Θέμα

Η rock Θεσσαλονίκη έρχεται στην Αθήνα

Από -

Για ένα διήμερο η μουσική ψυχή της Θεσσαλονίκης χτυπάει στην Αθήνα. Το SKG Fest μάς φέρνει στο «Gagarin 205» (9-10/2) σπουδαία ονόματα και γκρουπ –παλιά και νέα–, τα οποία αντιπροσωπεύουν το δημιουργικό χάρτη της πόλης που γράφει ιστορία στα μουσικά μας πράγματα εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

 Γιάννης Αγγελάκας
Γιάννης Αγγελάκας

Στο διήμερο αυτό –στον τίτλο του οποίου αναγνωρίζουμε τη συντομογραφία (SKG) του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης– θα συναντήσουμε παλιούς και νέους μουσικούς, που με την παρουσία τους έγραψαν και γράφουν τη μουσική ιστορία της πόλης και παράλληλα εκπροσωπούν ένα σημαντικό μέρος του δημιουργικού της γίγνεσθαι σε ένα ευρύ φάσμα. Η ιδέα αυτού του μικρού φεστιβάλ ανήκει στον Γιώργο Χριστιανάκη, μουσικό, συνθέτη και παραγωγό μεταξύ άλλων, που εμπλέκεται ενεργά στη μουσική ζωή της Θεσσαλονίκης εδώ και τέσσερις δεκαετίες παίζοντας και ηχογραφώντας με γκρουπ όπως οι A Priori, οι Da Capo, οι Blues Wire, οι Rodondo Rocks, οι Τρύπες κ.ά., δημιουργώντας σημαντικά σύγχρονα έργα ή γράφοντας για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Όπως μας λέει ο ίδιος: «Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και όλη τη δεκαετία του ’80 η σκηνή της Θεσσαλονίκης ήταν σε ακμή, βγάζοντας πολύ καλές επιμέρους σκηνές jazz, rock και new wave. Πολύ ανήσυχη δημιουργικά και με τα πράγματα να λειτουργούν ομαδικά στην πόλη μας. Όλοι οι μουσικοί της Θεσσαλονίκης έπαιζαν παράλληλα σε πολλά, διαφορετικά projects. Παρατηρώ ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα: είναι πάλι σε άνοδο η μουσική αλλά και η γενικότερη καλλιτεχνική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Οπότε είπαμε να μαζευτούμε και να παίξουμε κάπως ομαδικά στην Αθήνα».

 Μπάμπης Παπαδόπουλος
Μπάμπης Παπαδόπουλος

Έτσι στο SKG Fest η πολύμορφη και πολυπρόσωπη πλευρά της μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης αντιπροσωπεύεται από ονόματα που έχουν κεντρική θέση στη γενικότερη ευρεία «rock» σκηνή μας αλλά και από πρόσωπα και σχήματα που δίνουν καινούργιο δημιουργικό στίγμα μέσα από ποικίλες μουσικές τάσεις και κατευθύνσεις. Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος προέρχονται μεν από τις ιστορικές Τρύπες, όμως η πορεία και η παρουσία τους είναι τόσο πολύμορφη κι έντονη, που μόνο ως... γλυκιά ανάμνηση μπορούμε να αναφερόμαστε στο απώτερο παρελθόν τους!

Περίπου το ίδιο ισχύει για τον Ντίνο Σαδίκη που, αν και δεν προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη, είναι εδώ και χρόνια ενσωματωμένος στο μουσικό της... σύστημα. Ο Αγγελάκας λοιπόν θα στήσει τη δική του μουσική γιορτή με το γκρουπ του, τους 100°C, και η εμφάνισή του αυτή στο «Gagarin 205» θα είναι η μοναδική της σεζόν στην Αθήνα. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος με την κιθάρα του κι έναν υπολογιστή θα κάνει το «ηλεκτρικό σόλο» του, που υπερβαίνει κατά πολύ όποια όρια μπορεί να θέσει κάποιος στην έννοια «rock», και ο Σαδίκης συνεχίζει το post-ψυχεδελικό trip που ξεκίνησε πριν από χρόνια με τους Εν Πλω.

 Ντίνος Σαδίκης
Ντίνος Σαδίκης

Υπάρχουν όμως και τα νεότερα γκρουπ, που τα τελευταία χρόνια έχουν τη δική τους ξεχωριστή παρουσία στη Θεσσαλονίκη. «Για μεγάλο διάστημα δεν υπήρχαν χώροι στην πόλη μας κατάλληλα οργανωμένοι ώστε να δίνουν τη σκηνή σε άγνωστες μπάντες», μας λέει ο Γιώργος Χριστιανάκης. «Σταδιακά όμως αυτό άρχισε να αλλάζει. Υπάρχει το “Residents”, που ξεκίνησε πριν από 10-12 χρόνια συναυλίες με γκρουπ που είχαν πρωτότυπο υλικό και προσπάθησε να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για να παίζουν και να πληρώνονται οι μουσικοί με αξιοπρεπή αμοιβή. Όλη η ενεργή μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης έχει περάσει από εκεί τα τελευταία 10 χρόνια».

Κάποια από αυτά τα γκρουπ έρχονται με το SKG Fest στο «Gagarin 205». Είναι το ηλεκτροακουστικό ντουέτο Underwater Chess, που κινείται πειραματικά και αυτοσχεδιαστικά σε μια γκάμα από punk μέχρι σύγχρονη electronica. Είναι οι M.A.t.E (Meetings Along the Edge), που ισορροπούν ως εκστασιακή ηχορυθμική διάδραση live electronics, live drumming και φωνητικών με στοιχεία drum ’n’ bass, dubstep και trip hop. Οι Alien Mustangs παραμορφώνουν την pop αισθητική των ’60s μέσα από δικές τους μινιμαλιστικές νόρμες, με ανάλογο reverb. Οι Psychedelic Trips to Death (PTTD) συνδυάζουν έξοχα την ψυχρότητα των ηλεκτρονικών beats με την εγγενή θέρμη του rock ’n’ roll. Και οι Johnny Carbonaras αυτοπροσδιορίζονται ως ψυχεδελικό σερφοπάνκ γκρουπ –αν και όχι μόνο–, με εντάσεις και διαθέσεις που μας παρασύρουν σε τρελό χορό.

 Alien Mustangs
Alien Mustangs

Όλα αυτά είναι γκρουπ που φτιάχτηκαν τα τελευταία πέντε με οκτώ χρόνια στο περιβάλλον μιας πόλης που ευνοεί τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική επαφή. Όπως λέει και ο Χριστιανάκης: «Η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν ήταν πιο δόκιμη πόλη για να αναπτύσσονται η τέχνη και η κουλτούρα. Είναι ενεργή φοιτητούπολη με πάρα πολύ κόσμο που αλλάζει τακτικά, έρχονται νέα παιδιά με καλλιτεχνικά ταλέντα και ανησυχίες που εμπλέκονται στη ζωή της, είναι πόλη με εύκολη μετακίνηση και ανθρώπινη επικοινωνία. Μπορείς κάποια στιγμή να ζητήσεις έναν φίλο κιθαρίστα και σε ένα τέταρτο να είστε μαζί στο στούντιο και να γράφετε ή να προβάρετε».

 Psychedelic Trips to Death
Psychedelic Trips to Death

Αυτήν την ατμόσφαιρα επιθυμεί να μεταφέρει στην Αθήνα το διήμερο SKG Fest. «Είναι απλή ως ιδέα και λίγο πιο σύνθετη στην υλοποίησή της, αλλά, όντας στην πιάτσα τόσα χρόνια, κατάφερα να πείσω τους καλλιτέχνες για το αγαθό της πρόθεσης και του σκοπού! Είναι κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί και να κινηθεί –μέσα από αυτοδιαχείριση– από πόλη σε πόλη. Αν πάει καλά, θα επαναληφθεί και του χρόνου και θα υπάρξει μια συνέχεια», λέει­ κλείνοντας ο Γιώργος Χριστιανάκης, εμπνευστής αυτού του σημαντικού κι ενδιαφέροντος event.

Σχετικά Θέματα

Οι noise rockers Psychedelic Trips To Death σε 10 τραγούδια (mixcloud)

08/02/2018

Οι noise rockers Psychedelic Trips To Death σε 10 τραγούδια (mixcloud)

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος έφτιαξε αποκλειστικά για το «α» το mixtape των τραγουδιών που ορίζουν τον ήχο της μπάντας ενόψει της σαββατιάτικης εμφάνισής τους στο SKG Fest.

Οι Alien Mustangs φέρνουν τη ψυχεδέλεια στη σκηνή του Gagarin 205

06/02/2018

Οι Alien Mustangs φέρνουν τη ψυχεδέλεια στη σκηνή του Gagarin 205

Οι Θεσσαλονικείς κατεβαίνουν στην Αθήνα για το SKG Fest και μας μιλούν για τον ήχο που έχει αγαπήσει η Ελλάδα.

Η Θεσσαλονίκη είναι η φωτιά που καθαρίζει το τοπίο και ανοίγει δρόμους, μας λέει ο Γιώργος Χριστιανάκης

05/02/2018

Η Θεσσαλονίκη είναι η φωτιά που καθαρίζει το τοπίο και ανοίγει δρόμους, μας λέει ο Γιώργος Χριστιανάκης

Καθώς η μουσική Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να κατέβει στην Αθήνα, μιλήσαμε με τον άνθρωπο που είχε την ιδέα γι' αυτή την κάθοδο

Μπάμπης Παπαδόπουλος: «Το μόνο που δεν αλλάζει ποτέ είναι οι ανάγκες των ανθρώπων»

03/02/2018

Μπάμπης Παπαδόπουλος: «Το μόνο που δεν αλλάζει ποτέ είναι οι ανάγκες των ανθρώπων»

Μιλάμε με τον κιθαρίστα ενόψει της εμφάνισής του στο SKG Fest και τη σκηνή του Gagarin 205.

Ο Ντίνος Σαδίκης διαλέγει τους 5 καλύτερους δίσκους που έβγαλε η Θεσσαλονίκη

31/01/2018

Ο Ντίνος Σαδίκης διαλέγει τους 5 καλύτερους δίσκους που έβγαλε η Θεσσαλονίκη

Ζητήσαμε από τον πολύπειρο μουσικό να επιλέξει τους δίσκους - σταθμούς στη μουσική ιστορία της πόλης λίγες μέρες πριν τη ζωντανή εμφάνισή του στην Αθήνα και το SKG Fest.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης