Ρεπορτάζ

Δυνατό και δυναμικό ξεκίνημα για το Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου «Jazz in Progress»

Από -

Με το εκπληκτικό Flying Jazz Trio ξεκίνησε χθες, Σάββατο 25/1 το πρώτο Φεστιβάλ Τζαζ στο Ηράκλειο. Σήμερα, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο της πόλης του Ηρακλείου θα φιλοξενήσει στη μεγάλη του αίθουσα το «In Cretan Mode» της Σαβίνας Γιαννάτου.

Στέφανος Ανδρεάδης
Στέφανος Ανδρεάδης

Στην «κλασική» παράδοση των organ-guitar trios, γνωστή από το ρεπερτόριο της θρυλικής τζαζικής ετικέτας Blue Note κ.ά. (με Jimmy Smith, «Brother» Jack McDuff, Richard «Groove» Holmes, «Big» John Patton, Larry Young κ.ά. από την πλευρά των οργανιστών και Grand Green, Kenny Burrell, Wes Montgomery, George Benson κ.ά. από την πλευρά των κιθαριστών – αλλά και με ντράμερς-φωτιά όπως ο Idris Muhammad ή ο Tony Williams) στηρίζεται το τρίο που έφτιαξε ο εξαιρετικός κιθαρίστας / συνθέτης Στέφανος Ανδρεάδης μαζί με τον «μάγο» του Hammond organ (και πολλών άλλων οργάνων) Γιώργο Κοντραφούρη και που στην παρούσα φάση του έχει τον σπουδαίο και ταχέως ανερχόμενο ντράμερ Βασίλη Ποδαρά (ή Billy Pod), που ξεκινά οσονούπω και καριέρα και στη λονδρέζικη τζαζ σκηνή.

Γιώργος Κοντραφούρης
Γιώργος Κοντραφούρης

Μιλάω για «παρούσα φάση» επειδή εδώ έπαιξαν κυρίως τις μουσικές από το καινούργιο άλμπουμ του Flying Jazz Trio, που μόλις κυκλοφόρησε και που έχει τίτλο «Nostalgia». Στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, το βράδυ του Σαββάτου 25/1, οι μουσικές αυτές – συνθέσεις όμορφες και μελωδικές του Στέφανου Ανδρεάδη σχεδόν στην ολότητά τους, παίχτηκαν εκπληκτικά, με τις κιθαριστικές γραμμές του Ανδρεάδη να χτυπούν στην καρδιά, το ηλεκτρικό όργανο του Κοντραφούρη να παίρνει φωτιά και τα drum sticks και οι «σκούπες» του Ποδαρά να βρίσκουν ρυθμούς και πολυρυθμούς παντού.

Βασίλης Ποδαράς
Βασίλης Ποδαράς

Το αποτέλεσμα ήταν μια βραδιά γεμάτη με σπουδαία μουσική – και θα προέτρεπα τους μουσικόφιλους να αναζητήσουν οπωσδήποτε το «Nostalgia» αλλά και τους προηγούμενους δίσκους του γκρουπ «Flying Jazz» και «Flying Jazz – To Eternity». Είναι δίσκοι που, μαζί με άλλες πρόσφατες κυκλοφορίες» όπως το «The Passing» του Γιώργου Κοντραφούρη ή το «Drums to Heal Society» δείχνουν το υψηλό επίπεδο της σύγχρονης ελληνικής τζαζ που πια στέκεται σε συγκρίσιμα σημεία με τη διεθνική.

Λεωνίδας Αντωνόπουλος
Λεωνίδας Αντωνόπουλος

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ ολοκλήρωσε ένα πραγματικά hot party με jazz, soul, latin κ.λπ. grooves με grand master τον γνωστό παραγωγό του Kosmos Λεωνίδα Αντωνόπουλο.

Σαβίνα Γιαννάτου
Σαβίνα Γιαννάτου

Σήμερα, Κυριακή 26/1, στην μεγάλη αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», η Σαβίνα Γιαννάτου (φωνή), ο Σπύρος Μάνεσης (πιάνο) και Λευτέρης Ανδριώτης (κρητική λύρα) παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο «In Cretan Mode» πρότζεκτ.

Σχετικά Θέματα

Το φινάλε ενός επιτυχημένου «Jazz in Progress»

02/02/2020

Το φινάλε ενός επιτυχημένου «Jazz in Progress»

Την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, το 1ο «Jazz in Progress» φεστιβάλ Ηρακλείου έκλεισε με επιτυχία τις εκδηλώσεις του παρουσιάζοντας στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου το τρίο του Πέτρου Κλαμπάνη και το κουαρτέτο Tritonia.

Το Yako Trio ανοίγει τους ορίζοντές του στο Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου

31/01/2020

Το Yako Trio ανοίγει τους ορίζοντές του στο Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου

Με μια σπουδαία συναυλία από το Θεσσαλονικιώτικο Yako Trio (με τον James Wylie) σφραγίστηκε η πέμπτη μέρα του Jazz in Progress στο Ηράκλειο. Το φεστιβάλ κλείνει απόψε, Παρασκευή 31/1 με το Petros Klampanis Trio και το Tritonia Quartet.

Τα τραγούδια του Leonard Cohen στο «Jazz in Progress»

30/01/2020

Τα τραγούδια του Leonard Cohen στο «Jazz in Progress»

A Tribute to Leonard Cohen: ένα ιδιαίτερο μουσικό project με την Nalyssa Green, την Sugahspank! και την Lou is απολαύσαμε στο Τζαζ Φεστιβάλ του Ηρακλείου. Απόψε, Πέμπτη 30/1, σειρά έχει το Yako Trio.

Το ταξίδι της μουσικής με το γκρουπ του Σταύρου Λάντσια στο Ηράκλειο

29/01/2020

Το ταξίδι της μουσικής με το γκρουπ του Σταύρου Λάντσια στο Ηράκλειο

Μουσική κινηματογραφική, γεμάτη εικόνες και συναισθήματα, μουσική μελωδική που μας ταξιδεύει. Αυτή ήταν η μουσική του Σταύρου Λάντσια και των φίλων του την τέταρτη μέρα του Jazz in Progress. Ένα φεστιβάλ τζαζ που συνεχίζει απόψε με Tribute to Leonard Cohen.

Η «Όμορφη πόλη» στο Χάρλεμ με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή

28/01/2020

Η «Όμορφη πόλη» στο Χάρλεμ με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή

Ο πιανίστας / συνθέτης Δημήτρης Καλαντζής και το γκρουπ του ενώνουν την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη με την modal jazz των '60's την τρίτη μέρα του φεστιβάλ Jazz in Progress στο Ηράκλειο. Απόψε, 28/1, σειρά έχει το piano trio του Σταύρου Λάντσια με guest τον τρομπετίστα Ανδρέα Πολύζωγόπουλο.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου

27/01/2020

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου

Η δεύτερη μέρα του Τζαζ Φεστιβάλ του Ηρακλείου ήταν ένα ονειρικό ταξίδι με την Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι), τον Σπύρο Μάνεση (πιάνο) και τον Λευτέρη Ανδριώτη (κρητική λύρα). Το «Jazz in Progress» συνεχίζεται απόψε (Τρίτη 27/1) με το Modes & Moods του Dimitris Kalantzis Quintet.