Θέμα

Οκτώ συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Από -

Locomondo

Ένα μασκέ party όπου η μεταμφίεση είναι ηχορυθμική και (παρ)ακολουθεί μια σειρά μεγάλων επιτυχιών στην ιστορία της διασκεδαστικής τρέλας που μας προτείνει ασύστολα, εδώ και χρόνια, το γκρουπ. Από το «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα» ως την πιο πρόσφατη «Mulatta». («Κύτταρο», 9/2)

Ricky Ford Qrt ft. Kirk Lightsey

Ένας ιδιαίτερος και ξεχωριστός jazz σαξοφωνίστας, ο Ricky Ford, έρχεται ξανά στο «Half Note Jazz Club» (9-12/2) έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Ο Ford από πολύ μικρός βρέθηκε πλάι σε σημαντικές μορφές της σύγχρονης jazz και ξεχώρισε από την αρχή για την πρωτοτυπία του ήχου και της προσέγγισής του. Η μουσική του έχει καταγραφεί σε πλήθος ηχογραφήσεων ενώ ο ίδιος, ζώντας εδώ και χρόνια στη Γαλλία, έχει αναπτύξει ευρύτατη καλλιτεχνική δράση. Τώρα έρχεται με το κουαρτέτο του, στο οποίο συμμετέχει μια ιστορική jazz μορφή, ο βετεράνος πιανίστας Kirk Lightsey.

Simon Steen-Andersen

Ο Δανός συνθέτης Σίμον Στην-Άντερσεν έρχεται με τη Σκηνοθετημένη Νύχτα του και επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενο ιστορικών έργων, προσδίδοντάς τους φρεσκάδα και νέο νόημα. Εδώ ο Άντερσεν "σκηνοθετεί" τις μουσικές αλλάζοντάς τους χαρακτηριστικά και χαρακτήρα. Έτσι, οι μουσικές ξεφεύγουν από το χρόνο της σύνθεσής τους και προσγειώνεται στον 21ο αιώνα. Έτσι, στη Στέγη (10/2) ακούμε άριες του Μπαχ σαν καρδιοχτύπι, άριες από τον Μαγεμένο Αυλό του Μότσαρτ στην πίσω αίθουσα ενός κλαμπ techno μουσικής, Ραβέλ που παραπέμπει σε “Rocky Horror Show”, Σούμαν σαν όνειρο κ.λπ.

«Dancing on the ceiling»

O Δημήτρης Καλαντζής ενορχηστρώνει μια σουινγκάτη αποκριάτικη βραδιά με ωραίους τζάζμεν και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Τραγουδούν οι Μαρίζα Ρίζου, Idra Kayne, Ξένια Ντάνια, Μαρίνα Σάττι και Fonέs, ενώ τη φάση συμπληρώνουν tap dancers. (Μέγαρο Μουσικής, 10/2)

«Lasciatemi cantare»

Μια μέρα πιο πριν (13/2), στο El Convento del Arte θα συναντήσουμε τον Μέμο Μπεγνή στο γνωστό του πρόγραμμα «Lasciatemi cantare», που από τη φύση του είναι καθαρά ερωτικό. Μέσα από τα κλασικά ιταλικά τραγούδια βρίσκουν δρόμο να περάσουν και άλλα ιδιαίτερα στιλιστικά με το συναίσθημα να ξεχειλίζει.

Νίκος Σκαλκώτας

Δύο χαμένα έργα του Νίκου Σκαλκώτα, που πρωτοπαρουσιάστηκαν τον Απρίλιο του 1930 στο Βερολίνο, αναβιώνουν μετά από 90 σχεδόν χρόνια (Μέγαρο Μουσικής, 13/2). Τα έργα εντοπίστηκαν στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο από τον μουσικολόγο Γιάννη Τσελίκα, αγοράστηκαν από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και ενορχηστρώθηκαν από τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη.
Το πρόγραμμα συμπληρώνουν συμφωνικά έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη, συμμαθητή του Σκαλκώτα στο Βερολίνο, και των κοινών τους δασκάλων Paul Juon και Kurt Weill.
Γιώργος Δεμερτζής βιολί / Βασίλης Βαρβαρέσος πιάνο
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

«Hommage a l’Amour»

Γνωστά αλλά και άγνωστα αναγεννησιακά τραγούδια, πάνω στην αιώνια θεματική του έρωτα, μας παρουσιάζει σε ένα σχετικό αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής (14/2) το Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών. Το «Hommage a l’Amour», με τραγούδια από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες και Αγγλία αναδεικνύει την ερωτική μουσική φιλολογία μέσα από πρώιμα μουσικά εθνικά στιλ που ερμηνεύουν οι τραγουδίστριες Ελένη Ευθυμίου, Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη, Δέσποινα Παναγιώτου, Θεανώ Παπαδάκη, Όλγα Παπακωνσταντίνου και Αλεξάνδρα Πλέσσια και οι μουσικοί Αθανασία Τέλιου (βιόλα ντα γκάμπα, βιέλα), Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο, όργανο) και Δηµήτρης Κούντουρας (μουσική διεύθυνση, φλάουτο με ράμφος).

«Tango in Love»

Η Valentine’s Day στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης χρωματίζεται με το κατ’ εξοχήν ερωτικό μουσικό / χορευτικό ιδίωμα του tango. Εδώ έχουμε έναν ύμνο στον έρωτα μέσα από τη συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, που διευθύνει ο Ελευθέριος Καλκάνης, με το γνωστό Quinteto Tangarto που αποτελείται από γνωστούς σολίστ, εξπέρ του ιδιώματος. Στο τραγούδι είναι η Ελένη Πέτα.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης