Νέα

Έξυπνα tips για ζεστά και κρύα ροφήματα με βάση τoν espresso σε συνδυασμό με γάλα

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πάνω από 87.000 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας στα Starbucks; Από την επιλογή της ποικιλίας καφέ, την ιδανική θερμοκρασία, τον τύπο γάλακτος που επιθυμούμε (πλήρες, άπαχο, σόγιας, καρύδας, βρώμης και αμυγδάλου), την αγαπημένη μας γεύση σε σιρόπι, μέχρι το fine-tuning και της πιο μικρής λεπτομέρειας στην προετοιμασία και την παρασκευή του μοναδικά δικού μας ροφήματος, η επιλογή των Starbucks είναι εγγύηση ότι το ρόφημά μας θα είναι ακριβώς όπως το θέλουμε.

Σε κάθε κατάστημα Starbucks, για να φθάσει μία τέλεια κούπα καφέ στα χέρια μας τηρείται ένα σύνολο διαδικασιών ποιότητας. Για παράδειγμα, κάθε καφές ή ρόφημα είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε ανεξαρτήτως του αν θα το απολαύσουμε σε μέγεθος Tall (355ml - όσο μία μεγάλη κούπα καφέ), Grande (473ml - σχεδόν μισό λίτρο) ή Venti (592ml - πάνω από μισό λίτρο), να διασφαλίζεται ότι η γεύση του δεν θα αλλοιωθεί.Κατ’ αρχάς, ο Starbucks Espresso αλέθεται καθημερινά για είναι πάντα φρέσκος, ενώ οι baristas έχουν 10 δευτερόλεπτα στη διάθεσή τους για να τον χρησιμοποιήσουν στο ρόφημά μας τα δόσεις καφέ που εκχυλίζουν ώστε να εξασφαλιστεί η γευστική ανωτερότητα σε κάθε ρόφημα που προσφέρουν. Επιπλέον, κάθε η μηχανή espresso υπόκειται έλεγχο ανά 2 ώρες, για να διασφαλισθεί ο χρόνος ροής, το άλεσμα, η κρέμα και η καρδιά των δόσεων espresso.

Όσο για το γάλα που χρησιμοποιείται στους καφέδες και τα ροφήματα, είναι πάντα φρέσκο και χρησιμοποιείται για κάθε ρόφημα ξεχωριστά, χωρίς να επαναχρησιμοποιείται η ποσότητα που απομένει. Για τα ζεστά ροφήματα, δε, το γάλα ατμίζεται σε ειδικά διαμορφωμένες κανάτες βρασμού με συγκεκριμένες προδιαγραφές θερμοκρασίας, σύμφωνα πάντα με τις προτιμήσεις του εκάστοτε πελάτη. Επιπλέον, όλα τα καταστήματα Starbucks διαθέτουν ειδικές μονάδες φιλτραρίσματος νερού με αντίστροφη ώσμωση, αναδεικνύοντας το γευστικό προφίλ των 100% Arabica κόκκων, ενώ οι ειδικές παγομηχανές διασφαλίζουν πάντα την διαθεσιμότητα φρέσκου πάγου για όλα τα κρύα ροφήματα.

Η εμπειρία Starbucks στο σπίτι

Η τεχνογνωσία των Coffee Masters των Starbucks βασίζεται στην βαθιά και μακροχρόνια τριβή και εκπαίδευσή τους με τον μαγευτικό κόσμο του καφέ και τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και απόλαυσης που προσφέρουν – αυτά είναι και τα στοιχεία άλλωστε, που κάνουν και την εμπειρία Starbucks τόσο μοναδική. Αν θέλουμε να ζήσουμε την μοναδική αυτή εμπειρία και στο σπίτι οι baristas των Starbucks είναι πάντα πρόθυμοι να μας εξηγήσουν πώς θα ετοιμάσουμε τον τέλειο καφέ και στο σπίτι.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους Coffee Masters των Starbucks, υπάρχουν 4 θεμελιώδεις αρχές στην παρασκευή του espresso που διασφαλίζουν μια υπέροχη δόση κάθε φορά: αναλογία, άλεσμα, νερό και φρεσκάδα. Η συνταγή για τον καλύτερο espresso είναι 1 ½ κουταλιά της σούπας (7γρ.) φρεσκοαλεσμένου καφέ σε λεπτό άλεσμα, για 30ml νερό, το οποίο πρέπει να είναι καθαρό, φρέσκο και φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι νερό που μένει για μεγάλη περίοδο στη μηχανή του espresso υφίσταται αλλοίωση της γεύσης του και άρα θα πρέπει να αντικαθίσταται συχνά με φρέσκο. Επίσης, επειδή ο espresso ρέει με πολύ γρήγορο ρυθμό (απαιτούνται μόνο 20’’ για την ετοιμασία του), χρειαζόμαστε μια καλή, δυνατή μηχανή αλέσματος για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ ιδανικά, ο espresso πρέπει να ενσωματωθεί στο ρόφημά μας εντός 10’’, ώστε να διασωθεί πλήρως όλη η έντασή του.

Τι θα χρειαστείτε:

• Μια μηχανή espresso με ακροφύσιο που παράγει ισχυρή δύναμη ατμού

• Μια μεταλλική γαλατιέρα με ιδανικό στόμιο για latte art

• Κρύο γάλα (κατά προτίμηση πλήρες για πιο εύκολη εκχύλιση, ενώ εξαιρετικές είναι πάντα και οι επιλογές του γάλατος σόγιας, αμυγδάλου ή καρύδας)

• Καφέ πολύ λεπτοκομμένο

Latte art στο σπίτι

Σύμφωνα με τους Coffee Masters των Starbucks, o τέλειος Latte χαρακτηρίζεται από ένα τέλειο βελούδινο αφρόγαλα με φρεσκοσερβιρισμένο espresso. Αυτό όμως που κάνει έναν καφέ Latte… τέχνη, είναι το Latte Art! Καρδιές, τουλίπες, φεγγαράκια, ακόμη και εφήμερες προσωπογραφίες που μας χαζεύουν από το ποτήρι μας μέχρι να πάρουμε την πρώτη ρουφηξιά, το Latte Art πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική των ‘80s κι έπειτα εξαπλώθηκε παντού, κερδίζοντας όλο και περισσότερους φανατικούς. Τα μοτίβα δημιουργούνται με την εκχύλιση του πυκνού βραστού γάλακτος στις δόσεις espresso κι είναι μια τέχνη που χρειάζεται υπομονή κι εξάσκηση για να την κατακτήσουμε. Τα Starbucks μας παρέχουν όλα τα εφόδια, για να δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα τέχνης, μέσα σε μια κούπα.

Τα Βήματα

Για ένα απολαυστικό Latte

1. Εκχυλίστε δύο δόσεις espresso.(ή εναλλακτικά για τους πιο βιαστικούς χρησιμοποιήστε δύο κάψουλες Starbucks από την αγαπημένη σας ποικιλία)

2. Αφού εκτονώσετε το ακροφύσιο της μηχανής, γεμίστε την γαλατιέρα με κρύο γάλα μέχρι το κάτω μέρος του στομίου.

3. Κρατήστε το ακροφύσιο στην επιφάνεια του γάλακτος και ανοίξτε τον ατμό για περίπου 3 δευτερόλεπτα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ακούσετε έναν ήχο που μοιάζει με σκίσιμο χαρτιού.

4. Βυθίστε το ακροφύσιο κάτω από τη στάθμη του γάλακτος (σχεδόν στον πάτο της γαλατιέρας)  ώστε να επιτευχτεί περιδίνηση του γάλακτος.

5. Συνεχίστε μέχρι το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία 66° C. Χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο, ή σταματήστε τη στιγμή που δεν θα μπορείτε να ακουμπάτε άλλο την γαλατιέρα.

6. Αφήστε λίγο το αφρόγαλα να ξεκουραστεί και χτυπήστε ελαφρά τη γαλατιέρα στον πάγκο περιστρέφοντας την απαλά, έτσι ώστε να διαλυθούν τυχόν μεγάλες φυσαλίδες και να διατηρηθεί η υφή του βελούδινου αφρογάλακτος.

Για να πετύχουμε την τέχνη του Latte Art:

7. Προσθέστε το αφρόγαλα προσεκτικά: στην αρχή ρίξτε από ψηλά. Γείρετε την κούπα του καφέ καθώς ρίχνετε το αφρόγαλα στο κέντρο του espresso, σχηματίζοντας μια πολύ λεπτή γραμμή.

8. Ρίξτε από πιο χαμηλά το αφρόγαλα όταν η κούπα γεμίσει περίπου στη μέση.  Ευθυγραμμίστε το στόμιο της γαλατιέρας με την επιφάνεια της κούπας.

9.  Ρίξτε το αφρόγαλα. Γεμίστε την κούπα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ένας κύκλος λευκού αφρού.

10. Φτιάξτε το μοτίβο σας. Κουνώντας τον καρπό του χεριού σας μετακινήστε την γαλατιέρα από την μία πλευρά μέχρι την άλλη της κούπας για να «ζωγραφίσετε»  το μοτίβο σας.

11. Φινίρισμα. Γείρετε αργά προς τα πίσω την γαλατιέρα και «ζωγραφίστε» από τη μία άκρη μέχρι τη μέση του κύκλου και η καρδιά είναι έτοιμη.

Τips για το αφρόγαλα

Για ένα πιο πλούσιο σε υφή αφρόγαλα, κρυώστε καλά τη γαλατιέρα σας (άδεια) στο ψυγείο πριν τη χρήση. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να αφήσετε περισσότερη ώρα το αφρόγαλα στον ατμό. Επίσης, για οικιακές μηχανές espresso, χρησιμοποιείστε μικρότερη γαλατιέρα απ’ αυτές που χρησιμοποιούνται στις επαγγελματικές.

Κι αν θέλω τον latte μου κρύο;

Όταν ετοιμάσουμε τις δόσεις espresso, τις ρίχνουμε σε ένα ψηλό ποτήρι γεμισμένο με πάγο. Γεμίζουμε ένα γυάλινο βαζάκι με κρύο γάλα μέχρι τα ¾ της χωρητικότητάς του και αν θέλουμε προσθέτουμε εδώ το γλυκαντικό μας. Κλείνουμε το βαζάκι σφιχτά, ανακινούμε έντονα και δυνατά μέχρι να αφρίσει τόσο ώστε να μην νιώθουμε πλέον το γάλα να κινείται και αφού το ανοίξουμε προσεκτικά, ρίχνουμε το αφρισμένο γάλα πάνω από τον espresso και τον πάγο.

Ο ιδανικός freddo espresso / cappuccino

Όταν πρόκειται για κρύο καφέ, υπολογίζουμε πάντα διπλάσια ποσότητα καφέ, απ’ ό,τι στον ζεστό, για να αναπληρώσουμε την αραίωση που θα προκύψει από το νερό του πάγου που λιώνει. Ξεκινάμε, λοιπόν, παρασκευάζοντας δύο μονά espresso και αμέσως μετά την εκχύλιση, ρίχνουμε τον καφέ σε ένα μεταλλικό σέικερ και συμπληρώνουμε την ποσότητα ζάχαρης που θέλουμε – ξανά, λαμβάνουμε υπόψιν ότι, για να ισορροπήσουμε τη διπλή ποσότητα καφέ, θα χρειαστούμε και την ανάλογη δόση ζάχαρης.

Για να φτιάξουμε τον τέλειο espresso freddo, απλά προσθέτουμε πάγο και αναδεύουμε με μίξερ, σε διακεκομμένους παλμούς για να μην έχουμε υπερβολικό αφρό. Σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με επιπλέον πάγο και απολαμβάνουμε!

Για freddo cappuccino ξεκινάμε πρώτα από το αφρόγαλα: χρησιμοποιώντας κρύο γάλα σε κρύα μεταλλική γαλατιέρα, το χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει παχύρευστο, ή, εναλλακτικά, το παρασκευάζουμε χρησιμοποιώντας μια γαλλική πρέσα: απλά βάζουμε μέσα το κρύο γάλα και ανεβοκατεβάζουμε το έμβολο της περίπου 10 φορές. Εν συνεχεία, ρίχνουμε το πλούσιο αφρόγαλά μας σε ποτήρι με πάγο και προσθέτουμε από πάνω τις δύο δόσεις espresso.

Και Iced Caramel Macchiato στο σπίτι;

Ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα των Starbucks, αυτός ο παγωμένος καφές με αφρόγαλα και πλούσια γεύση καραμέλας είναι μια από τις πιο διαχρονικές επιλογές των Starbucks fans παγκοσμίως. Για να τον ετοιμάσουμε, η διαδικασία δε διαφέρει πολύ από αυτήν του Cappuccino Freddo, η εμπειρία και η εξάσκηση όμως, κάνουν όλη τη διαφορά.

Ξεκινάμε ξανά από το αφρόγαλα, το οποίο ετοιμάζουμε και ρίχνουμε σε ψηλό ποτήρι με πάγο, στο οποίο έχουμε προηγουμένως προσθέσει μια κουταλιά της σούπας σιρόπι καραμέλα. Εν συνεχεία, ετοιμάζουμε τα δύο μονά espresso και αμέσως μετά την εκχύλιση συμπληρώνουμε την ποσότητα ζάχαρης που θέλουμε. Ρίχνουμε τον καφέ πάνω από το αφρόγαλα, άλλη μια κουταλιά της σούπας καραμέλα και απολαμβάνουμε!

Θέλετε να βιώσετε μια ολοκληρωμένη εμπειρία καφέ για το σπίτι, γνωρίζοντας μοναδικές ποικιλίες καφέ Starbucks και ανακαλύπτοντας από κοντά τα μυστικά για το τέλειο αφρόγαλο, την ιδανική διαδικασία για κρύο και ζεστό καφέ, αλλά και τα tips για να γίνετε... δεξιοτέχνες της latte art στο σπίτι;

Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό για να κερδίσετε μια από τις 60 προσκλήσεις για να παραβρεθείτε στα δύο πολύ ενδιαφέροντα σεμινάρια, που θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 18 Απριλίου στις 19:00 στα καταστήματα Starbucks στη Ν. Σμύρνη (Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου και 25ης Μαρτίου) και Κοραή (Κοραή 4, Αθήνα) αντίστοιχα.