Ήμουν εκεί

Η συναυλία του Branford Marsalis Quartet σηματοδοτεί την επιστροφή στα μεγάλα live jazz events!

Από -

Φεύγοντας από τη Σάνη, το κουαρτέτο του Branford Marsalis έχει κάποιες επιλεγμένες καλοκαιρινές συναυλίες στις ΗΠΑ, τις οποίες συνεχίζει τον Σεπτέμβριο αλλά και το φθινόπωρο-χειμώνα για να καταλήξει, μέσα στον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς στην Αθήνα – όχι τη δικιά μας αλλά της Τζόρτζια!

Σε εμάς, η 17η Ιουλίου στον όμορφο λόφο της Σάνης, άφησε την επίγευση μιας πραγματικά όμορφης και δυναμικής, δημιουργικής σε όλα τα μήκη και πλάτη του post-bop, τζαζ – από αυτές που θέλουμε και μας αρέσει να απολαμβάνουμε από μουσικούς του μεγέθους ενός Justin Faulkner, ενός Eric Revis, ενός Joey Calderazzo και, φυσικά, ενός Branford Marsalis.

Έχοντας δει για πρώτη φορά τους δυο μεγαλύτερους αδελφούς Marsalis (Branford και Wynton) ως μέλη των Jazz Messengers στην Αθήνα το 1981 και ξανά μερικά χρόνια αργότερα, στο φεστιβάλ της Πάτρας το 1989, και παρακολουθώντας με ενδιαφέρον πάντα την δισκογραφική πορεία του Branford ως τις μέρες μας, βρίσκω ότι ένα live από αυτό το γκρουπ – που έχει πανίσχυρους δεσμούς μεταξύ των μελών του – κρατάει την δυναμική της τζαζ σε πολύ ψηλά επίπεδα και πάντα ανοιχτή σε εκπλήξεις ακόμα και όταν το υλικό μιας performance δομείται πάνω σε πολύ γνωστές συνθέσεις, original ή standards, που πάντα όμως βρίσκουν έναν φρέσκο δρόμο και τρόπο να μας προσεγγίζουν.

banner

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της συναυλίας – που κράτησε ακριβώς μιάμιση ώρα – ήταν να μας χαρίζει απόλαυση μέσα από το δεξιοτεχνικό παίξιμο των μουσικών και την δημιουργική τους ευρηματικότητα. Εντάξει, μπορεί να μην μας έπαιξαν το «The Windup» του Keith Jarrett που πολύ θα ήθελα να ακούσω, όμως για μια ακόμα φορά – πολλοστή – είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πόση ακόμα πιο πολύ ωραία μουσική μπορεί να βγει μέσα από μια μπαλάντα όπως το «The Way You Look Tonight». Κι ένοιωσα να γεμίζω με classics όπως το «Doxy» ή το «Mood Indigo»…

Η παρουσία του Branford Marsalis και του κουαρτέτου του στο φετινό Sani Festival ήταν ένα κορυφαίο event που, εν μέσω πανδημίας, μας βάζει ξανά με τον καλύτερο τρόπο μέσα στο κλίμα των σπουδαίων και ξεχωριστών τζαζ συναυλιών. Με τον παλιό, καλό τρόπο!