Θέμα

5 μεγάλα μουσικά events που δεν πρέπει να χάσετε

Από -

Η πληρότητα των συναυλιακών χώρων είναι περιορισμένη στο 30% (μακάρι να φτάσουμε κάποια στιγμή το 50%) λόγω των υγειονομικών συνθηκών – πράγμα που δυσκολεύει ή και αποκλείει έναν πληρέστερο και πυκνότερο συναυλιακό προγραμματισμό από αυτόν που είχαμε συνηθίσει άλλες χρονιές. Επίσης, οι υγειονομικές συνθήκες στο εξωτερικό δεν ευνοούν πάντα την άνετη μετακίνηση και μετάκληση των καλλιτεχνικών παραγωγών, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε παραγωγή να ενσωματώνει παράγοντες ρίσκου. Έτσι, με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, επιλέγουμε πέντε από τα μεγαλύτερα μουσικά γεγονότα γι’ αυτήν τη φθινοπωρινή σεζόν. Αυτά σχετίζονται με θεσμικούς φορείς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή ή το Μέγαρο Μουσικής είτε με παραγωγές που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε χώρους όπως το Christmas Theater. Οι μουσικές έχουν να κάνουν με κλασική, με όπερα ή με ευρύτερα μουσικοθεατρικά θεάματα που σχετίζονται με το ροκ ή την ποπ. Επιστροφή στα live λοιπόν...

#1 Οπερατικά αριστουργήματα

Στις 27 Νοεμβρίου το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί δύο βαριά ονόματα της όπερας, δύο σπουδαίες φωνές που διαπρέπουν στα λυρικά θέατρα του κόσμου, σε ένα μοναδικό και πλούσιο οπερατικό γκαλά. Ο Λετονός τενόρος Aleksandrs Antonenko συναντά τον δικό μας εκπληκτικό βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά και οι δύο μαζί παρουσιάζουν μια επιλεγμένη ανθολόγηση του οπερατικού ρεπερτορίου, μέσα από γνωστές άριες και ντουέτα που φέρουν την υπογραφή των Τζουζέπε Βέρντι, Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, Αμίλκαρε Πονκιέλι, Τζάκομο Πουτσίνι και άλλων μεγάλων συνθετών. Οι δύο λυρικοί καλλιτέχνες έχουν πολλά κοινά σημεία, τόσο σε ό,τι αφορά την ερμηνεία τους όσο και στις λεπτομέρειες της προσέγγισής τους, με αποτέλεσμα υψηλή τέχνη από πραγματικούς μετρ. Τους συνοδεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη.

#2 You can dance!

Η επανάληψη του σόου «ABBAmania» (στις 11 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater) φαίνεται λογική για να κορυφώσει με χαρά ένα χρόνο που κινήθηκε πολύ στενόχωρα. Η παράσταση αυτή έρχεται ως φυσική συνέχεια / συνέπεια του μιούζικαλ «Mamma mia» και της τεράστιας επιτυχίας του και δημιουργήθηκε πριν από 21 χρόνια ως ένα έργο πιστό στο ύφος και το ήθος του θρυλικού συγκροτήματος των ABBA, σαν ένα πραγματικό πάρτι που σφραγίζεται από μια σειρά τραγουδιστικών αριστουργημάτων.

banner

#3 Διεθνής «Ντον Τζοβάννι»

Από τις 11/12 ως το τέλος του μήνα θα έχουμε στη Λυρική Σκηνή οκτώ παραστάσεις του «Ντον Τζοβάννι». Η σπουδαία αυτή όπερα του Μότσαρτ παρουσιάζεται ως νέα, μεγάλων διαστάσεων καλλιτεχνική συμπαραγωγή με την Όπερα του Γκέτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας και, μετά την αθηναϊκή της παρουσίαση, θα ταξιδέψει σε Γκέτεμποργκ και Κοπεγχάγη. Ο σκηνοθέτης John Fulljames τοποθετεί τη δράση σε ένα σημερινό ξενοδοχείο που αντικατοπτρίζει έναν σύγχρονο κοινωνικό μικρόκοσμο που μεγεθύνει κάθε ιδιωτικό μυστικό και το κάνει δημόσιο. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο εναλλάσσονται οι βαρύτονοι Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Διονύσης Σούρμπης.

#4 Στον πυρήνα του Μπαχ

Στις 7 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής ο μαέστρος, σκηνοθέτης και εν γένει μουσικάνθρωπος Thomas Hengelbrock έρχεται ξανά με τα δημιουργήματά του, τη Χορωδία και την Ορχήστρα Balthasar Neumann. Με αυτά τα σύνολα, εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, ο Hengelbrock δίνει ερμηνείες αναφοράς σε έργα μπαρόκ, κλασικά ή ακόμα και σύγχρονα. Αυτό συμβαίνει και τώρα, καθώς θα ερμηνεύσουν την «Λειτουργία σε σι ελάσσονα» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

#5 With the Beatles!

Η παράσταση «BackBeat Beatles», που θα δούμε στο Christmas Theater στις 27 Νοεμβρίου, είναι μία από τις καλύτερες προσεγγίσεις στο θρύλο των Beatles, τόσο από μουσική πλευρά όσο και από αισθητική. Ο Chris O’Neill, ηθοποιός και τραγουδιστής, με σημείο εκκίνησης την ταινία «BackBeat» όπου έπαιζε το ρόλο του George Harrison, δημιούργησε την ομώνυμη tribute band και μ’ αυτήν έστησε μια εκπληκτική παράσταση που μας ταξιδεύει στην ουσία της τέχνης των Beatles, αλλά και στη διαχρονική απόλαυση που μας χαρίζουν τα τραγούδια τους. Από το «Love me do» ως το «Let it be».