Best of

Οι συναυλίες που δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα

Από -

Γιάννης Χαρούλης

Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια, είναι ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες sold out συναυλίες – τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια. Ο Γιάννης Χαρούλης, καλλιτέχνης με μεγάλη ερμηνευτική ευαισθησία και πλατιά γκάμα ρεπερτορίου, μπορεί να βάζει rock ενέργεια μέσα σε μουσικούς χώρους της παράδοσης ενώ, παράλληλα, ως τροβαδούρος, διατηρεί τους κλασικούς δεσμούς που μπορούν να βρίσκουν σημεία αναφοράς σε μεσαιωνικά και αναγεννησιακά πρότυπα, αιώνες πίσω. Όλο αυτό, με την κατάλληλη μουσική παρέα, περνάει σαν λατρεία σε μεγάλες μάζες (νέων και φοιτητών, κυρίως) – όμως η ομορφιά του καλλιτεχνικού αποτελέσματος παραμένει πάντα αναλλοίωτη. Και ο Γιάννης Χαρούλης, μετά τις ανοιξιάτικες εμφανίσεις του, είναι έτοιμος κι αυτό το καλοκαίρι να κάνει τη συναυλιακή του βόλτα. Ξεκινώντας με τρεις συναυλίες στο Θέατρο Πέτρας (11-12-13/6).

Νίκος Κυπουργός

Είναι μια σπουδαία ιδέα – πολύ χρήσιμη σε καιρούς ηλίθιας απλούστευσης όπως ο παρών χρόνος. Ο Νίκος Κυπουργός κάνει ένα ταξίδι στην Εγνατία Οδό και συνδιαλέγεται με τις μουσικές – δηλαδή με τους ανθρώπους – που την περιτριγυρίζουν. Έτσι, από την Θράκη ως την Ήπειρο, αποκαλύπτονται μοναδικοί θησαυροί που έχουν καταγωγές καππαδόκικες, τούρκικες, ποντιακές, πομάκικες, εβραϊκές, βλάχικες, αρβανίτικες, σλαβόφωνες, ηπειρώτικες και συναπαρτίζουν μια πλούσια κληρονομιά που, πολιτισμικά, όλοι μπορούμε να μοιραζόμαστε. Στο εγχείρημα αυτής της παν-μουσικής προσέγγισης που πιάνει Πόντο, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο συμμετέχει ένας πραγματικός γαλαξίας λαϊκών μουσικών και γκρουπ που δεν χωράει για να αναφερθεί εδώ. (Ηρώδειο, 11/6)

Il Pomo d’Oro

Φημισμένοι μουσικοί, δεξιοτέχνες και σπεσιαλίστες στις ιστορικές μουσικές ερμηνείες του μπαρόκ και της κλασικής απαρτίζουν την ορχήστρα Pomo d’Oro – ένα σχήμα με σπουδαίες συνεργασίες και αξιόλογο δισκογραφικό ρεπερτόριο, καθώς και εκπαιδευτικό έργο μέσω του El Sistema Greece. Με τον μαέστρο του Maxim Emelyanychev και τους Karina Gauvin (σοπράνο), Ann Hallenberg (μέτζο) και Edgar Moreau (τσέλο) θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο (12/6) – στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – την μυθολογική οπερατική όψη της μουσικής του Χέντελ.

Ελευθερία Αρβανιτάκη

Μέσα από την καλλιτεχνική της πολυπραγμοσύνη και την ευρύτητα του ρεπερτορίου της, η Ελευθερία Αρβανιτάκη φέτος επιλέγει κάποιους ευδιάκριτους άξονες που συνδέουν την Ανατολή και τη Δύση και τους υλοποιεί μέσα από μιαν ευρύτερη συνεργασία της με ένα από τα καλύτερα και πιο δημιουργικά σχήματα του είδους, τους Τακίμ. Είναι ένα γκρουπ που ταξιδεύει με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τις μουσικές παραδόσεις παλιών πολυπολιτισμικών πόλεων όπου Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι συμβιώναν αρμονικά μέσα από τις μουσικές τους – πράγμα που μεταφυτεύτηκε και στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ τα μεταγενέστερα χρόνια. Έχοντας αυτό το σπέρμα της «fusion» ήδη στην καλλιτεχνική της ιστορία και στο ρεπερτόριό της η Ελευθερία Αρβανιτάκη, παρουσιάζει τα τραγούδια της μέσα από την «οπτική» των Τακίμ και με τη συμμετοχή της MOYSA, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που εδώ διευθύνει ο Νίκος Πλατύραχος. (Ηρώδειο, 14/6)

Θανάσης Παπακωνσταντίνου-Σωκράτης Μάλαμας

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Σωκράτης Μάλαμας έχουν μαζί καινούριο δίσκο – «Με στόμα που γελά». Χαρακτηριστικό της τραγουδοποιίας του Θανάση και της ερμηνευτικής ποιότητας του Σωκράτη, το νέο άλμπουμ έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο από τραγούδια που γράφουν ξανά ιστορία όποτε εμφανίζονται οι δύο καλλιτέχνες. Έτσι, με μια sold out συναυλία στο ενεργητικό τους, επιστρέφουν στην Πλατεία Νερού (15/6) για μια ακόμα μεγαλειώδη εμφάνιση.

