παράλληλες συναυλίες στην Καρλσρούη και το Παρίσι.

The Stranglers

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, είναι 45 χρόνια τώρα που οι Stranglers, το συγκρότημα από το Σάρεϊ, απασχολεί την μετα-punk κοινότητα του (βρετανικού, κυρίως) ροκ καθώς είναι ένα από τα μακροβιότερα και σταθερά πετυχημένα σχήματά της. Οι Stranglers από την αρχή της πορείας τους επέδειξαν μια ευρεία στιλιστική γκάμα αναφορών, πράγμα που τους έδωσε ένα ανοιχτό ακροατήριο και τους έκανε να αποκτήσουν μεγάλη δημοφιλία μέσα από διαχρονικά σουξέ. Και καθώς ο χρόνος κυλάει, ο Burnel και οι (όποιοι) άλλοι επενδύουν καλά στις κλασικές τους αξίες – που ταυτίζονται με αυτές, τις κυριαρχικές, του ροκ. Οι Stranglers είναι εδώ. («Fuzz», 13/12)

Ηρώ

Ξανά, μετά από δυο πετυχημένες σεζόν, στη σκηνή του «Half Note Jazz Club» (13-16/12) με την Όλγα Λασκαράτου, πιανίστρια με κλασική παιδεία και ραδιοφωνική παραγωγό που έχει και την επιμέλεια του προγράμματος. Μόνες με δυο πιάνα επί σκηνής, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα γεμάτο με αισθήματα και συναισθήματα, με καλλιτεχνική και ερμηνευτική δεξιοτεχνία και τραγούδια από όλο τον κόσμο. Μαζί τους η Κατερίνα Πολέμη (15/12) και ο Γιάννης Κότσιρας (16/12).

Elisabeth Leonskaja

Η σπουδαία πιανίστρια συνεχίζει την θριαμβευτική της πορεία με τις ερμηνείες της στις σονάτες του Σούμπερτ και επιστρέφει και τη φετινή σεζόν στο Μέγαρο Μουσικής για να ολοκληρώσει το καλειδοσκόπιο αυτό. Έτσι, στις 14/12, το πρώτο πρόγραμμα της τρέχουσας περιόδου αρχίζει με μία πρώιμη σονάτα του 1817, όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 20 ετών, συνεχίζεται με μία ημιτελή σονάτα του Απριλίου του 1825 και ολοκληρώνεται με την αριστουργηματική Σονάτα σε ντο ελάσσονα, έργο των τελευταίων μηνών της ζωής του μεγάλου Βιεννέζου.

7ο Χριστουγεννιάτικο Gala για το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου

Στόχος είναι η ενίσχυση του Ταμείου Μελετών Αποκατάστασης των ιστορικών κτιρίων του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι και η συναυλία γίνεται 16/12 στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Θα ακουστούν άριες από όπερες, οπερέτες και μιούζικαλ των Λέχαρ, Στράους, Cole Porter, Andrew Lloyd Webber, Leonard Bernstein, Richard Rodgers, Θεόφραστου Σακελλαρίδη κ.ά. Τραγουδούν οι Τζίνα Φωτεινοπούλου (σοπράνο), Άρτεμις Μπόγρη (μέτζο), Γιάννης Καλύβας (τενόρος), Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος) και παίζουν οι Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί) και Δημήτρης Γιάκας (πιάνο).

«Jubilate Domino»

H Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται στις 17/12 στη σκηνή του Ολύμπια τον διεθνώς καταξιωμένο κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη για μια συναυλία στο πνεύμα των Χριστουγέννων, με μουσική μεγάλων κλασικών συνθετών (Βιβάλντι, Μπαχ, Μπουξτεχούντε). Μαζί τους είναι η Κατερίνα Κτώνα στο τσέμπαλο και το όργανο και ο Άγγελος Ρεπαπής στη βιόλα ντα γκάμπα. Διευθύνει ο Σταύρος Μπερής.

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

Την Τετάρτη 18/12 η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, παρουσιάζουν την καθιερωμένη τους γιορταστική χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης») με ανάλογο πρόγραμμα και σολίστ τους Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Νάντια Κοντογεώργη (μέτζο), Γιάννη Καλύβα (τενόρος), Γιώργο Παπαδημητρίου (μπασοβαρύτονος). Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.