Παρουσίαση

H Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Θοδωρής Οικονόμου σε μια κορυφαία performance

Η έκφραση «state of the art» δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα της έκδοσης (βαρύ βινύλιο 180 gr) και το γενικότερο lay out αυτού του πολυαναμενόμενου άλμπουμ αλλά με την ίδια την αισθητική προσέγγιση των δυο καλλιτεχνών, της τραγουδίστριας Ρίτας Αντωνοπούλου και του πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου που κυριολεκτικά ζωγραφίζουν σε κάθε κομμάτι αυτού του διπλού άλμπουμ, χαρίζοντάς μας πολύτιμες στιγμές της τέχνης τους. Η φράση «state of the art» απεικονίζει τόσο την «art of the song» όσο και την «art of the duo», που μόνο σε ξεχωριστές περιπτώσεις έχουμε την ευκαιρία να βιώνουμε.

banner

Ο δίσκος είναι πολυαναμενόμενος μια και καλλιεργείται ήδη από το φθινόπωρο του 2017 και το υλικό του είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε ζωντανά σε δυο τρεις περιπτώσεις. Μία από αυτές, τον Μάρτιο του 2019 στην αίθουσα Παρνασσός, είναι που ηχογραφήθηκε και αποτελεί τις τέσσερις πλευρές αυτού του άλμπουμ που ως τίτλο έχει μόνο τα ονόματα της Ρίτας Αντωνοπούλου και του Θοδωρή Οικονόμου, αφήνοντας απ’ έξω ακόμα και τη λέξη «live». Μια καλλιτεχνική συνάντηση υψηλού επιπέδου, μια επί ίσοις όροις δημιουργική συνύπαρξη και μέσα από ρεπερτόριο ξεχωριστής στάθμης με κορυφαίο ερμηνευτικό αποτέλεσμα. Πολλοί υπερθετικοί χαρακτηρισμοί από τη μεριά μας αλλά πάει πολύς καιρός που έχουμε να ακούσουμε ένα τόσο άρτιο μουσικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα στην εγχώρια δισκογραφία.

Τέσσερις πλευρές ενός δίσκου διπλού με ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα τραγουδιών που με άνεση μπορεί να ταξιδεύει από τον Χατζιδάκι στην Πιαφ και από τον Μικρούτσικο στον Κοέν, να εκρήγνυται με Αγγελάκα ή Κραουνάκη και να μετράει ξανά συναισθήματα με Θεοδωράκη ή Θανάση Παπακωνσταντίνου. Σπουδαία τραγούδια τα οποία η Ρίτα και ο Θοδωρής, η φωνή και το πιάνο, τους δίνουν μια υπόσταση μοναδική, που οφείλει να μένει στη μνήμη μας και στη δισκοθήκη μας. Τέσσερις πλευρές ενός δίσκου που θα μας ξεβολέψουν ισάριθμες φορές από τον συνήθη ψηφιακό εφησυχασμό και την άνεση του καναπέ μας για να ακολουθήσουμε την ιεροτελεστία που απαιτεί πάντα η καλή μουσική.

banner
Φωτό: Άκης Χρήστου
Φωτό: Άκης Χρήστου

State of the art λοιπόν, με δύο καλλιτέχνες πληρούν στον μέγιστο βαθμό τις απαιτήσεις μιας τέχνης υψηλής και ωραίας με αποτέλεσμα που έχουμε ανάγλυφο μπροστά μας, με εκπληκτικές εντάσεις ή ιδιαίτερους ψιθυρισμούς να απεικονίζουν όλα τα δυνατά συναισθήματα. Κυριολεκτικά ζωγραφίζουν η Ρίτα με τη φωνή της και ο Θοδωρής με τα δάκτυλά του στα πλήκτρα. Καθαρές νότες και σχήματα, μελωδικές φράσεις που αγγίζουν και, κάθε φορά, το τραγούδισμα και το παίξιμο όλο και κάτι καινούριο αποκαλύπτει. Ο Θοδωρής Οικονόμου και η Ρίτα Αντωνοπούλου δημιουργούν συνεχώς τους δικούς τους κόσμους – ή μικρόκοσμους, έστω – και αυτό είναι κάτι που ενώ το ξέρεις από την πρώτη στιγμή που τους είδες να παίζουν live το ανακαλύπτεις ξανά και ξανά με κάθε ακρόαση αυτού του άλμπουμ.


[Το άλμπουμ κυκλοφορεί από το Όγδοο music group σε 500 αριθμημένα αντίτυπα]