Νέα

Η Juliette Greco λάμπει στους ουρανούς

Από -

Η Juliette Greco έφυγε στα 93 της χρόνια. Παρέμεινε σε όλη της τη ζωή (την καλλιτεχνική) ένα σύμβολο και ως τέτοιο εξακολουθεί να μένει ανάμεσά μας. Η καταγωγή της είχε στοιχεία ελληνικά – και η ζωή της μπορεί να ήταν μια τραγωδία αρχικά, όμως η παρουσία της σφράγισε την μποέμικη ζωή και κουλτούρα του Σαιν Ζερμέν ντε Πρε και ως καλλιτέχνις έγινε ένα σώμα με ανθρώπους όπως ο Σαρτρ, ο Καμύ, ο Πρεβέρ, ο Βιάν.

Εκτός από μούσα των υπαρξιστών, η Juliette Greco έγινε και η πρώτη σημαντική αγαπημένη του Miles Davis το 1949 – και παρέμεινε καλή του φίλη σε όλη του τη ζωή. Τότε ήταν που ξεκίνησε κι αυτή την πορεία της στη μουσική – και δεν την άφησε παρά μόνο πριν από μερικά χρόνια.

Η Juliette Greco, ως φιγούρα και ως προσωπικότητα, επηρέασε όλη την ποπ κουλτούρα από τη δεκαετία του ’50 και μετά και ψήγματα της ιδιαίτερης ανθρώπινης και καλλιτεχνικής της φύσης μπορούμε να συναντήσουμε σε πλήθος μεταγενέστερών της καλλιτεχνών και σε διάφορα είδη. Όσο για τα τραγούδια της – έχει πει τα πάντα: Κοσμά, Φερρέ, Μπρασένς, Τρενέ, Γκαινσμπούρ, Μπρελ, Βιάν (και Γιάννη Σπανό) κ.λπ. και έχει παίξει σε πλήθος ταινίες. Μιλάμε για σύμβολο με όλη τη σημασία της λέξης. Και θα μείνει τέτοιο.

Σχετικά Θέματα