Φεστιβάλ Αθηνών

Η μαγεία της Loreena McKennitt στο Ηρώδειο

Από -

Μία από τις ξεχωριστές βραδιές του καλοκαιριού και του Φεστιβάλ Αθηνών είναι η συναυλία της τραγουδίστριας με την εξαίσια φωνή και τη μαγευτική μουσική στο αρχαίο ωδείο (27/6). Μιλάμε για ένα πραγματικά ονειρικό ταξίδι από την κέλτικη μέχρι τη μεσογειακή και τη μεσανατολική μουσική παράδοση με τη μοναδική Loreena.

Είναι βέβαιο πως από τη στιγμή που θα ακούσεις τη Loreena McKennitt δεν μπορείς να την ξεχάσεις... Αν υποθέσουμε ότι όλη αυτή η άνθηση της world μουσικής ­διαρκεί αμείωτη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80 μέχρι τις μέρες μας, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες δηλαδή, τότε στην κέλτικη παράμετρο της διεθνικής μουσικής η φιγούρα που ξεχωρίζει είναι η Loreena McKennitt. Η μουσική της έχει σφραγίσει με πολλούς τρόπους όλο αυτό το χρονικό διάστημα και της έχει χαρίσει μια τεράστια δημοφιλία κι επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Πριν από ένα χρόνο η Loreena κυκλοφόρησε το «Lost souls», το δέκατο στούντιο άλμπουμ της, με μουσικό υλικό και τραγούδια που κατά κάποιον τρόπο περίσσευαν από προηγούμενα sessions ή δεν ταίριαζαν σε προηγούμενους δίσκους. Ήταν ο πρώτος δίσκος με δικό της ορίτζιναλ υλικό από το «An ancient muse» (2006), καθώς οι δίσκοι που μεσολάβησαν [«A Midwinter night’s dream» (2008) και «The wind that shakes the barley» (2010)] περιείχαν διασκευές παραδοσιακών κομματιών. Και, παρότι τα κομμάτια προέρχονταν από διαφορετικές περιόδους, ήταν η συνθετική/οργανοπαικτική δεινότητα της Loreena που τους έδινε ενιαία μουσική δόμηση και ομοιογενή καλλιτεχνική ταυτότητα.

Η κέλτικη ατμόσφαιρα κυριαρχεί, όμως δένει εξαίσια με τη μεσογειακή και τη μεσανατολική μουσική παράδοση, δίνοντάς μας ένα από τα πιο όμορφα άλμπουμ world μουσικής που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια. Σημειώστε δε ότι στο δίσκο συμμετέχουν οι παραδοσιακοί δεξιοτέχνες Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι) και Haig Yazdjian (ούτι)!

Η Loreena Isabel Irene McKennitt είναι μια πραγματική ποιήτρια της κέλτικης μουσικής αλλά και άλλων συναφών μουσικών παραδόσεων. Γεννημένη στον Καναδά, με σκοτσέζικη/ιρλανδική καταγωγή, παίζει κέλτικη άρπα, ακορντεόν και πιάνο και, φυσικά, τραγουδάει με τρόπο ονειρικό. Αν και ξεκίνησε με folk rock ρίζες, όπως οι διάσημοι συμπατριώτες της Neil Young, Joni Mitchell και Gordon Lightfoot, η Loreena μπήκε στα βαθιά νερά της παράδοσης κι έβγαλε αριστουργήματα με το πρώτο της άλμπουμ («Elemental», 1985). Από τότε μέχρι τώρα, το σύνολο του δισκογραφικού της βιογραφικού έχει χρυσές και πλατινένιες διακρίσεις, ενώ οι μουσικές της έχουν αποτελέσει μέρος πασίγνωστων σάουντρακ («Highlander», «Legacy», «Ever After», «Soldier», «Jade», κ.ά.), ενώ κάποια τραγούδια της, όπως το «Tango to Evora», το «Marco Polo» και το «Marrakesh night market», έχουν περάσει στο δικό μας DNA από τις διασκευές της Χαρούλας Αλεξίου και της Καλλιόπης Βέττα.

Όμως αυτό που έχει σημασία είναι η τεράστια σχέση αγάπης ανάμεσα στη Loreena και στο ελληνικό κοινό, γεγονός που δεν θέλει πολύ για να βγει στην επιφάνεια. Αρκεί μια βραδιά όπως εκείνη της 27ης Ιουνίου, στο Ηρώδειο, με το υλικό του δίσκου «Lost souls» αλλά και με τραγούδια όπως τα «La serenissima», «The mummer’s dance», «The mystic’s dream», «Dante’s prayer» κ.λπ., που μέσα από τη μαγευτική φωνή της μιλούν κατευθείαν στην καρδιά. Αυτό είναι το ζητούμενο πάντα.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό μουσικής