Νέα

Νέοι δρόμοι ανοίγονται για την Εθνική Λυρική Σκηνή το 2020

Από -

Με το άνοιγμά της στη νέα χρονιά, η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει πια εδραιωθεί ως σημαντικό ευρωπαϊκό λυρικό θέατρο με τη δική του καλλιτεχνική ταυτότητα και δημιουργικό στίγμα. Ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης, στα δύο χρόνια της ως τώρα πορείας του, έχει επιτύχει να διευρύνει το ρεπερτόριο με νέες αναθέσεις, με αιχμηρές αναγνώσεις κλασσικών έργων, με συνεργασίες διεθνούς εμβέλειας, με διασύνδεση της λυρικής τέχνης με τα εικαστικά κ.ο.κ. Έτσι, για το 2020, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Πέμπτη 9/1, ο Γιώργος Κουμεντάκης έκανε τον απολογισμό των δράσεων της πρώτης χρονιάς και ανακοίνωσε σημαντικές νέες δράσεις και συνεργασίες. Παράλληλα, παρουσίασε τη νέα διεθνή καμπάνια που θα προβάλει το έργο της ΕΛΣ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Φωτό: Α. Σιμόπουλος
Φωτό: Α. Σιμόπουλος

Ο Γιώργος Κουμεντάκης ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία με την παρισινή Opera Comique και την ανάπτυξη της σχέσης με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου καθώς και συνεργασίες με ξεχωριστά λυρικά θέατρα όπως το Λα Μονναί των Βρυξελλών, η Βασιλική Όπερα της Δανίας, η Όπερα του Γκαίτεμποργκ, η Όπερα του Ελσίνκι. Επίσης, στις επόμενες σεζόν της ΕΛΣ θα υλοποιηθούν συνεργασίες με φημισμένα φεστιβάλ όπερας όπως το Φεστιβάλ της Εξ-αν-Προβάνς στη Γαλλία, το Φεστιβάλ Ροσσίνι του Πέζαρο στην Ιταλία και το Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν στη Γερμανία ενώ σε ότι αφορά τον χορό ανακοινώθηκαν συνεργασίες με δύο από τις σημαντικότερες ομάδες χορού διεθνώς, την Ομάδα Χορού Μάρκ Μόρρις της Νέας Υόρκης και την Μπατσέβα του Ισραήλ.

Επίσης, η Λυρική θα παρουσιάσει δουλειές σημαντικών σκηνοθετών όπως οι Κριστόφ Βαρλικόφσκι, Λωράν Πελλύ, Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ, Νταμιάνο Μικελέττο, Τζων Φούλτζεϊμς, Μπομπ Ουίλσον, Κριστόφ Λόυ κ.ά. ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα μπαρόκ όπερα που γίνεται σε συμπαραγωγή με την Opera Comique, πρώτα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι, όπως και ο Ντον Τζοβάννι που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας, πρώτα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Γκαίτεμποργκ και τη Στοκχόλμη.
Στην συνέντευξη τύπου έδωσε το παρόν η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενώ από τη Νέα Υόρκη χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) κ. Ανδρέας Δρακόπουλος. Όλο το πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ γίνεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Αναλυτικά ο απολογισμός και οι ανακοινώσεις του Γιώργου Κουμεντάκη παρατίθενται πιο κάτω:

banner

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα