Νέα

Addio, Ennio!

Από -

Βράδυ Σαββάτου, 4 Ιουλίου, ένας φίλος μου θύμισε πως πριν από 15 χρόνια (4 Ιουλίου 2005) ο Ennio Morricone έδωσε την πρώτη του συναυλία επί ελληνικού εδάφους, στο Ηρώδειο. Είμαστε όλοι εκεί.

Βράδυ Κυριακής ή μάλλον ξημερώματα Δευτέρας, ένοιωσα την ανάγκη να βάλω Ennio Morricone στο πικάπ. Διάλεξα την παλιά συλλογή «Un film, una musica» και την άκουσα όλη.

Πρωί Δευτέρας, 6 Ιουλίου, ανάμεσα στα ράφια του σουπερμάρκετ, ήρθε το μήνυμα του Γιάννη. Άφησα τα ψώνια και έφυγα! Ο Ennio Morricone είχε φύγει ήδη.

Για μένα, ο Ennio Morricone είναι ένας από τους κορυφαίους συνθέτες της εποχής μας. Όχι ένας από τους κορυφαίους «κινηματογραφικούς» μόνο! Οι μουσικές του για το σινεμά, όπως εξελίσσονται από τις αρχές των sixties ως τις μέρες μας, είναι ο αντικατοπτρισμός του πολιτισμού μας και ο μουσικός κόσμος του Ennio Morricone είναι ένα «παράλληλο σύμπαν» με τον πραγματικό κόσμο που ζούμε. Είχα την τύχη να ζήσω σε real time την πορεία της μουσικής του, από τη στιγμή που είδα το όνομα «Ennio Morricone» στους τίτλους της ταινίας «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» και άκουσα τη μουσική του. Όλα πια πήραν τον δρόμο τους: «Κάποτε στη δύση», «Σάκκο και Βαντσέτι», «Le casse», «Κυανοπώγων», «1900» και λοιπά και λοιπά με μουσικές που στέκονταν σε σημείο αναφοράς σε σχέση με ότι άλλο με γοήτευε: ροκ, τζαζ, κλασική, no wave, world…

Ennio Morricone και Γιώργος Χαρωνίτης στα καμαρίνια του Ηρωδείου τον Σεπτέμβριο του 2008. Την μοναδική αυτή φωτό τράβηξε η Καίτη Βαβαλέα. Μετά, της τελείωσε η μπαταρία!
Ennio Morricone και Γιώργος Χαρωνίτης στα καμαρίνια του Ηρωδείου τον Σεπτέμβριο του 2008. Την μοναδική αυτή φωτό τράβηξε η Καίτη Βαβαλέα. Μετά, της τελείωσε η μπαταρία!

Τις επόμενες ώρες – και μέρες – θα δώσω πιο απτές αναφορές του τεράστιου έργου που διακρίνει τον Ennio Morricone τόσο στο χώρο της «εφαρμοσμένης» όσο και της «απόλυτης» μουσικής και που τον τοποθετεί σε κορυφαία θέση στον χώρο της σύγχρονης μουσικής. Προς το παρόν, ας πως νοιώθω πια εντελώς την ορφάνια, αφού έχασα και τον πνευματικό μου πατέρα. Οι μουσικές του όμως είναι εδώ.