Κωστής Μαραβέγιας

Το καλοκαίρι μπαίνει, η ζήτηση αυξάνει, η δροσιά γίνεται όλο και πιο επιθυμητή και ο Κωστής Μαραβέγιας βρίσκει τον δρόμο του προς την παραλία. Έτσι, κάτι που μοιάζει με beach party τείνει να γίνει η μεγάλη συναυλία του στην Πλατεία Νερού. Και με δικά του λόγια την περιγράφει: “Είναι η αντάμωσή μου με τον κόσμο. Το καλοκαιρινό μου ξεκίνημα από την Αθήνα – αλλά και το ξεκίνημα του ίδιου του καλοκαιριού. Είναι ένα μέρος όπου έχω δει πάρα πολύ ωραίες συναυλίες – και δεν έχω παίξει ποτέ μέχρι τώρα. Είναι μια πραγματική γιορτή για την οποία ανυπομονώ και λαχταρώ”. Έτσι, η νύχτα θα κυλήσει με όμορφες, σύγχρονες καντάδες που φέρνουν δροσιά και καθαρίζουν τα αισθήματα – με τον τρόπο που οι μουσικές και τα τραγούδια του Κωστή ξέρουν. (Πλατεία Νερού, 16/6)

«Περουζέ»

Ένας μεγάλος καλλιτεχνικός θρίαμβος του Σακελλαρίδη, μετά από σχεδόν 70 χρόνια σιωπής, ανεβαίνει ξανά! Μια δίπρακτη όπερα με θέμα τον έρωτα και τον θάνατο, που ανέβηκε τελευταία φορά τον Μάρτιο του 1950 από την Εθνική Λυρική Σκηνή, είχε πολύ επιτυχημένη πορεία από το 1911 που γράφτηκε ως το 1950 που παίχτηκε για τελευταία φορά. Η υπόθεσή της διαδραματίζεται στην ελληνική ύπαιθρο και έχει σαν θέμα της τον θυελλώδη αλλά και καταστροφικό έρωτα μιας τσιγγάνας με έναν νέο χωρικό. Η διασωθείσα παρτιτούρα της, με κάποια επεξεργασία από τον μαέστρο Βύρωνα Φιδετζή, αποτελεί το υλικό πάνω στο οποίο στηρίζεται η Ορχήστρα Φιλαρμόνια στην παρουσίασή της εδώ. (Ηρώδειο, 16-17/6)

Release Athens 18

Η τρίτη ημέρα και το κλείσιμο του φετινού Release Athens μέσα σε electro-swinging και jazz-funk ατμόσφαιρες. Από το απόγευμα ήδη η Σtella με την mood electronica μουσική της θέτει κάποιους κανόνες και όρους σε ότι αφορά την ατμόσφαιρα. Χαλαρή και groovy – ενώ μερικές φορές θέλει να σε πάει στο όνειρο. Με χορευτική διάθεση συνεχίζουν οι Sillyboy’s Ghost Relatives βάζοντάς μας ιδανικά στο κλίμα της βραδιάς. Είμαστε μέσα σε μια ηλεκτρική fusion που, κυριολεκτικά, ζωγραφίζει. Έτσι, με το που τα χρώματα στον ορίζοντα θα έχουν πάρει την επιθυμητή υφή, οι μελωδίες των αισθαντικών Cigarettes After Sex θα έχουν τη σκυτάλη για να μας οδηγήσουν στο εκρηκτικό βράδυ που μας περιμένει. Όλοι ξέρουμε τι μπορεί να κάνει ο Parov Stelar, ο αδιαμφισβήτητος «βασιλιάς» του electro-swing, που έρχεται ξανά κοντά μας, με καινούριο υλικό και διάθεση να μας ξετινάξει ρυθμικά – κάτι τέτοιο το έχουμε ξαναζήσει! Και, τέλος, οι Jamiroquai είναι αυτοί που θα οδηγήσουν το spirit της βραδιάς στην κορύφωσή του με τον μοναδικό Jay Kay και το ξεκάθαρο και χωρίς υπεκφυγές jazz-funk τους. Μια Κυριακή του Ιουνίου που οι εντάσεις πιάνουν κορυφή και ο χορός έχει το πάνω χέρι! (Πλατεία Νερού, 17 Ιουνίου)

Seu Jorge

Βραζιλιάνος τραγουδοποιός και τραγουδιστής με samba, bossa, rock, soul και funk ενασχολήσεις που έχει αποδώσει στα πορτογαλικά την τραγουδοποιία του David Bowie για το σάουντρακ της ταινίας «The life aquatic with Steve Zissou» - φτιάχνοντας και το ανάλογο άλμπουμ το 2005. Αυτό θα μας παρουσιάσει εδώ, στο ΚΠΙΣΝ, μαζί με την ΚΟΑ, την πρώτη μέρα του Summer Nostos Festival αποκαλύπτοντάς μας μιαν άλλη ομορφιά. (17/6)

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης