Νέα

Αντίο, Dr. John!

Από -

Ο Mac Rebennack (1941-2019), πιανίστας και κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης, αποτελεί για τη σύγχρονη popular μουσική μια καθαρή ενσάρκωση της πολιτισμικής παράδοσης της Νέας Ορλεάνης.

Στα ίχνη του προκατόχου του και δάσκαλού του, του Professor Longhair, o Mac Rebennack καλλιέργησε με τη μουσική του μιαν ιδιαίτερη σύμμειξη από μπλουζ, ροκ εν ρολ, ποπ, τζαζ, μπούγκι κ.λπ. χαρακτηριστική για την πολυπολιτισμικότητα και πολυμουσικότητα της Νέας Ορλεάνης. Δημιούργησε την persona του Dr. John - και την διατήρησε σε όλη την πορεία του - στηριγμένος σε όλες τις πλούσιες πηγές της πόλης του αλλά και στο voodoo και στα medicine shows της παλιάς εποχής.

Με το αριστουργηματικό του άλμπουμ Gris-Gris (1968) o Dr. John εβαλε την μουσική παράδοση της Νέας Ορλεάνης μέσα στη ροκ ψυχεδέλεια και, έκτοτε, λειτούργησε ως guiding light για πολλούς σταρ της εποχής. Φυσικά, η επίδραση του Dr. John και στην τζαζ ήταν ισχυρή - μάλιστα τα τελευταία χρόνια είχε κάνει αφιερώματα σε μεγάλες μορφές αυτής της μουσικής όπως ο Duke Ellington και ο Louis Armstrong. Ο Dr. John ήταν ενεργός μουσικός μέχρι το τέλος.