Παρουσίαση

Οι Opera Chaotique φτιάχνουν ένα ερωτικό ποιητικό βαριετέ με το νέο τους δίσκο

Από -

Σαν ένα ταξίδι στον κόσμο της ποίησης – της εφικτής και της πραγματικής – ακούγεται το καινούριο άλμπουμ των Opera Chaotique (που κυκλοφορεί από τις δραστήριες εκδόσεις Όγδοο). Είναι ένα ταξίδι συναρπαστικό – που σημαίνει ερωτικό – καθώς ο Γιώργος Τζιουβάρας και ο Χρήστος Κουτσογιάννης (οι γνωστοί μας και ως Tenorman και Voodoo Drummer) στήνουν την παράστασή τους και φτιάχνουν ένα ιδιότυπο (για εμάς ιδιότυπο – όχι γι’ αυτούς!) βαριετέ πάνω στον ερωτικό ποιητικό λόγο του Ρίτσου, του Εμπειρίκου, του Βάρναλη, του Σαχτούρη, του Καρυωτάκη, του Λαπαθιώτη.

(c) Θανος Μυλωνερος
(c) Θανος Μυλωνερος

Και το δραματικό αυτό και τραγικό βαριετέ – που έχει μια συγγένεια με αυτό των Tiger Lillies αλλά έχει σχεδόν εξαρχής κατακτήσει την χιουμοριστική αυτονομία του – δένεται με πρωτότυπες διασκευές κομματιών όπως «Δεν λες κουβέντα» των Μούτση-Τριπολίτη, «Στην Κ» του Παύλου Σιδηρόπουλου, «Ταυτότητα» των Μανίκα-Ιατρόπουλου (το τραγούδησε ο Γιώργος Μαρίνος) και, φθάνει στην κορύφωσή του με δυο originals και την «Σιωπή», εμπνευσμένη από τον Ευριπίδη αλλά και τον John Cage.

Οι Opera Chaotique, στο ελληνόφωνο αυτό άλμπουμ τους, μας δίνουν μιαν ηχορυθμική απόλαυση ιδιαίτερη με συνθετική ευστροφία και λιτότητα που τους ξεχωρίζει ως καλλιτέχνες. Ξεχωριστό είναι και το άλμπουμ τους αυτό, στο οποίο ουσιώδεις πινελιές βάζουν ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Λητώ Μεσσήνη, η Δήμητρα Παπίου και άλλοι. Ο δε τίτλος του άλμπουμ είναι «Στων διακαμένων σας χειλιών την άκρη» - που είναι στίχος από το ποίημα «Μουουουουνάκια» του γνωστού και αγαπημένου (κομ)μουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη.