Νέα

Ο Richard Galliano στο Sani Festival

Από -

Αν θέλουμε μια ακριβή αντιστοιχία του tango Nuevo που δημιούργησε ο Astor Piazzolla στην ευρωπαϊκή λαϊκή μουσική πραγματικότητα, θα την βρούμε στην γαλλική musette και στον ακορντεονίστα Richard Galliano. Ξεκινώντας, λοιπόν, από αυτή τη χορευτική λαϊκή μουσική που χαρακτηρίζει την Γαλλία των αρχων του 20ου αιώνα, ο Galliano την επαναδιαμορφώνει με τους όρους της σύγχρονης τζαζ και μέσω του αυτοσχεδιασμού την αναπτύσσει δημιουργικά. Οδηγός του και μέντορας σ’ αυτόν του τον δημιουργικό δρόμο είναι ο Αργεντινός Astor Piazzolla και συνεργάτες του κατά περιπτώσεις τζάζμεν όπως ο Jan Garbarek, ο Wynton Marsalis, ο Michel Petrucciani ή ο Toots Thelemans ή σπουδαίοι ερμηνευτές όπως η Juliette Greco, ο Charles Aznavour ή η Brigitte Fontaine.

 (c) Vincent Catala
(c) Vincent Catala

Βγαίνοντας από την γαλλική ποπ και την τζαζ των ‘70’s, ο Richard Galliano διαμορφώνει τον δικό του προσωπικό δρόμο στην μουσική ακολουθώντας τις διδαχές του Astor Piazzolla και δημιουργεί το δικό του τζαζ στυλ που καλλιεργεί έκτοτε με συνέπεια αλλά και καλλιτεχνική ιδιαιτερότητα. Συνεργάζεται με πλήθος μουσικούς, Ευρωπαίους και Αμερικανούς, και διαθέτει μια εκτενέστατη δισκογραφία που καλύπτει τις δεκαετίες ’90, ’00 και ’10 με θαυμάσια άλμπουμ – ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν ιδιαίτερα τα «Mare Nostrum» με Paolo Fresu και Jan Lundgren.

(c) REMIBOURCEREAU
(c) REMIBOURCEREAU

Το 2016 o Richard Galliano κυκλοφόρησε το άλμπουμ «New Jazz Musette», έναν δίσκο-ορόσημο που έδειξε το πλήρες δημιουργικό του μέγεθος σε σχέση με τη θέση του στην ιστορία της σύγχρονης τζαζ. Η μουσική αυτού του άλμπουμ αποτελεί τη βάση της συναυλίας του στο Sani Festival το Σάββατο 7 Αυγούστου με το New Jazz Musette Quartet που αποτελείται από τον ίδιο στο ακορντεόν και τους Jean-Marie Écay (κιθάρα), Yaron Stavi (κοντραμπάσο) και Jean-Christophe Galliano (ντραμς).

banner