Οι 10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Σημαντικά live events έντεχνης, κλασικής, no wave, λαϊκής, reggae, ροκ και χιπ χοπ μουσικής τρέχουν αυτές τις μέρες.

Οι 10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

«Μήδεια»

Τη «Μήδεια», το μονόπρακτο μελόδραμα του Τσέχου συνθέτη Γκέοργκ Μπέντα, θα απολαύσουμε στο Μέγαρο Μουσικής (8/5) από την Καμεράτα. Στην ουσία πρόκειται για μια ανακάλυψη του εξαιρετικού μας συνόλου, που παίζει με όργανα εποχής, σε διεύθυνση του μετρ της ιστορικής ερμηνευτικής τέχνης Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της παράστασης είναι πως στον ρόλο της αφηγήτριας θα δούμε την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, μια σπουδαία θεατρική Μήδεια. Στο πρώτο μέρος η Καμεράτα θα παίξει το τελευταίο συμφωνικό έργο του Μότσαρτ, την αριστουργηματική Συμφωνία αρ. 41 («Του Διός»), κορυφαίο έργο της ορχηστρικής δημιουργίας του κλασικού συνθέτη.

«Το τελευταίο σώμα μου»

Λαϊκό/ποιητικό ορατόριο για contralto φωνή, ορχηστρικό σύνολο και αναγνώστρια. Πρόκειται για τη μελοποίηση από τον συνθέτη και φιλόλογο Σάκη Παπαδημητρίου της ομώνυμης ποιητικής συλλογής της Κικής Δημουλά. Η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, που η φωνή της έχει ταυτιστεί με τα αριστουργήματα της ελληνικής μελοποιημένης ποίησης, με την φωνή της, την ιστορία της, την προσωπικότητά της και το ήθος της εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τον επιβλητικό λόγο της Κικής Δημουλά. (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 8/5)

Marc Ribot

Ο Marc Ribot είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση κιθαρίστα. Πρόκειται για έναν χαρακτηριστικό «no wave» μουσικό που, εδώ και 35 χρόνια εμπλέκεται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης μουσικής, από out rock μέχρι free jazz, προσεγγίζοντας ακόμα με τρόπο ασύστολο ποικίλες world μουσικές. Ο Ribot, που έβγαλε δυο σπουδαία άλμπουμ πέρυσι, «Ceramic Dog: YRU Still Here?» και «Songs of Resistance 1942-2018», κλείνει τις φετινές St. Paul’s Sessions (9/5) με δυο ήδη sold out συναυλίες.

The Circle Orchestra

Μία ομάδα μουσικών και φίλων που τους συνδέει η αγάπη τους για το ρεμπέτικο, ένα μουσικό είδος που παραμένει ακόμη ζωντανό και εξακολουθεί να ακούγεται σε όλη τη χώρα. Ο στόχος της ορχήστρας είναι να μεγαλώσει και να διευρυνθεί σε έναν μεγαλύτερο κύκλο μουσικών που μοιράζονται την αγάπη, όχι μόνο για το ρεμπέτικο, αλλά και για γειτονικές κουλτούρες, όπως η τουρκική και η αρμένικη μουσική, αλλά και για τη τζαζ, το χιπ χοπ, και άλλα δυτικά είδη. Εδώ η Circle Orchestra παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Μανώλη Χιώτη. (Faust, 9-10/5)

Blend Mishkin w/Roots Revolution + Scarra Mucci

Οι Blend Mishkin & Roots Evolution επιστρέφουν δυναμικά στο Gagarin 205 (10/5) και παρουσιάζουν το νέο τους άλμπουμ Wildfire, που κυκλοφορεί από την γαλλική Undisputed Records. Εδώ συναντούν τον Πρόεδρο της Dancehall, τον Skarra Mucci από την Τζαμάικα και φτιάχνουν ένα εκρηκτικό double bill show! Το Wildfire είναι ένα μείγμα ακουσμάτων που δανείζεται στοιχεία απο την σόουλ, το ρυθμ εντ μπλουζ, τη ρέγγε και το dub έχοντας κύριο άξονα την αδιαμφισβήτητη αγάπη του Blend και των Roots Evolution για την μουσική της Jamaica, από τα πρώιμα calypso και το ska ως το rock steady και, αργότερα, το rub a dub, το dancehall, τη roots και την εξέλιξη τους.

Active Member

Οι Active Member έρχονται στην «Piraeus 117 Academy» (10/5) με φουλ μπάντα και έτσι όπως δεν τους έχουμε ξανακούσει ποτέ: με το πάθος και τη δημιουργική δύναμη μιας φάσης που μπορεί να θυμίζει και πρόβα, με ανταλλαγές μουσικών σκέψεων και δράσεων πάνω στις οποίες χτίζεται ένας λόγος επείγων και επίμονος, ένας λόγος που μπορεί να ερμηνεύει με ενάργεια την κοινωνική μας θέση και στάση. Ο B.D. Foxmoor και η Sadahzinia έχουν βρει τους μουσικούς τους κώδικες και με αυτούς – μέσα από απειράριθμες ηχογραφήσεις – δίνουν το δημιουργικό τους στίγμα. Μελωδικό και δυναμικό, ανατρεπτικό και εποικοδομητικό, συναρπαστικό και γήινο σε κάθε περίπτωση.

The Last Drive

Οι Last Drive παίζουν στο Temple την Παρασκευή 10 Μαΐου, συμπυκνώνοντας την απεριόριστη ροκ δυναμική τους στα μέτρα του χώρου, κάνοντας μία εμφάνιση με περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων αλλά με απεριόριστο βαθμό ροκ εν ρολ συγκινήσεων. Οι Last Drive συμπυκνώνουν, φυσικά, και την ιστορία τους - αυτό κάνουν εξάλλου σε κάθε τους live. Από το original punk feeling ως το μουσικό άπλωμα σε κάθε διατιθέμενη πηγή συγκίνησης που εδράζεται στο πραγματικό ροκ. Μαζί τους σ' αυτή την εμφάνιση θα είναι οι Distortion Tamers.

Θάνος Μικρούτσικος

Ένα έργο οριακό, από αυτά που καθορίζουν το «πριν» και το «μετά», που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια να γράφεται στο DNA μας –ή μήπως ήταν από πάντα εκεί;– και περνάει φυσικά από γενιά σε γενιά, παίζεται (11 και 15/5) στο Μέγαρο Μουσικής. Η μελοποίηση του Νίκου Καβαδία από τον Θάνο Μικρούτσικο («Σταυρός του Νότου / Γραμμές των Οριζόντων») με τρεις φωνές (Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου), τρία πιάνα (Θάνος Μικρούτσικος, Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος) και τα πνευστά του Θύμιου Παπαδόπουλου σε κάθε του λεπτομέρεια, με κάθε του ψίθυρο και όλες του τις εντάσεις. Κάτι που συγκλονίζει.

Ελένη Βιτάλη & Παναγιώτης Μάργαρης

Μοναδικό ρεσιτάλ για φωνή και κλασική κιθάρα στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός (11/5) από δυο ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Η Ελένη Βιτάλη, μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες των τελευταίων δεκαετιών, θα συναντηθεί επί σκηνής με τον κλασικό κιθαρίστα και συνθέτη Παναγιώτη Μάργαρη. Οι δύο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία τους, καθώς και τραγούδια που αγαπούν.

Earthless

Γκρουπ που προέρχεται από τα τοξικά απόβλητα του ψυχεδελικού ροκ, του χαρντ ροκ και ενός μεταλλαγμένου μπλουζ που μορφοποιείται μέσα από παραμορφωμένα κιθαριστικά σόλο. Αυτά στο Σαν Ντιέγκο της Δυτικής Ακτής κάπου στις αρχές της νέας χιλιετίας. Ινστρουμένταλ ήχος που βγαίνει μέσα από το σύνολο των jam-heavy-krautrock δεδομένων της ηλεκτρικής μουσικής. Αυτοί ήσαν και είναι οι Earthless, που έρχονται ξανά στο An Club (11/5).

Περισσότερες πληροφορίες

Marc Ribot & The Jazz Bins

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ένας από τους πλέον δημιουργικούς κιθαρίστες των τελευταίων δεκαετιών, με εξαιρετικές συνεργασίες στο ενεργητικό του, έρχεται στην Αθήνα συστήνοντάς μας για πρώτη φορά το νέο του τρίο The Jazz Bins, αποτελούμενο από τοv Greg Lewis στο hammond και τον Joe Dyson στα ντραμς.

Θάνος Μικρούτσικος

  • Ελληνική

«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία»: Μια μουσική παράσταση για τρεις φωνές, τρία πιάνα και πνευστά με τον «Σταυρό του Νότου» και τις «Γραμμές των οριζόντων».

«Μήδεια»

  • Κλασική μουσική

Με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ομώνυμο ρόλο του μονόπρακτου μελοδράματος του Γκέοργκ Μπέντα, ενώ τη συναυλία συμπληρώνει η Συμφωνία αρ. 41 («Του Διός») σε C του Μότσαρτ. Την Καμεράτα διευθύνει ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

Τhe Circle Orchestra

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Μανώλη Χιώτη

Μαρία Φαραντούρη

  • Ελληνική

Ερμηνεύει το «Τελευταίο σώμα μου», ένα λαϊκό ορατόριο βασισμένο στην ομώνυμη ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά, μελοποιημένη από τον συνθέτη και φιλόλογο Σάκη Παπαδημητρίου. Διαβάζουν η Εύα Κοταμανίδου και η Ειρήνη Γρέκα.

Active Member

  • Hip Hop

Ο B.D. Foxmoor και η Sadahzinia, με πλήρη μπάντα, μεταφέρουν στη σκηνή όλη τη δημιουργικότητα που υπάρχει στις πρόβες.

Blend Mishkin w/ Roots Evolution + Skarra Mucci

  • Rock-pop-folk

Ένα απολαυστικό, ολοζώντανο ταξίδι στο roots/reggae/dancehall κατάστρωμα.

Earthless

  • Rock-pop-folk

Ήχος βγαλμένος από τα τοξικά απόβλητα του ψυχεδελικού ροκ, του χαρντ ροκ και ενός μεταλλαγμένου μπλουζ που συγγενεύει με το krautrock.

Ελένη Βιτάλη - Παναγιώτης Μάργαρης

  • Ελληνική

Μια μαγική μουσική συνύπαρξη σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ για φωνή και κλασική κιθάρα με κομμάτια που τους έχουν σφραγίσει.

The Last Drive

  • Rock-pop-folk

Μία εμφάνιση με περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων αλλά με απεριόριστο βαθμό ροκ εν ρολ συγκινήσεων.

Θάνος Μικρούτσικος

  • Φεστιβάλ Αθηνών

«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία»: μια μουσική παράσταση για τρεις φωνές, τρία πιάνα και πνευστά με τον «Σταυρό του Νότου» και τις «Γραμμές των οριζόντων».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Magenta Flaws και ο One Of Vas σε ένα δυναμικό double bill live στο "Ρομάντσο"

Οι Magenta Flaws επιστρέφουν με έντονα electro, synthwave και nu disco στοιχεία, ενώ ο One of Vas έρχεται έχοντας στις αποσκευές του το ολοκαίνουργιο single "Mirror".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".

Ejekt Festival 2024: Loathe και Planet of Zeus στην ημέρα των Korn

Οι Loathe και οι Planet of Zeus μαζί με τους Korn και τους Spiritbox δημιουργούν ένα εντυπωσιακό line-up του σύγχρονου σκληρού ήχου.

Για άλλη μια βραδιά οι "Ποιητές μας τραγουδούν"

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συναντιούνται ξανά στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός".

Οι super rockers Fleshtones στο "Αn club"

Opening act από τους The Acid Visions.

Ελένη Πέτα: "Είχα την ανάγκη να πάω κόντρα στη φασαριόζικη εποχή μας"

Η επιτυχημένη τραγουδίστρια διατηρεί την πίστη της στις δυνατές μελωδικές γραμμές, αλλά δεν νιώθει ασφάλεια στη ρουτίνα. Επιθυμώντας, λοιπόν, να προτείνει κάτι διαφορετικό, στήνει την παράσταση "Metamorphosis" με τους Γιώργο Λιμάκη & Κωνσταντίνο Μητρόπουλο (/4, στο Μέγαρο Μουσικής), που λειτούργησε ως αφορμή για μια εκτενέστερη κουβέντα.

Άγγελε Πεντάρη, υπάρχει το πεπρωμένο;

Ο νεαρός ντράμερ που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και τετραπληγία και κατάφερε να ξεπεράσει τους περιορισμούς της αναπηρίας του μάς παρακινεί να "πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας".