Νέα

Μένουμε σπίτι παρέα με το Μέγαρο

«Λούλου»
«Λούλου»

Μέχρι να ξαναβρεθούμε στις αίθουσες του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συμμετέχοντας ενεργά στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να προσφέρει σε όλους πολιτιστικό υλικό μέσω του διαδικτύου, δημιούργησε το πρόγραμμα «Μένουμε σπίτι – Βλέπουμε Μέγαρο». Μπορούμε έτσι να βρεθούμε νοητά σε μια απέραντη ιντερνετική αίθουσα και να απολαύσουμε όλοι μαζί τις θεραπευτικές για την ψυχή ιδιότητες που μπορεί να μας προσφέρει η τέχνη της μουσικής και του θεάτρου.

«Λούλου»
«Λούλου»

Κάθε Τετάρτη και Σάββατο (9.30 μ.μ.), λοιπόν, δίνουμε ραντεβού στο site του Μεγάρου ξεκινώντας από τις 4 Απριλίου με τη διαδικτυακή προβολή μιας εκ των σημαντικότερων λυρικών δημιουργιών του 20ού αιώνα, της «Λούλου» του Άλμπαν Μπεργκ με τη Μάρλις Πέτερσεν, η οποία δίνει ρεσιτάλ φωνητικής ερμηνείας και υποκριτικής σε έναν ρόλο την καθιέρωσε. Πρόκειται για μια παραγωγή που ενθουσίασε τον ελληνικό και γερμανόφωνο Τύπο (Süddeutsche Zeitung, Der Neue Merker). Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Άικε Γκραμς, ενώ την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος. Η αρχειακή μαγνητοσκόπηση της παράστασης πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2005 στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» (διάρκεια: 147 λεπτά).

«Ηλέκτρα»
«Ηλέκτρα»

Ακολουθούν στις 8/4 το μπαρόκ αριστούργημα του Κλαούντιο Μοντεβέρντι «Η στέψη της Ποππαίας» και στις 11/4 η «Ηλέκτρα» με τη μοναδική Αγνή Μπάλτσα στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας.

«Η στέψη της Ποππαίας»
«Η στέψη της Ποππαίας»

Μέσω streaming μπορούμε να παρακολουθήσουμε επίσης τους σημαντικότερους σταθμούς της πολιτιστικής διαδρομής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: τον «Μαγικό αυλό» του Μότσαρτ σε ελληνική διασκευή για παιδιά (15/4), το γκαλά όπερας «La Diva: 40 χρόνια» που είναι αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας με τη σοπράνο Ντινάρα Αλίεβα (Κυριακή του Πάσχα, 19/4), την «Επιστροφή της Ελένης» του Θάνου Μικρούτσικου (22/4), τη μουσική παράσταση «... και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως» με τον Γιώργο Νταλάρα σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά (25/4), την «Θαΐδα» του Ζυλ Μασνέ (29/4), τη «Γυναίκα δίχως σκιά» επίσης του Ρ. Στράους (2/5) και τον «Νάνο» του Α. Τσεμλίνσκι (6/5).

i Δείτε όλες τις παραστάσεις και τις συναυλίες εδώ: megaron.gr/menoume-spiti

«Μαγικός αυλός»
«Μαγικός αυλός»

Εκτός από τον κύκλο ψηφιακών προβολών, μπορούμε να βρούμε online την ταινία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Νίκος Σκαλκώτας: Οι μουσικές αναπνοές μιας ιδιοφυΐας», η οποία προβλήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «2019: Έτος Σκαλκώτα» με αφορμή τη συμπλήρωσης 70 χρόνων από τον θάνατο του, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θωμά Κιάου, με τη φωνή του Αλέξανδρου Χαρκιολάκη στον ρόλο του Νίκου Σκαλκώτα και αφηγήτρια την Κατερίνα Διδασκάλου.

«Η επιστροφή της Ελένης» του Θάνου Μικρούτσικου
«Η επιστροφή της Ελένης» του Θάνου Μικρούτσικου

Επιπλέον διαθέσιμες on demand είναι και κάποιες επιλεγμένες εκδηλώσεις του Μεγάρου σε συνεργασία με τον ιστότοπο www.blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και διανοητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Judith Butler, Richard Caplan, Μαρία Ευθυμίου, Maurice Godelier, Πέτρος Θέμελης, Lucas Kello, Μαριλένα Κοππά, Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Mark Mazower κ.ά.), καθώς και καταξιωμένοι λογοτέχνες (Νάσος Βαγενάς, Κική Δημουλά, Asli Erdoğan, Ian McEwan, Άλκη Ζέη, Μένης Κουμανταρέας, Jo Nesbo, Τίτος Πατρίκιος, Λάκης Παπαστάθης, Φωτεινή Τσαλίκογλου κ.ά.).

«Γυναίκα δίχως σκιά»
«Γυναίκα δίχως σκιά»

Δείτε το trailer του προγράμματος «Μένουμε σπίτι – Βλέπουμε Μέγαρο» εδώ.

«Θαΐς»
«Θαΐς»