Event

Μια ΕΔΕΜ για τα πνευματικά δικαιώματα

Από -

Συνέντευξη τύπου δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Άλσος με όλα τα σωματεία των δημιουργών (συνθετών, στιχουργών) να είναι ενωμένα υπέρ της άμεσης αδειοδότησης του οργανισμού ΕΔΕΜ ώστε να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες της διαχείρισης της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Γιώργος Νταλάρας σε συζήτηση επί της ουσίας
Ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Γιώργος Νταλάρας σε συζήτηση επί της ουσίας

Η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ είναι προτεραιότητα και απόλυτη αναγκαιότητα. Τα πνευματικά – και άλλα – δικαιώματα σε όλα τα μέρη του πολιτισμένου κόσμου τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημιουργοί (συνεργαζόμενοι, ενδεχομένως, με ποικίλες τεχνοκρατικές ομάδες). Ποτέ η διαχείριση των πνευματικών/καλλιτεχνικών δικαιωμάτων δεν ανήκει στον ιδιωτικό τομέα (όπως γινόταν εδώ – εξαπανέκαθεν – με την αμαρτωλή ΑΕΠΙ). Η είσπραξη και η δίκαια διανομή των δικαιωμάτων είναι η «κανονικότητα» - και καμιά άλλη!

Στάθης Δρογώσης, Κώστας Καλδάρας, Φοίβος Δεληβοριάς στο πάνελ
Στάθης Δρογώσης, Κώστας Καλδάρας, Φοίβος Δεληβοριάς στο πάνελ

Αυτό είναι το ρεζουμέ της συνέντευξης τύπου που έδωσαν σήμερα Τετάρτη μεσημέρι στο «Άλσος», στο Πεδίον του Άρεως, τα σωματεία των δημιουργών, τονίζοντας την ΕΝΟΤΗΤΑ και την απόφασή τους να διεκδικήσουν την άμεση αδειοδότηση του φορέα της ΕΔΕΜ σε μια περίοδο που φαίνεται πως ανοίγει η όρεξη του ιδιωτικού τομέα να διαχειριστεί (και μάλλον όχι αφιλοκερδώς!) τα πνευματικά – και άλλα καλλιτεχνικά – δικαιώματα.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος πάντα στην πρώτη γραμμή
Ο Σταύρος Ξαρχάκος πάντα στην πρώτη γραμμή

Η απόφαση να προχωρήσουν οι δημιουργοί σε κινητοποιήσεις – αγωνιστικού, σαφώς – χαρακτήρα έγινε επιτακτική καθώς ανακοινώθηκε από τα media πως αδειοδοτείται οργανισμός (ΑΟΔ – Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης, σημαίνει!) για τα πνευματικά δικαιώματα εξοπλισμένος με τις απαιτούμενες τεχνολογίες αιχμής. Το όνομα του Δημήτρη Μάρη ήταν αυτό που έπαιξε, όμως φαίνεται πως στον χορό μπαίνουν και άλλοι (όπως η «ελληνική» πολυεθνική AKAZOO).

Μια πανοραμική άποψη
Μια πανοραμική άποψη

Αν δεν δοθεί άμεσα η άδεια στην ΕΔΕΜ θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις – τόνισαν οι δημιουργοί – ή, ακόμα καλύτερα, θα οργανώσουν τη σιωπή τους. Μια τέτοια προοπτική μπορεί να είναι και εφιαλτική – αν και τα δικαιώματα των δημιουργών δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν τις «ευρύτερες μάζες»! Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Διαδήλωση έξω από το ΥΠΠΟ
Διαδήλωση έξω από το ΥΠΠΟ

Μια συμβολική κίνηση ήταν η πορεία μια ομάδας των δημιουργών προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Αμέσως προσκλήθηκε και μια διμοιρία ΜΑΤ!

Η πορεία προς το ΥΠΠΟ έγινε μετά από πρόταση της Λίνας Νικολακοπούλου και ο Σταμάτης Κραουνάκης πάντα ετοιμοπόλεμος
Η πορεία προς το ΥΠΠΟ έγινε μετά από πρόταση της Λίνας Νικολακοπούλου και ο Σταμάτης Κραουνάκης πάντα ετοιμοπόλεμος

Ένα λογικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδωσε έγκαιρα άδεια στην ΕΔΕΜ ώστε να προχωρήσουν όλα ήσυχα κι ωραία; Ελπίζουμε να μην γίνει μπάχαλο, να αδειοδοτηθεί η ΕΔΕΜ (που σημαίνει Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής), να φτιάξει σύντομα το business plan της (που δεν είναι προαπαιτούμενο αλλά καλό είναι να υπάρχει) και να μείνει ο ιδιωτικός τομέας στην απ’ έξω – εκτός των ειδικών περιπτώσεων που χρειάζεται και είναι χρήσιμη η βοήθειά του.

Το δικό μου ενδιαφέρον δεν είναι απλώς - και καθαρά - δημοσιογραφικό. Επί σειρά ετών, ως παραγωγός CD σε μηνιαία βάση, είχα πάρε-δώσε (μάλλον, μόνο δώσε!) με την ΑΕΠΙ και ξέρω τι ακριβώς σημαίνει να διαχειρίζονται πνευματικά και καλλιτεχνικά δικαιώματα κερδοσκόποι και στους δημιουργούς να μην πηγαίνει δεκάρα!