Συνέντευξη

10 χρόνια με την Underground Youth Orchestra

Από -

Η Underground Youth Orchestra γίνεται 10 χρονών και ξεκινάει να γιορτάζει τα γενέθλιά της το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 20:30, με μια συναυλία στο Μουσείο Μπενάκη (της οδού Πειραιώς), που έχει τίτλο «Νέοι σολίστ, νέοι συνθέτες» και παίζει έργα Μπαχ, Μότσαρτ, Λαλό, Σεν-Σανς, Χάιντν, Βέρντι και το έργο «3 Dragons» της Ναταλίας Χατζοπούλου, μέλους της ορχήστρας.

Η Underground Youth Orchestra στο Βερολίνο - (c) Pikon Photography
Η Underground Youth Orchestra στο Βερολίνο - (c) Pikon Photography

Για τη γενέθλια δραστηριότητα της Underground Youth Orchestra μιλήσαμε με τον δημιουργό της και διευθυντή της, τον μαέστρο Κώστα Ηλιάδη.

Πως αποτιμάτε την εξέλιξη της ορχήστρας στα 10 αυτά χρόνια;
Η πορεία της ορχήστρας είναι ανοδική. Ξεκινήσαμε με μια παρέα 15 παιδιών και μέσα σ’ αυτά τα 10 χρόνια έχουμε κάνει πάνω από 60 συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – έχουμε πάει τρεις φορές Γερμανία (σε συνεργασία με πανεπιστήμια και φεστιβάλ).

Η ορχήστρα ξεκίνησε τυχαία ή σαν ανάγκη κάποιας καλλιτεχνικής έκφρασης;
Ήταν η ανάγκη των παιδιών που ήθελαν να παίξουν και έτσι ξεκίνησε. Μου είχαν προτείνει να κάνω κάποια συναυλία και αποφάσισα να την κάνω μ’ αυτή την ορχήστρα. Το αποτέλεσμα με έκανε να σκεφτώ πως θα πάμε πολύ μακριά.

Πως βρέθηκαν μαζί τα πρώτα παιδιά της ορχήστρας;
Τα παιδιά ήταν από φιλικές οικογένειες και αυτά τα παιδιά έφεραν άλλα παιδιά και έτσι αναπτύχθηκε το όλο πράγμα. Μετά, με τη διαδικασία των ακροάσεων, φθάσαμε στο σημερινό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 45 παιδιά – είμαστε μια πλήρης ορχήστρα με ξύλινα, χάλκινα, άρπα, κρουστά, έγχορδα…

Φυσικά, ο χρόνος δίνει την απαραίτητη διεύρυνση αλλά και ανανέωση της ορχήστρας…
Τα παιδιά μεγαλώνουν και εναλλάσσονται. Ήδη έχουν φύγει αρκετά στο εξωτερικό και σπουδάζουν ή ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική. Η ορχήστρα ανανεώνεται αλλά το δημιουργικό και ερμηνευτικό της κλίμα κρατιέται σταθερό. Η τεχνική ποιότητα βελτιώνεται συνεχώς… καθώς και το ρεπερτόριό μας γίνεται απαιτητικότερο.

Η Underground Youth Orchestra αποτελεί τη βασική σας δραστηριότητα;
Η ορχήστρα είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητάς μου. Είναι συναρπαστικό να δουλεύεις μέσα σε έναν ζωντανό πυρήνα που δίνει μια τέτοιαν ενέργεια. Και, τελικά, περνάμε καλά δουλεύοντας έτσι! Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε όλο αυτό είχα αρχίσει να σχεδιάζω και το πως θα προχωρούσε και πως θα πήγαινε σε ένα καλύτερο επίπεδο, πιο ευρωπαϊκό.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;
Η επόμενη συναυλία είναι στο Μέγαρο Μουσικής (25/4). Το καλοκαίρι έχουμε μια πολύ σημαντική συναυλία – που την φυλάω για έκπληξη! – και μετά θα έχουμε μιαν ακόμα στην Εναλλακτική Σκηνή, στο «Νιάρχος».

Συμπερασματικά;
Συμπερασματικά, αυτό που προσπαθούμε να εμπνεύσουμε στα παιδιά, πέρα από τη μουσική και το αισθητικό καλλιτεχνικό μέρος, είναι να μάθουν να δουλεύουν και να είναι μαζί, να έχουν κάποιο σκοπό και μέσα από όλο αυτό να μαθαίνουν ν’ ακούν, να σέβονται, να εκτιμούν τη δουλειά του διπλανού τους.