Focus

Ένα καινούργιο τζαζ φεστιβάλ γεννιέται στο Ηράκλειο, στην Κρήτη

Από -

Το «Jazz in Progress – Heraklion Jazz Festival 2020» γίνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου από τις 25 έως τις 31 Ιανουαρίου και συγκεντρώνει τις πιο ενδιαφέρουσες και προχωρημένες σύγχρονες μουσικές απόψεις γύρω από την ελληνική σκηνή της τζαζ και, φυσικά, μουσικούς δημιουργικούς, μέσα από την αφρόκρεμά της. Το καινούργιο αυτό τζαζ φεστιβάλ έρχεται ακριβώς για να τονίσει τα διαρκή βήματα προόδου που χαρακτηρίζουν αυτή τη μουσική και το ξεκίνημά του, όπως το σχεδίασε και το υλοποίησε η καλλιτεχνική του διευθύντρια Χρυσάννα Καρέλλη, και περιλαμβάνει, φυσικά, κάποια από τα best της ελληνικής τζαζ δράσης τόσο στο τοπικό όσο και στο διεθνές σκηνικό.
Το πρόγραμμα του «Jazz in Progress» έχει ως εξής:

Flying Jazz Trio

Σύγχρονη τζαζ στα χνάρια μιας μακράς παράδοσης που έχει να κάνει με τα τρίο με όργανο και ηλεκτρική κιθάρα που παρουσιάστηκαν στα ‘50’s μέσα από ιδιαίτερες εκδόσεις της δισκογραφικής εταιρίας Blue Note. Εδώ η τζαζ κυριολεκτικά πετάει μέσα από original συνθέσεις του κιθαρίστα Στέφανου Ανδρεάδη, του πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη και του ντράμερ Βασίλη Ποδαρά. Το σχήμα έχει καινούργιο δίσκο με τίτλο «Nostalgia», που έρχεται σαν συνέχεια των άλμπουμ «To Eternity» και «Flying Jazz». (Σάββατο 25/1, Πειραματική Σκηνή | Ώρα Έναρξης: 21:00)

Savina Yannatou «In Cretan Mode»

Ένα ιδιαίτερης υφής μουσικό σχήμα καθώς συνδυάζει στο έπακρο τις ποιότητες που διακρίνουν τα μέλη του. Η Σαβίνα Γιαννάτου με μια ευρεία φωνητική γκάμα – και ανάλογη εκφραστική – από το έντεχνο τραγούδι και τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου ως τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης με βασική εκφραστική κατεύθυνση την σύγχρονη ευρωπαϊκή τζαζ στις πιο ανοιχτές της μορφές και ο λυράρης Λευτέρης Ανδριώτης, με όσους ορίζοντες του κρατάει ανοιχτούς το όργανό του και η παράδοσή του. (Κυριακή 26/1, Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» | Ώρα Έναρξης, 21:00)

«Modes & Moods» by D. Kalantzis Quintet

Ο πιανίστας και συνθέτης Δημήτρης Καλαντζής έχει πετύχει στην πράξη να δώσει τις τζαζικές διαστάσεις πολύ μεγάλων συνθετών μας που έχουν σφραγίσει ανεξίτηλα την πολιτισμική μας ύπαρξη και ταυτότητα. Η δουλειές του πάνω στην τζαζική απόδοση της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη - την μουσική του οποίου θα ακούσουμε τζαζικά εδώ - διευρύνουν δημιουργικά το πεδίο. (Δευτέρα 27/1, Πειραματική Σκηνή | Ώρα Έναρξης, 21:00)

Stavros Lantsias Quartet ft. Andreas Polyzogopoulos

Ο πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας έχει μια διαρκή και γόνιμη παρουσία σ’ αυτό που χαρακτηρίζουμε ως ποιητική ευρωπαϊκή διάσταση της σύγχρονης τζαζ. Η ποιοτική σύνθεση του κουαρτέτου του έρχεται να το αποδείξει για μια ακόμα φορά. Ο σπουδαίος τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος βάζει εδώ τη δική του δημιουργική διάσταση. (Τρίτη 28/1, Πειραματική Σκηνή | Ώρα Έναρξης, 21:00)

