News+guest editor

"Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη" από τον Γιώργο Μονεμβασίτη

Από -

Ο φίλος και συνάδελφος Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, γνωστός και «σεσημασμένος» (όπως ο ίδιος επιμένει να λέει!) επετειολόγος, μετά το πετυχημένο περσινό του «Μουσικό Ημερολόγιο», έφτιαξε ένα «Ημερολόγιο για τον Μίκη», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ιανός» και ήδη γίνεται ανάρπαστο.

Φυσικά, πρόκειται για ένα ημερολόγιο που αφορά στην πορεία του Μίκη Θεοδωράκη – και το οποίο ο ίδιος ο Μίκης χαρακτήρισε «Μεγάλο Άθλο». Μέσα του καταγράφονται όλες οι σημαντικές στιγμές του Μίκη αλλά και των ανθρώπων που «δέθηκαν» με το έργο του. Έτσι, πέρα από τα χρονολογικά στοιχεία, ο αναγνώστης / χρήστης μπορεί να ανιχνεύσει καλλιτεχνικές ή ιστορικές σχέσεις ή συνάφειες και να έχει την ευρύτερη δυνατή εικόνα για τον μέγιστό μας συνθέτη.

Είναι ένα πόνημα που μπορεί να μας κρατάει απασχολημένους κάθε μέρα του 2016 - αλλά και για τα επόμενα χρόνια - καθώς κάθε μέρα κάτι σχετίζεται με την ζωή και την τέχνη του Μίκη και θα μας κάνει να ανατρέχουμε στις δισκοθήκες και τις βιβλιοθήκες μας, διατηρώντας πιο ζωντανή μια, έτσι κι αλλιώς, ζωντανή σχέση μας με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Και, επιπλέον, ένα πλήθος κειμένων που μας "δένει" με ποικίλα πρόσωπα της καλλιτεχνικής μας ζωής που, ΟΛΑ, έχουν έναν ή περισσότερους δεσμούς με τον ΜΙΚΗ μας.

Ο Γιώργος Β. Μονεμβασίτης αναλύει την προσωπική του σχέση με τον Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του ως εξής:

"Η γνωριμία μου με τον Μίκη Θεοδωράκη εξελίχθηκε σε εγκάρδια φιλία, η οποία εδραιώθηκε και γιγαντώθηκε το 1999, όταν μου ανατέθηκε από το ΜΜΑ να συγγράψω τα κείμενα για τα προγράμματα του μεγάλου κύκλου συναυλιών – 12 συνολικά – με γενικό τίτλο «Τα Τραγούδια μου», που σχεδιάστηκε για τα 75α γενέθλιά του. Ήμουν μέλος της τριμελούς επιστημονικής / οργανωτικής επιτροπής που σχεδίασε και πραγματοποίησε, το 2009, τη μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία «Μίκης Θεοδωράκης: Συνθέτης – πολιτικός – στοχαστής». Έγραψα τρία κείμενα για το λεύκωμα-κατάλογο που συνόδευε την έκθεση. Την ίδια εποχή επιμελήθηκα το πρόγραμμα και προλόγισα δεκαπέντε εκπομπές-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, οι οποίες προβλήθηκαν από τον τηλεοπτικό δίαυλο της Βουλής των Ελλήνων. Είχα την επιμέλεια παραγωγής και συνέταξα τα κείμενα για την έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Legend «Μίκης Θεοδωράκης – Συμφωνική μουσική» (2007, έξι δίσκοι ακτίνας). Επιμελήθηκα επίσης την επανέκδοση σειράς πρότερων ηχογραφημάτων με έργα του, της εταιρείας Universal (2008, πέντε δίσκοι ακτίνας). Έχω συντάξει πολλά κείμενα για δισκογραφικές εκδόσεις και για προγράμματα εκδηλώσεων με έργα του (ΜΜΑ, Φεστιβάλ Αθηνών, κ.α.). Έχουν δημοσιευτεί στον τύπο και αναρτηθεί στο διαδίκτυο, πολλά σχετικά κείμενά μου (κριτικές συναυλιών, κριτικές ηχογραφημάτων, ιστορικές τεκμηριώσεις κ.α.), συμμετείχα ως ομιλητής-εισηγητής σε ικανό αριθμό εκδηλώσεων (συνέδρια-συμπόσια-"στρογγυλά τραπέζια") που πραγματοποιήθηκαν με θέμα τη ζωή και το έργο του και έχω προλογίσει πολλές εκδηλώσεις εστιασμένες σε αυτόν. Ανήκω στην κατηγορία των ελαχίστων που έχουν μελετήσει το συνολικό έργο του: και το λαϊκό και το λόγιο".

Το βιβλίο «Ένα Ημερολόγιο για τον Μίκη» θα παρουσιαστεί επίσημα σε μια εκδήλωση στον Ιανό (16/11, 8.30 μ.μ.) όπου θα μιλήσουν οι Μαρία Φαραντούρη, Λουκάς Καρυτινός, Μάνος Ελευθερίου, Κώστας Γεωργουσόπουλος και Κώστας Παπαδόπουλος. Θα παίξουν οι Ντιάνα Βρανούση (πιάνο), Ιωάννα Φόρτη (μεσόφωνος), Ιάκωβος Κολανιάν (κλασική κιθάρα) και Ανδρέας Μπουτσικάκης (πιάνο).