Oι 10 top συναυλίες της εβδομάδας

Πλούσια συναυλιακή εβδομάδα, με τον Βλαντιμιρ Φεντοσέγιεφ να διευθύνει την ΚΟΑ, τους dEUS να γιορτάζουν και το 19ο τechnopolis Athens Jazz Festival να τρέχει.

Oι 10 top συναυλίες της εβδομάδας

«Η πρώτη αγάπη»

Μια εξαιρετική παράσταση της ομάδας μουσικού θεάτρου Ραφή σε σκηνοθεσία Προμηθέα Αλειφερόπουλου για δυο ακόμα μέρες (29, 30/5) στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η «Η πρώτη αγάπη» υπογράφεται από τον σημαντικό συνθέτη της αθηναϊκής οπερέτας Νίκο Χατζηαποστόλου και περιγράφει την ερωτική ιστορία δύο νέων, το χωρισμό και την επανασύνδεσή τους. Πρόκειται για μια πικάντικη και γεμάτη χιούμορ ιστορία, που φωτίζει ποικίλες και απροσδόκητες πτυχές της Ελλάδας του Μεσοπολέμου. Πίσω από πασίγνωστες νοσταλγικές μελωδίες και τρυφερά τραγούδια αναδύεται μια εποχή τολμηρή και μοντέρνα. Η αναβίωση αυτής της θρυλικής οπερέτας του Χατζηαποστόλου ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ενενήντα χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα.

Jaimeo Brown Transcendence

Η μουσική του Jaimeo Brown έχει ρίζες σε εποχές καταστολής και καταπίεσης, με κομμάτια που βγαίνουν από τραγικές σελίδες της ιστορίας. Εντούτοις, τα «Work Songs» και τα άλλα του τραγούδια έχουν aπόλυτο αντίκρισμα στο σήμερα. Ο Νεοϋορκέζος συνθέτης, ντράμερ, ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Jaimeo Brown μεγάλωσε σε βίαιο περιβάλλον και ανακάλυψε την πολυπολιτισμικότητα στο χιπ-χοπ της Δυτικής Ακτής, μια σκηνή ανοιχτή στις μειονότητες. Έμπνευσή του υπήρξαν οι DJ Premier, Dr. Dre, J. Dilla, αλλά και οι πρωτεργάτες της τζαζ, Miles Davis, John Coltrane, Art Blakey, μαζί με ηχογραφήσεις της αφροαμερικανικής κοινότητας του Τζίς Μπεντ στην Αλαμπάμα. Σε όλα αυτά έχει βρει καταφύγιο και «επίκεντρο πνευματικής αφύπνισης» και μέσα από αυτά φτιάχνει τις δικές του μουσικές. Πέρα από τις πολυποίκιλες μουσικές του συνεργασίες, ο Jaimeo κάνει και δεκάδες διαλέξεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα αναλύοντας την κοινωνική σημασία της τέχνης. (Τεχνόπολη, 29/5)

Month of Sundays

Ένα από τα πιο ξεχωριστά σχήματα της πολυμορφικής βιεννέζικης μουσικής σκηνής και από τα πιο ιδιαίτερα που μας δίνει η νέα γενιά της κεντροευρωπαϊκής τζαζ. Τέσσερις μουσικοί με αυξημένη αίσθηση της ισορροπίας ανάμεσα στη μουσική φόρμα και το περιεχόμενο, δημιουργούν μιαν απόλυτα σύγχρονη τζαζ δωματίου με ηχητικά τοπία που μας παρασέρνουν σε ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι. Αυτό δείχνουν οι Month of Sundays από τον πρώτο τους, φερώνυμο δίσκο με μουσικές και συνθέσεις που καλύπτουν μιαν ευρεία εκφραστική γκάμα και γίνονται ονειρικές ή κινηματογραφικές καθώς ισορροπούν πάνω σε μυστηριακές και υπόκωφες δραματικές εντάσεις και κορυφώσεις ή απλά και λιτά ηχητικά (συν)αισθήματα. Οι μουσικές των Month of Sundays είναι τόσο όμορφα δομημένες και οργανωμένες στη λεπτομέρειά τους, καλύπτοντας τζαζ, post-rock ή και electronica όψεις που, άνετα, ονομάζεται σύγχρονη τζαζ δωματίου. (Τεχνόπολη, 30/5)

dEUS

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από την κυκλοφορία του «The ideal crash», του άλμπουμ που ξεχώρισε τους dEUS ως ένα από τα πληρέστερα και πιο δημιουργικά σχήματα της γενιάς του στην indie rock σκηνή. Το βελγικό γκρουπ γιορτάζει αυτή την επέτειο με μια σειρά ανοιξιάτικων / καλοκαιρινών συναυλιών που περνάει και από το «Fuzz» στις 31 Μαΐου. Οι dEUS σ’ αυτές τις συναυλίες παίζουν τα δέκα κομμάτια αυτού του θεμελιακού άλμπουμ το ένα πίσω από το άλλο.

Theodore

Σε μια συναυλία στο Temple (31/5) που, όπως λέει ο ίδιος, it's going to be intimate, it's going to be loud, θα ακούσουμε παλαιότερα αγαπημένα τραγούδια όπως το Are We There Yet?, μουσική από το album Inner Dynamics που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο σαν το ατμοσφαιρικό Disorientation αλλά και νέα, ακυκλοφόρητα κομμάτια. Τα εντυπωσιακά light shows θα πλαισιώνουν και αυτή τη φορά τη μπάντα, ενισχύοντας την ένταση και το συναίσθημα της μουσικής του Theodore. Special guest του Theodore, η ταλαντούχα art pop μουσικός Danai Nielsen.

Mammal Hands

Εκπροσωπόντας μια καθαρά nu jazz αντίληψη, το τρίο αυτό από το Μάντσεστερ (από το Νόργουιτς αρχικά), ανατρέπει την παράδοση που θέλει την τζαζική τεχνοτροπία να στηρίζεται στα σόλο των οργάνων και ακολουθεί μια δημιουργική δράση συνόλου στις συνθέσεις του. Δημιουργίες γοητευτικές, μελωδικές και ρυθμικές, με μια trance ή minimal αίσθηση και εξέλιξη, αιθέριες και σχεδόν πάντα συναρπαστικές χαρακτηρίζουν τη μουσική των Mammal Hands που αντλεί από ποικίλες πηγές όπως η spiritual jazz, η ινδική μουσική, η folk, η κλασική ή το ροκ για να μας δώσει κάτι που έχει τη δική του ταυτότητα και τονίζει τις ιδιαίτερες ποιότητες του γκρουπ. Με τρία άλμπουμ («Animalia», «Floa», «Shadow Work») και ένα πρόσφατο EP («Becoming») στο ενεργητικό τους, οι Mammal Hands δείχνουν μια νέα πτυχή της σύγχρονης τζαζ. (Τεχνόπολη, 1/6)

Mazurek, Grubbs, Gustafsson

Αρχικά είχε ανακοινωθεί το όνομα του σαξοφωνίστα Joe McPhee, πράγμα που θα έδινε στο event miα μεγαλύτερη ιστορική βαρύτητα και καλλιτεχνικό perspective. Όμως και έτσι, το Underflow Record Store & Art Gallery γιορτάζει τα 4 χρόνια της και το κλείσιμο της φετινής δημιουργικής του σεζόν, με ένα διήμερο φεστιβάλ με τους Rob Mazurek, David Grubbs και Mats Gustafsson στις 31/5 και 1/6.
Πρόγραμμα: Παρασκευή 31/5 David Grubbs (solo electric guitar) | Rob Mazurek/Mats Gustafsson (electronics duo) | Mats Gustafsson (solo acoustic saxophone) | Σάββατο 1/6 Off Road (David Grubbs/Mats Gustafsson) | Chicago Underground Solo (Rob Mazurek) | The Athens Plan (Rob Mazurek/Mats Gustafsson/David Grubbs)

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της, τον θρυλικό Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ. Ο σπουδαίος κaι πολυβραβευμένος Ρώσος μαέστρος θα διευθύνει εδώ ιστορικές δημιουργίες εμβληματικών Ρώσων συνθετών. Η βραδιά ανοίγει με τη δυναμική Νύχτα στο φαλακρό βουνό του Μόντεστ Μούσοργκσκυ, στην εκδοχή του (φίλου και συνοδοιπόρου του στην Ομάδα των Πέντε) Νικολάι Ρίμσκυ- Κόρσακοφ. Ακολουθεί το Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα του πολυγραφότατου Αντρέι Εσπάι, το οποίο μετέγραψε για τον διεθνώς αναγνωρισμένο βιρτουόζο σαξοφωνίστα Θεόδωρο Κερκέζο, ο οποίος και συμπράττει με την ΚΟΑ ως σολίστ. Η συναυλία κλείνει με τη μνημειώδη Δέκατη Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τον θάνατο του Στάλιν και αποτελεί μία αριστουργηματική, βαθιά προσωπική και συναισθηματικά φορτισμένη ματιά στα σταλινικά χρόνια. (Μέγαρο Μουσικής, 1/6)

Girls in Airports

Ένα από τα καλύτερα σύγχρονα τζαζικά σύνολα που φροντίζουν να κινούνται πέρα από τα όρια της τζαζ! Αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς της δανέζικης σκηνής που έχουν σαν καλλιτεχνικό στόχο την διεύρυνση του εκφραστικού τους ορίζοντα δημιουργώντας μουσικά τοπία που βασίζονται σε ambient παραμέτρους και ηχορυθμικές διαστάσεις που ξεπερνούν τα συνήθη ιδιωματικά μουσικά όρια. Εντούτοις, οι Girls in Airports συνδυάζουν ξεκάθαρα την σκανδιναβική τους μουσική κληρονομιά και ταυτότητα με επιροές από τις indie rock πρακτικές και τους ήχους λαϊκών μουσικών από όλο τον κόσμο σε κάτι που αγκαλιάζει συνεχώς ένα ευρύ κοινό και ακροατήριο σε όλο τον κόσμο πια. Οι Girls in Airports έχουν ήδη πέντε εξαιρετικούς δίσκους στο ενεργητικό τους και έρχονται εδώ και με νέο υλικό. (Τεχνόπολη, 2/6)

Midori Takada

H Midori Takada είναι πρωτοπόρος στην ambient μουσική και από τις πιο σημαντικές περκασιονίστριες της σύγχρονης μουσικής. Επί 40 χρόνια, η Midori έχει φτιάξει μουσικές όπου με μια σύγχρονη συνθετική αντίληψη μπλέκουν οι μουσικές παραδόσεις - αλλά και ο κλασικισμός - της Ανατολικής Ασίας με τους αρχέγονους ήχους των κρουστών και της φύσης. Οι εκτενείς αναζητήσεις της Midori Takada σε παραδοσιακούς Ασιατικούς και Αφρικανικούς ήχους κρουστών είναι εμφανείς σε μια σειρά από δίσκους της όπως το «Through The Looking Glass» (1981) και το «Lunar Cruise» σε συνεργασία με τον Masahiko Satoh (1991), τα οποία επανακυκλοφόρησαν το 2017. (Αίθουσα Παρνασσός, 2/6)

Περισσότερες πληροφορίες

«Η πρώτη αγάπη»

  • Όπερα

Αισθηματική οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου, σε συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή. Σκηνοθετεί ο ηθοποιός Προμηθέας Αλειφερόπουλος.

19ο Athens Technopolis Jazz Festival (3η ημέρα)

  • Jazz-Blues-Ethnic

Με τους Clara Peya & Vic Moliner (Ισπανία), Richard Koch Quartett (Γερμανία) και Jaimeo Brown Transcendence (ΗΠΑ).

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

  • Κλασική μουσική

Ο Βλαντίμιρ Φεντοσέγεφ διευθύνει Μοντέστ Μούσοργκσκι («Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό»), Αντρέι Εσπάι (Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα) και Ντμίτρι Σοστακόβιτς (Συμφωνία αρ. 10 σε Em, έργο 93). Σολίστ στο σαξόφωνο o Θεόδωρος Κερκέζος

Rob Mazurek, David Grubbs, Mats Gustafsson

  • Αυτοσχεδιασμοί

Ηγετικές φυσιογνωμίες της free jazz και της αυτοσχεδιαστικής μουσικής σε ένα καυτό διήμερο

Midori Takada

  • Σύγχρονη

Συνθέτις και περκασιονίστρια που αναμειγνύει ανατολικοασιατικές και αφρικανικές μουσικές κρουστών με τζαζ

Theodore

  • Rock-pop-folk

Σε παλιότερα αγαπημένα τραγούδια, μουσική από το τελευταίο άλμπουμ του «Inner dynamics» αλλά και νέα, ακυκλοφόρητα κομμάτια. Μαζί του η ταλαντούχα art pop μουσικός Danai Nielsen

19ο Athens Technopolis Jazz Festival (4η ημέρα)

  • Jazz-Blues-Ethnic

Με τους Filip Jers Quartet (Σουηδία), Month of Sundays (Αυστρία) και Septeto Internacional (Ελβετία).

19ο Athens Technopolis Jazz Festival (6η ημέρα)

  • Jazz-Blues-Ethnic

Με το Helge Lien Trio (Νορβηγία), το Dainius Pulauskas Group (Λιθουανία) και τους ιδιαίτερα αγαπητούς στο κοινό μας Mammal Hands (Ηνωμένο Βασίλειο).

19ο Athens Technopolis Jazz Festival (7η ημέρα)

  • Jazz-Blues-Ethnic

Εμφανίζονται οι Ondrej Havelka & His Melody Makers (Τσεχία), ο Ernie Hammes (Λουξεμβούργο) και κλείνουν οι Girls in Airports (Δανία).

dEUS

  • Rock-pop-folk

Mία από τις καλύτερες και πιο ιδιαίτερες μπάντες που ανέδειξε η ευρωπαϊκή σκηνή τα τελευταία 30 χρόνια επιστρέφει στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.