A Tribute to Leonard Cohen

Τρία εξαιρετικά κορίτσια με ενδιαφέρουσα δημιουργική πορεία το καθένα, η Sugahspank!, η Lou is και η Nalyssa Green κάνουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Leonard Cohen και στα τραγούδια του που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν δεθεί με τη ζωή μας. Είναι ένα γοητευτικό και δημιουργικό project που εξελίσσεται διαρκώς. (Τετάρτη 29/1, Πειραματική Σκηνή | Ώρα Έναρξης, 21:00)

ΥΑΚΟ Trio ft. James Wylie

Το Yako Trio είναι ένα πολύ ενδιαφέρον καινούριο γκρουπ που προσεγγίζει την «κλασική» όψη της μουσικής του Γιάννη Κωνσταντινίδη – ή Κώστα Γιαννίδη, όπως τον ξέρουμε από την «ελαφρά» όψη του – και μας την προσφέρει με σύγχρονο τζαζικό τρόπο. (Πέμπτη 30/1, Πειραματική Σκηνή | Ώρα Έναρξης, 21:00)

Petros Klampanis Trio

Ο μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης διακρίνεται εδώ και κάποια χρόνια στην πολυμορφική νεοϋορκέζικη τζαζ σκηνή, ορίζοντας την προσωπική του καλλιτεχνική ταυτότητα. Με το διεθνικό του τρίο και τον καινούργιο του δίσκο «Irrationalities» δείχνει πως πάει ψηλά. (Παρασκευή 31/1, Πειραματική Σκηνή | Ώρα Έναρξης, 20:00)

Tritonia

Οι μουσικοί του σχήματος αυτού (Χάρης Λαμπράκης, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Θάνος Χατζηαναγνώστου, Θόδωρος Καπηλίδης) αντλούν μέσα από τις πολύμορφες μουσικές της Μεσογείου και των Βαλκανίων και βρίσκουν την λεπτή τους ισορροπία με τον διεθνικό κόσμο της τζαζ. Όλο αυτό συμβαίνει με λεπτή αίσθηση των μουσικών παραδόσεων και με εξερευνητική διάθεση, αποφεύγοντας τις εύκολες λύσεις, τα στερεότυπα και τα κλισέ. Έτσι προκύπτει ένα ιδιαίτερο μουσικό αποτέλεσμα, φωτεινό αλλά και στοχαστικό, δυναμικό αλλά και μυστικιστικό, σαν ταξίδι από τον Πόντο και την Μακεδονία ως τη Μεσόγειο. (Παρασκευή 31/1, Πειραματική Σκηνή | Ώρα Έναρξης, 21:00)

Στις συναυλίες τα συγκροτήματα προλογίζει ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός στην ΕΡΤ Open και γνώστης της ελληνικής τζαζ σκηνής, Μάνθος Γιουρτζόγλου.
DJ Sets. Μετά την εναρκτήρια συναυλία του φεστιβάλ (25/1) ακολουθεί πάρτι όπου master of ceremonies είναι ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος του Kosmos. Και μετά τη λήξη του φεστιβάλ (31/1), ο διευθυντής του Pepper Γιώργος Μουχταρίδης αναλαμβάνει να μας εκτοξεύσει μέσω των πλατό του.
Το φεστιβάλ είναι παραγωγή του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ηρακλείου, όπου και γίνονται όλες οι συναυλίες και εκδηλώσεις.
https://www.cccc.gr/gr/archive-2019-20/jazz-in-progress-%E2%80%93-heraklion-jazz-festival-flying-2020-18

Σχετικά Θέματα