Focus

Οκτώ συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Από -

Λένα Πλάτωνος

Η «Ωραία πτήση της Λένας Πλάτωνος» είναι μια σειρά από μουσικές και τραγούδια, από τη «Λιλλιπούπολη» και το «Σαμποτάζ» των early-‘80’s ως την μελοποίηση της Emily Dickinson στις μέρες μας - μια πορεία που θέτει την τέχνη της υπέροχης αυτής συνθέτριας σε πολύ υψηλά επίπεδα και την φέρει άφθαρτη και αναγκαία αισθητικά στο σήμερα. Το σήμερα είναι τρεις παραστάσεις (5, 12, 19/12) στο «Άλσος» με την ίδια τη Λένα στο πιάνο και το τραγούδι, με τον Γιάννη Παλαμίδα και την Αθηνά Ρούτση πλάι της και τον Στέργιο Τσιρλιάγκο στην ενορχήστρωση.

Μαρτίνος Τιρίμος

Ο κύκλος των μπετοβενικών ρεσιτάλ του ανοίγει Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ο Τιρίμος θα παίξει δύο από τις πιο αγαπητές σονάτες του Μπετόβεν, την Καταιγίδα και την Βάλντσταϊν, ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνεται με νεανικά έργα του συνθέτη όπως το Ρόντο σε ντο μείζονα, που ο Μπετόβεν έγραψε στα 12 χρόνια του, και τις Παραλλαγές στο αγγλικό πατριωτικό τραγούδι «Ο Θεός σώζοι τον βασιλέα». [Το τραγούδι είναι ο εθνικός ύμνος της Μεγάλης Βρετανίας!]. Ο πιανίστας Μαρτίνος Τιρίμος είναι αυθεντία του βιεννέζικου κλασικισμού, με δισκογραφία που υπερβαίνει τα 60 άλμπουμ - με τα άπαντα των Μότσαρτ, Σούμπερτ, Ντεμπυσσύ, Σοπέν κ.ά. Φέτος ηχογραφεί όλα τα έργα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν για πιάνο - συνεπώς είναι ο καθ' ύλην αρμοδιότερος.

David Murray

Ο David Murray είναι γνωστός – και είναι γνωστό πως πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους τζαζ σαξοφωνίστες (και μπασοκλαρινετίστες). Η εκτενής δισκογραφία του, από τα ‘70’s ως τις μέρες μας, είναι μια πλήρης αποτύπωση του τι σημαίνει «τζαζ σήμερα» και οι επανειλημμένες εμφανίσεις του εδώ είναι πραγματικές πηγές μουσικής απόλαυσης. Τώρα (6-9/12) έρχεται στο «Half Note Jazz Club» με ένα ιδιαίτερο project, με τον Αυστριακό τρομπονίστα Paul Zauner και τους Blue Brass, κάτι που κρατάει από παλιά, από τα ‘80’s. Με καθαρούς μπλουζ και swinging ήχους.

Χειμερινοί Κολυμβητές

Κατεβαίνουν συχνά από τη Βόρειο Ελλάδα αλλά είναι αδύνατον να τους χορτάσει κανείς επαρκώς! Οι Χειμερινοί Κολυμβητές έχουν μια πλούσια ιστορία αλλά και ένα συνεχώς ανανεούμενο παρόν για να εκθέσουν και διαμορφώνουν τα προγράμματά τους σε σχέση με το κοινό και τις συγκυρίες που συναντούν και αντιμετωπίζουν. Ο Αργύρης Μπακιρτζής είναι μετρ σε ιδιαίτερες καλλιτεχνικές καταστάσεις όπως αυτές που θα ζήσουμε για ένα τριήμερο (6, 7, 8/12) στο «Ίλιον Plus».

Johann Strauss Ensemble

Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Μέγαρο έχει άρωμα Βιέννης! Οι διακεκριμένοι σολίστ της ορχήστρας Johann Strauss Ensemble, υπό τη διεύθυνση του εκρηκτικού Russell McGregor, δίνουν συστηματικά ζωή στα βαλς και τις πόλκες των συνθετών της οικογένειας Στράους. Στις φετινές εμφανίσεις του συνόλου (7-8/12) συμμετέχουν οι ξεχωριστοί λυρικοί τραγουδιστές Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο) και Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος) και η Musica, Χορωδία των Φίλων της Μουσικής σε γνωστά χορωδιακά και άριες από τη Νυχτερίδα του Στράους.

Kovacs

Φαίνεται πως έχει γίνει μια γλυκιά συνήθεια να ακούμε την Kovacs να μας διαπερνά με το υποβλητικό και συνάμα επιβλητικό soul feeling που βγάζει μέσα από τη μουσική και τις ιστορίες της – πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα η αινιγματική αυτή μικρή ολλανδέζα να πιάνει κορυφή στα μέρη μας και να έρχεται για δυο βράδια (7-8/12) στο «Gazarte».

Max Cooper

Ο καινοτόμος techno παραγωγός Max Cooper δημιουργεί ένα εκθαμβωτικό οπτικοακουστικό show στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 9 Δεκεμβρίου 2019. Ο Cooper είναι ένας από τους πιο καινοτόμους ηλεκτρονικούς μουσικούς σήμερα. Επιστήμων, κυριολεκτικά, στην τέχνη του, εδώ και μια δεκαετία περίπου είναι αφοσιωμένος αποκλειστικά στην παραγωγή μουσικής συνδυάζοντας την αγάπη του για τα μελωδικά μοτίβα και τις μαθηματικές/συνθετικές δομές μέσα από εγκαταστάσεις και οπτικοακουστικά μέσα.

Goran Bregovic

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η μουσική του Goran Bregovic – αυτή που στηρίζεται στις πιο βαθειές λαϊκές παραδόσεις των δυτικών Βαλκανίων – έχει φέρει κοντά μας έναν συγγενικό μουσικό κόσμο και μας έχει κάνει να νιώσουμε πληρέστερα και τον δικό μας πολιτισμικό εαυτό. Από την οθόνη μέχρι τα γλέντια και τα πανηγύρια μας, η βαλκανική μουσική του Bregovic έρχεται να μας συντροφέψει με ξεχωριστά αισθήματα. Στο «Christmas Theater» (10-11/12).