Νέα

«Ο Μεγάλος Αιρετικός» του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση

Φωτο: Νίκος Σούλης
Φωτο: Νίκος Σούλης

«Ο Μεγάλος Αιρετικός», το τρίτο μέρος του ανατρεπτικού κύκλου τραγουδιών του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, παρουσιάζεται από το Ελληνικό Σχέδιο και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube Channel του Ιδρύματος την Μεγάλη Τετάρτη, 28 Απριλίου στις 21:00, χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό.

banner
Φωτο: Νίκος Σούλης
Φωτο: Νίκος Σούλης

«Ο Μεγάλος Αιρετικός» είναι ένα έργο αφιερωμένο στην πνευματική, ηθική και αισθητική ελευθερία και ενίοτε –γιατί όχι;– ελευθεριότητα εμπνευσμένο από την ανυπότακτη, αντισυμβατική και επαναστατική παγκόσμια ποίηση. Εδώ συνυπάρχουν Αριστοφάνης, Βιγιόν, Εμπειρίκος, Καβάφης, Κοροπούλης, Λαπαθιώτης, Λεοντάρης, Μπρεχτ, Τζων Ντον, Παλαμάς, Ρίλκε, Σαχλίκης μέσα από την μελοποίηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου που αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της τέχνης τους και φωτίζει τον αιρετικό τους εαυτό.

Φωτο: Νίκος Σούλης
Φωτο: Νίκος Σούλης

Ο συνθέτης αυτοσαρκάζεται δηλώνοντας ότι «ο τίτλος του κύκλου παρηχεί σκοπίμως και αυτός “αιρετικά”, τιμώντας αυτοσαρκαζόμενος και αντιστρόφως, δηλαδή σαρκάζοντας αυτοτιμώμενος (!) (εννοείται παιγνιωδώς...), όπως κάποιοι ξέρουν ότι θα άρεσε και στον ίδιο τον “Μεγάλο Ερωτικό” μας».

banner
Φωτο: Νίκος Σούλης
Φωτο: Νίκος Σούλης

Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Βερόνικα Δαβάκη, ο Πάνος Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Φλωράκης, με ένα σύνολο επτά μουσικών. Το όλο εγχείρημα εντάσσεται στον κύκλο Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση που οργανώνει το Ελληνικό Σχέδιο για την υποστήριξη και προβολή της σύγχρονης, πρωτογενούς μουσικής δημιουργίας. «Ο Μεγάλος Αιρετικός – Μέρος Τρίτο» ολοκληρώνει τον μεγάλο κύκλο που ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου συνέλαβε ως ιδέα τον Δεκέμβριο του 2018. Το τραγούδια του πρώτου μέρους αυτής της ενότητας παρουσιάστηκαν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης τον Φεβρουάριο του 2019 και της δεύτερης τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Το προγραμματισμένο τρίτο μέρος μεταφέρεται από τη Μικρή Σκηνή στην ψηφιακή οθόνη, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο που περιλαμβάνει στα τρία μέρη του τριάντα τραγούδια..