Οι συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Kαθώς τις επόμενες μέρες θ' ακολουθήσει η παραδοσιακή λόγω Αυγούστου συναυλιακή ανάπαυλα που χαρακτηρίζει το κέντρο, σημειώνουμε τα πιο ενδιαφέροντα live events της εβδομάδας.

Οι συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ένα πρόγραμμα που μας ταξιδεύει εδώ και χρόνια, με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στη σκηνή, μόνο του με τα τραγούδια του και την κιθάρα του. Ο Αλκίνοος παίζει και τραγουδάει αυτά που έχει γράψει στην απλούστερη αλλά και πιο συγκλονιστική τους στιγμή και μορφή. Έτσι έρχεται σε επαφή με μια τέχνη ιερή, μια τέχνη πανάρχαια που την ξέρουμε ως τέχνη των ραψωδών και τέχνη των τροβαδούρων, ακολουθώντας μια παράδοση αιώνων και μεταφέροντας αισθήματα, ιστορίες, σκέψεις, όνειρα με έναν τρόπο μοναδικό. Το πρόγραμμα αυτό, με την σόλο αλλά γεμάτη παρουσία του Αλκίνοου Ιωαννίδη το έχουμε απολαύσει κατ’ επανάληψιν. Αυτή τη φορά (3/8) θα το δούμε στο Βεάκειο.

«Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα»

Η «Επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα», η αριστουργηματική όπερα του Κλαούντιο Μοντεβέρντι, σε μια νέα παραγωγή, ορίζει την επάνοδο της Καμεράτας στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο 4 και 5 Αυγούστου. Διευθύνει ο διακεκριμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου και σκηνοθετεί με ιδιαίτερη ματιά η Μαριάννα Κάλμπαρη ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο ως Οδυσσέα και την σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη ως Πηνελόπη μέσα από ένα έξοχο πραγματικά συνολικό καστ. Μέσα από ένα ηχητικό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί ο «εξωτισμός» των οργάνων της εποχής του πρώιμου μπαρόκ, και για το οποίο έχει φροντίσει ο εξπέρ του είδους Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, αναδεικνύεται όλη η ομορφιά και η μεγαλοσύνη του έργου που τοποθετεί τον Μοντεβέρντι ανάμεσα στους κορυφαίους μουσουργούς όλων των εποχών.

«Η ταράτσα του Φοίβου»

Αλλαγή σκηνικού για την γνωστή μας «Ταράτσα» σε ότι αφορά τους guests. Την Πέμπτη, 6 Αυγούστου, στο «Άλσος», ανάμεσα στους γνωστούς μας Φοίβο Δεληβοριά, Θανάση Αλευρά, Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, Νεφέλη Φασούλη και Alex de Paris, θα εμφανιστούν ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, η Γιώτα Νέγκα και η Πέννυ Μπαλτατζή. Interesting…

Γιώργης Χριστοδούλου

Ο Γιώργης Χριστοδούλου είναι ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτέχνες της μουσικής μας σκηνής. Εδώ και χρόνια, δεν λειτουργεί μόνο σαν δημιουργός και ερμηνευτής αλλά και σαν σοβαρός ερευνητής, έχοντας φέρει στο φως ιδιαίτερες όψεις και πλευρές της μουσικής μας ιστορίας. Ένα από τα πιο πρόσφατα και πιο σημαντικά επιτεύγματά του στον ερευνητικό τομέα είναι «Ο Αττίκ στο Παρίσι», που έχει πάρει τη μορφή μουσικού άλμπουμ / βιβλίου αλλά και μουσικής παράστασης – την οποία παρουσιάζει τώρα (7 Αυγούστου) στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Πρόκειται για τα τραγούδια που έγραψε στη «γαλλική» του περίοδο ο Κλέων Τριανταφύλλου (ο μέγας Αττίκ) και τα οποία ο Γιώργης Χριστοδούλου, ως τραγουδιστής και story teller, παρουσιάζει εδώ με τους φίλους του Χάρη Σταυρακάκη (πιάνο, ακορντεόν) και Κώστα Κλάγκο (κοντραμπάσο).

«Η ανθρώπινη φωνή»

Μια παράσταση με την «Ανθρώπινη φωνή», την μονόπρακτη όπερα του Φρανσίς Πουλένκ που βασίζεται στον ομώνυμο δραματικό μονόλογο του Ζαν Κοκτό, με έντονα στοιχεία θεατρικής performance παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου (7-8/8) μέσα από μια μοντέρνα και τολμηρή σκηνοθετική σύλληψη της Μαρίας Πανουργιά. Πέντε ηθοποιοί-χορευτές μέσα σε τηλεφωνικούς θαλάμους συμπληρώνουν δραματουργικά την πρωταγωνίστρια / σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη στο ιδιαίτερο και σπουδαίο αυτό ερωτικό δράμα που τονίζεται πιανιστικά από την Μαρία Παπαπετροπούλου.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Γιορτάζοντας τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έρχεται στο Ηρώδειο (8/8) με δυο αριστουργηματικά έργα του μεγάλου μουσουργού. Το πρώτο είναι η σύντομη εισαγωγή του μπαλέτου «Τα πλάσματα του Προμηθέα» και το δεύτερο η συγκλονιστική – άμα και πλήρως χορευτική – Έβδομη Συμφωνία του, δυο έργα που αντικατοπτρίζουν διαχρονικές ποιότητες και αξίες ζωής όπως εκφράζονται μέσα από τη μουσική. Ενδιάμεσα, η δεξιοτέχνις Αλεξία Μουζά ερμηνεύει το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Σοστακόβιτς. Στο πόντιουμ είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Στέφανος Τσιαλής.

Περισσότερες πληροφορίες

Γιώργης Χριστοδούλου

  • Rock-pop-folk

Παρουσιάζει τον «Αττίκ στο Παρίσι...» και άλλα ωραία μαζί με τους Χάρη Σταυρακάκη (πιάνο) και Κώστα Κλάγκο (κοντραμπάσο).

«Η Ταράτσα του Φοίβου»

  • Μουσική παράσταση

Είναι πάλι εδώ για να θεραπεύσει και να αποκαθηλωσει τα κακώς κείμενα με καλώς κείμενα! Φιλοξενούμενοι της παρέας Φοίβου, Θανάση Αλευρά, Βύρωνος Θεοδωρόπουλου, Νεφέλης Φασούλη και Alex de Paris, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, η Γιώτα Νέγκα και η Πέννυ Μπαλτατζή.

«Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα»

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Νέα παραγωγή της αριστουργηματικής όπερας του Μοντεβέρντι από την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου. Σκηνοθετεί η Μαριάνα Κάλμπαρη. Πρωταγωνιστούν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Μαίρη-Έλεν Νέζη.

Αλκίνοος Ιωαννίδης

  • Ελληνική

«Σε απευθείας σύνδεση» με όλες τις μεγάλες στιγμές της δημιουργικής καλλιτεχνικής του πορείας.

«Η ανθρώπινη φωνή»

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Η μονόπρακτη όπερα του Πουλένκ, βασισμένο στον μονόλογο του Ζαν Κοκτώ, από τη Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), την Μαρία Παπαπετροπούλου (πιάνο) και την Μαρία Πανουργιά (σκηνοθεσία).

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

  • Φεστιβάλ Αθηνών

250 χρόνια Μπετόβεν με έργα του κορυφαίου μουσουργού καθώς και του Σοστακόβιτς. Διευθύνει ο Στέφανος Τσιαλής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

16/04/2024

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διερευνά τη μεταφυσική έλξη της Μεγάλης Εβδομάδας

50 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο συνθέτουν τον φετινό προγραμματισμό ενός περιπατητικού φεστιβάλ που μας καλεί να ανακαλύψουμε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα.

Οι Magenta Flaws και ο One Of Vas σε ένα δυναμικό double bill live στο "Ρομάντσο"

Οι Magenta Flaws επιστρέφουν με έντονα electro, synthwave και nu disco στοιχεία, ενώ ο One of Vas έρχεται έχοντας στις αποσκευές του το ολοκαίνουργιο single "Mirror".

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".