Ρεπορτάζ

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου

Από -

Ο «κρητικός τρόπος» έχει να κάνει περισσότερο με την κρητική λύρα που παίζει με τρόπο εκφραστικά μοναδικό ο Λευτέρης Ανδριώτης. Η Σαβίνα Γιαννάτου διαθέτει μια φωνή «θεϊκής» ποιότητας, θα έλεγα, και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που την διακρίνει σε όλη την πορεία της και σε κάθε ιδιωματική ιδιαιτερότητα που ερμηνεύει – ή, μάλλον, δημιουργεί. Γιατί η Σαβίνα σε κάθε περίπτωση δημιουργεί..

Σαβίνα Γιαννάτου
Σαβίνα Γιαννάτου

Έτσι και εδώ, σε μια προσφιλή της καλλιτεχνική διαδικασία: την επιλογή λαϊκών κυρίως τραγουδιών ενός άξονα που ξεκινάει από την Αρμενία και διατρέχει έναν άξονα που περνάει από τον μεσανατολικό αραβικό κόσμο και πιάνει όλη τη Μεσόγειο. Σε τέτοια γοητευτικά διεθνικά μουσικά ταξίδια μας έχει συνηθίσει η Σαβίνα – κυρίως με τη δουλειά που κάνει χρόνια τώρα με το σχήμα Primavera en Salonico.

Σπύρος Μάνεσης
Σπύρος Μάνεσης

Εδώ τα πράγματα ακολουθούν μια πιο αναλυτική – και πιο «γυμνή» πορεία. Ο Σπύρος Μάνεσης στο πιάνο ξεφεύγει σε χώρους που διευρύνουν την επικράτεια του modal. Πράγμα που, σε συνδυασμό με την λύρα του Ανδριώτη, οδηγεί σε κόσμους που βρίσκονται πέρα από σύνορα ή αισθητικές που απαγορεύουν ή/και υπαγορεύουν το συναίσθημα.

Λευτέρης Ανδριώτης
Λευτέρης Ανδριώτης

Αυτό είναι μια καθαρή μαγεία που δημιουργείται από τις δημιουργικές ικανότητες / δυνατότητες των μουσικών που με τη φωνή, το πιάνο και τη λύρα φτιάχνουν κόσμους που απλώνονται παντού – μέσα μας, κυρίως – από τον Χατζιδάκι και την Πλάτωνος ως την τζαζ και την αυτοσχεδιαστική μουσική.
Έτσι, τη δεύτερη μέρα του «Jazz in Progress» στην θαυμάσια μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, η μουσική κινήθηκε στα δικά της ιδιαίτερα – έως και ονειρικά – όνειρα με τρεις μουσικούς που θα έπρεπε να ακούμε πάρα πολύ συχνά να παίζουν μαζί: την Σαβίνα Γιαννάτου, τον Σπύρο Μάνεση και τον Λευτέρη Ανδριώτη. Γιατί μας κάνει καλό – από κάθε άποψη…

Δημήτρης Καλαντζής
Δημήτρης Καλαντζής

Απόψε, Δευτέρα 27/1, την τρίτη βραδιά του «Jazz in Progress», το κουιντέτο του πιανίστα / συνθέτη Δημήτρη Καλαντζή, με τον Τάκη Πατερέλη (σαξόφωνο), τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα), τον Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη (ντραμς) και τον Γιώργο Γεωργιάδη (μπάσο) παρουσιάζει την «τροπική» πλευρά της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη – δηλαδή το «Modes & Moods» που κυκλοφορεί και σαν ομότιτλο άλμπουμ.

Σχετικά Θέματα

Το φινάλε ενός επιτυχημένου «Jazz in Progress»

02/02/2020

Το φινάλε ενός επιτυχημένου «Jazz in Progress»

Την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, το 1ο «Jazz in Progress» φεστιβάλ Ηρακλείου έκλεισε με επιτυχία τις εκδηλώσεις του παρουσιάζοντας στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου το τρίο του Πέτρου Κλαμπάνη και το κουαρτέτο Tritonia.

Το Yako Trio ανοίγει τους ορίζοντές του στο Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου

31/01/2020

Το Yako Trio ανοίγει τους ορίζοντές του στο Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου

Με μια σπουδαία συναυλία από το Θεσσαλονικιώτικο Yako Trio (με τον James Wylie) σφραγίστηκε η πέμπτη μέρα του Jazz in Progress στο Ηράκλειο. Το φεστιβάλ κλείνει απόψε, Παρασκευή 31/1 με το Petros Klampanis Trio και το Tritonia Quartet.

Τα τραγούδια του Leonard Cohen στο «Jazz in Progress»

30/01/2020

Τα τραγούδια του Leonard Cohen στο «Jazz in Progress»

A Tribute to Leonard Cohen: ένα ιδιαίτερο μουσικό project με την Nalyssa Green, την Sugahspank! και την Lou is απολαύσαμε στο Τζαζ Φεστιβάλ του Ηρακλείου. Απόψε, Πέμπτη 30/1, σειρά έχει το Yako Trio.

Το ταξίδι της μουσικής με το γκρουπ του Σταύρου Λάντσια στο Ηράκλειο

29/01/2020

Το ταξίδι της μουσικής με το γκρουπ του Σταύρου Λάντσια στο Ηράκλειο

Μουσική κινηματογραφική, γεμάτη εικόνες και συναισθήματα, μουσική μελωδική που μας ταξιδεύει. Αυτή ήταν η μουσική του Σταύρου Λάντσια και των φίλων του την τέταρτη μέρα του Jazz in Progress. Ένα φεστιβάλ τζαζ που συνεχίζει απόψε με Tribute to Leonard Cohen.

Η «Όμορφη πόλη» στο Χάρλεμ με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή

28/01/2020

Η «Όμορφη πόλη» στο Χάρλεμ με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή

Ο πιανίστας / συνθέτης Δημήτρης Καλαντζής και το γκρουπ του ενώνουν την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη με την modal jazz των '60's την τρίτη μέρα του φεστιβάλ Jazz in Progress στο Ηράκλειο. Απόψε, 28/1, σειρά έχει το piano trio του Σταύρου Λάντσια με guest τον τρομπετίστα Ανδρέα Πολύζωγόπουλο.

Δυνατό και δυναμικό ξεκίνημα για το Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου «Jazz in Progress»

26/01/2020

Δυνατό και δυναμικό ξεκίνημα για το Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου «Jazz in Progress»

Με το εκπληκτικό Flying Jazz Trio ξεκίνησε χθες, Σάββατο 25/1 το πρώτο Φεστιβάλ Τζαζ στο Ηράκλειο. Σήμερα, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο της πόλης του Ηρακλείου θα φιλοξενήσει στη μεγάλη του αίθουσα το «In Cretan Mode» της Σαβίνας Γιαννάτου.