Νέα

Μουσικές στα όρια και έξω από αυτά στο Borderline!

φωτό: ArnisK
φωτό: ArnisK

Ο ήχος, χωρίς φραγμούς και όρια, επιστρέφει με το φεστιβάλ Borderline που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για ένα τριήμερο (25-27/6) σε δύο χώρους: τον θερινό κινηματογράφο Νέα Μασκώτ του Ταύρου με πολλά αυτοσχεδιαστικά μουσικά events (Kostadis, Julia Reidy, Lea Bertucci κ.ά.) στις 25 και 27/6, και στον πολυχώρο Λιπασμάτων (26/6) με Wild Terrier Orchestra, Thomas Köner και CURL. Στην 10η έκδοσή του, το Borderline εξακολουθεί να μας πηγαίνει αλλού, αμφισβητώντας οποιαδήποτε όρια και εξερευνώντας νέες θεματικές, πρακτικές και καλλιτεχνικές κατευθύνσεις.

Παρασκευή 25 Ιουνίου | 21:00 - 23:00 | Νέα Μασκώτ (Δημοτικός Κινηματογράφος Ταύρου)

Kostadis | Julia Reidy | “Honor and Obey” (Warren Sonbert, 1988), ζωντανή μουσική Pinna Bounce
Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ξεκινάει με έναν σημαντικό μουσικό της εγχώριας underground σκηνής, τον Kostadis, σε ένα έντονο και συχνοτικά πυκνό σετ ηλετροακουστικής μουσικής. Στη συνέχεια, οι κιθαριστικοί αρπισμοί και τα επεξεργασμένα φωνητικά της Julia Reidy μας μεταφέρουν σε ένα πιο εύθραυστο ακουστικά περιβάλλον. Τέλος, η αναλογική προβολή (φιλμ 16mm) της ταινίας “Honor and Obey” του Αμερικανού σκηνοθέτη Warren Sonbert, σε παραλληλία με τους ηλεκτρικούς ήχους και την τρομπέτα της Θάλειας Ιωαννίδου, aka Pinna Bounce, εξερευνούν τα σημεία συνάντησης και απόκλισης ήχου και κινούμενης εικόνας.

Σάββατο 26 Ιουνίου | 21:00 – 23:00 | Θέατρο Πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας

Wild Terrier Orchestra (Jay Glass Dubs w/ Foteini Korre) | Thomas Köner | CURL
Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ αναζητά τους μελλοντικούς τρόπους συσχετισμού με τη μουσική και τον ήχο. Από τους Wild Terrier Orchestra, τη σύμπραξη του Δημήτρη Παπαδάτου, aka Jay Glass Dubs, με τη Φωτεινή Κορρέ στο νέυ, μέχρι την κολεκτίβα CURL της υποψήφιας για Όσκαρ Mica Levi, η βραδιά στον παραθαλάσσιο πολιτιστικό χώρο «Λιπάσματα» καλεί την καθεμία και τον καθένα από εμάς να κινηθούν σωματικά και νοητικά στον δικό τους παλμό, προς μια εξερεύνηση για έναν χορό «ελεύθερο από μετρονόμους και groove, ελεύθερο από ρυθμό» (Thomas Köner).

banner

Παρασκευή 25 Ιουνίου | 21:00 - 23:00 | Νέα Μασκώτ (Δημοτικός Κινηματογράφος Ταύρου)

Jacob Kirkegaard presents TESTIMONIUM – Athens | Lea Bertucci | Coti K. + Erato Tzavara + Andrea Bonetti present ARIA
Το φεστιβάλ κλείνει με δύο νέες αναθέσεις της Στέγης, οι οποίες αναδεικνύουν αθέατες πτυχές του περιβάλλοντός μας, αλλά και με ένα δυνατό ηλεκτροακουστικό σετ της Νεοϋορκέζας σαξοφωνίστριας και συνθέτριας Lea Bertucci. Σε συνέχεια του TESTIMONIUM - Athens, που δημιούργησε ο Jacob Kirkegaard ειδικά για τη Στέγη και το Onassis Channel στο YouTube, ο διεθνώς καταξιωμένος sound artist παρουσιάζει ζωντανά μια νέα τετραφωνική ηχητική σύνθεση, η οποία βασίζεται στις ηχογραφήσεις που πραγματοποίησε σε διάφορες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής. Στη συνέχεια, η Lea Bertucci εξερευνά την γλυπτικότητα του ήχου και την ακουστική του χώρου, αναπτύσσοντας ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ηχητικό περιβάλλον. Τέλος, το νέο οπτικοακουστικό έργο με τίτλο ARIA του μουσικού και παραγωγού Coti K., της video artist Ερατώς Τζαβάρα και του φωτογράφου και βιολόγου Andrea Bonetti, πραγματεύεται τη διττή σημασία την οποία μπορεί να έχει ο αέρας που αναπνέουμε.

Παράλληλα, στο Onassis Channel στο YouTube, παρουσιάζονται τρία νέα ψηφιακά έργα, τα οποία αναδεικνύουν την επιτακτικότητα περιβαλλοντικών ζητημάτων, βρίσκουν νέα σημεία συνάντησης μεταξύ μουσικής και land art και οραματίζονται έναν μη ετεροπατριαρχικό κόσμο αυτοδιάθεσης, χειραφέτησης και αλληλοφροντίδας.


https://www.onassis.org/el/whats-on/borderline-2021