Μιλήσαμε με τον Γιώργο Νταλάρα για τις δυο μεγάλες συναυλίες του στο Ηρώδειο

Δύο μεγάλες συναυλίες (καθώς η μία δεν ήταν αρκετή!) του Γιώργου Νταλάρα με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο Ηρώδειο. Μιλήσαμε γι' αυτή την εξαιρετική συνεργασία και τους συμβολισμούς της.

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Νταλάρα για τις δυο μεγάλες συναυλίες του στο Ηρώδειο

Ένα μουσικό σύμπαν που δένει και ενώνει τη Σμύρνη (και τη Μικρά Ασία) με την Ελλάδα, παίρνοντας ακριβείς διαστάσεις από μουσικές και τραγούδια μέσα σε μια διαπολιτισμική Μεσόγειο – στον κοινό μας χώρο και χρόνο. Ένα project που εξελίσσεται, στο Ηρώδειο (19 και 20/6) με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης, με μαέστρο τον Hakan Sensoy, να ερμηνεύουν τραγούδια μεγάλων συνθετών, μπαλάντες της Μεσογείου, παραδοσιακά και με ένα σπέσιαλ αφιέρωμα στην εμβληματική «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα που σφράγισε μια πτυχή του έντεχνου-λαϊκού μας στις αρχές των ‘70’s.

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Νταλάρα για τις δυο μεγάλες συναυλίες του στο Ηρώδειο - εικόνα 1

Η σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σμύρνης με τον Γιώργο Νταλάρα εντάχθηκε στην πολιτιστική συνεργασία των Δήμων Σμύρνης και Νέας Σμύρνης, με τίτλο «Σμύρνη - Νέα Σμύρνη: γέφυρες πολιτισμού». Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Σμύρνης συνεργάζεται μία ομάδα από σπουδαίους Έλληνες σολίστες. Συμμετέχει η Ασπασία Στρατηγού, και η χορωδία «Μελωδοί» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Ζιάκα.

Γι’ αυτό τo event μιλήσαμε με τον Γιώργο Νταλάρα:

-Τι σημαίνει για σας αυτή η συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης;
Και μόνο άλλη μια συνεργασία με μια μεγάλη συμφωνική ορχήστρα από άλλη χώρα με τις ενορχηστρώσεις του Κώστα Γανωσέλη και έναν τόσο σπουδαίο μαέστρο, όπως ο Hakan Sensoy – μετά από μας, διευθύνει στη Σκάλα του Μιλάνου – θα έφτανε να είναι για μένα κάτι ξεχωριστό. Εδώ όμως είναι κάτι παραπάνω, ένα ανέλπιστο δώρο. Επαναλαμβάνουμε μια συναυλία που έγινε στη Σμύρνη σε συνεργασία με το Δήμο της Νέας Σμύρνης και μας γέμισε απίστευτα συναισθήματα πριν ενάμιση χρόνο περίπου. Οι μουσικοί είναι πολύ καλοί, ο μαέστρος σπουδαίος και χαίρομαι που μετά την περσινή βροχή κατορθώνουμε να την πραγματοποιήσουμε. Και μάλιστα για δυο βράδια, 19 και 20 Ιουνίου, μια και τα εισιτήρια της πρώτης μέρας εξαντλήθηκαν. Στη συναυλία θα είναι παρών μαζί με το δήμαρχο Νέας Σμύρνης Σταύρο Τζουλάκη και ο ομόλογός του Tunc Soyer, ο οποίος -αξίζει να το πούμε- μετά την τραγωδία στο Μάτι δενδροφύτευσε μια περιοχή ανάμεσα στη Σμύρνη και στα Βουρλά, στην μνήμη των αθώων θυμάτων στο Μάτι.

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Νταλάρα για τις δυο μεγάλες συναυλίες του στο Ηρώδειο - εικόνα 2
Hakan Sensoy

-Ποιοι είναι οι συμβολισμοί μιας τέτοιας συνεργασίας;
Ισχυροί. Οι Έλληνες μεγαλώσανε με το δράκο της Τουρκίας και παράλληλα οι Τούρκοι με το δράκο της Ελλάδας. Το μονοπάτι της προσέγγισης είναι γεμάτο αγκάθια που δεν το καθαρίζει σχεδόν ποτέ κανείς, εκτός από φωτεινές εξαιρέσεις που ήταν τις περισσότερες φορές άνθρωποι της τέχνης ή διανοούμενοι. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν από τους πρωτεργάτες. Βεβαίως, τα πράγματα είναι δύσκολα και το θέμα της Κύπρου είναι ακόμα ανοιχτό. Χρειάζεται πολιτική θέληση, σοβαρότητα και προσήλωση. Από την άλλη μεριά, ο Ρίτσος μετέφραζε τον Ναζίμ Χικμέτ, ο οποίος ήταν μια παγκόσμια μορφή που εκπροσωπούσε την ειρήνη. Δείτε επίσης το ζωντανό παράδειγμα των Ιμβρίων, που παρόλα όσα υπέστησαν, διατηρώντας την ψυχραιμία τους και με τα σταθερά τους επιχειρήματα και την πολιτική τους, υπέδειξαν στην τουρκική πλευρά το σωστό δρόμο. Έτσι κατόρθωσαν να ξανανοίξουν τα σχολεία τους. Αυτή η πρωτοβουλία των δυο δήμων, Σμύρνης-Νέας Σμύρνης, είναι πραγματικά αξιέπαινη και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν γι’ αυτό.

-Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από τη «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα;
Όπως ξέρετε, ήμουν πολύ μικρός όταν τραγούδησα την «Μικρά Ασία» του Καλδάρα. Αυτό που με «άρπαξε» απ’ το κεφάλι σαν αρπάγη και καρφώθηκε στην ψυχή μου, ήταν αυτός ο στίχος: «Τούρκος εγώ και συ Ρωμιός και εγώ λαός και εσύ λαός, εσύ Χριστό και εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ» - ο στίχος του Πυθαγόρα από το τραγούδι «Μες στου Βοσπόρου τα στενά». Ένιωσα ότι με συνεπήρε και παράλληλα με φόρτωνε με μεγάλη ευθύνη. Εμείς από την μάνα μου, είμαστε μια οικογένεια προσφύγων - τον πατέρα της και άλλους δυο άντρες της οικογένειας τους σφάξανε μπροστά στα μάτια τους. Κι όμως η μάνα μου και ο θείος μου, παρά την προσφυγιά και τα πρώτα βάσανα, δεν μου καλλιέργησαν το μίσος. Παράξενο, σε μια εποχή που ζούσαμε με τον μπαμπούλα της Τουρκίας… Το ότι είχα δίκιο ότι ήταν μεγάλη ευθύνη, αποδείχτηκε στην πορεία. Ασχολήθηκαν με αυτή τη δουλειά πνευματικοί άνθρωποι, συγγραφείς και δημοσιογράφοι, γράφτηκαν επιφυλλίδες και άρθρα, η «Μικρά Ασία» μπήκε και παρέμεινε στα σπίτια των ανθρώπων. Έπαιξε βέβαια ρόλο και ο ίδιος ο μεγάλος Καλδάρας με τις μουσικές του. Ειδικά η μουσική στο «Μαρμαρωμένο βασιλιά» που είπε η Χαρούλα, μου έπαιρνε και μου παίρνει πάντα την ψυχή. Και το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι αυτός ο δίσκος που τόσο αγαπήθηκε, ενώ είναι λαϊκός δίσκος, στην ουσία δεν περιέχει καθόλου σμυρναίικα τραγούδια, αλλά αμιγώς λαϊκά, Καλδαρέϊκα!

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Νταλάρα για τις δυο μεγάλες συναυλίες του στο Ηρώδειο - εικόνα 3
Ασπασία Στρατηγού

- Ποιο άλλο project (συναυλιακό ή δισκογραφικό) ετοιμάζετε;
Με τον Μίλτο Πασχαλίδη και την Ασπασία Στρατηγού θα δώσουμε μια σειρά συναυλιών εις μνήμην Μάνου Ελευθερίου, με τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου, που μας έφυγε ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι βυθίζοντας όλους μας στη λύπη.

Περισσότερες πληροφορίες

Γιώργος Νταλάρας, Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Σμύρνη - Νέα Σμύρνη, γέφυρες πολιτισμού: με επιλογή τραγουδιών Ελλήνων συνθετών και μπαλάντες της Μεσογείου, παραδοσιακά αλλά κι ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στη «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα. Διευθύνει ο Hakan Sensoy.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Αυτό είναι το πλήρες line-up της πρώτης μέρα του AthensRocks 2024

Οι Spiritualized, οι The Armed και οι Πεθαίνουν στο Τέλος θα πλαισιώσουν τους Queens of the Stone Age.

19/04/2024

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.