Η Φανί Αρντάν σκηνοθετεί όπερα στη Λυρική Σκηνή!

Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, μια από τις διασημότερες όπερες του 20ού αιώνα, ανεβαίνει τον Μάιο στη Λυρική, σε μια νέα ιδιαίτερα φιλόδοξη παραγωγή από τη Φανί Αρντάν, που σκηνοθετεί όπερα για πρώτη φορά.

Η Φανί Αρντάν σκηνοθετεί όπερα στη Λυρική Σκηνή!

Μία από τις πιο διάσημες όπερες του 20ού αιώνα, η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ανεβαίνει στις 12, 15, 17, 19 και 22 Μαΐου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μια νέα ιδιαίτερα φιλόδοξη παραγωγή σε σκηνοθεσία της Φανί Αρντάν, η οποία σκηνοθετεί όπερα για πρώτη φορά. Η μουσική διεύθυνση είναι του Βασίλη Χριστόπουλου.

Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ είναι ένα έργο που θίγει το σοβαρό θέμα που αφορά στη θέση της γυναίκας στην προεπαναστατική Ρωσία και, παράλληλα, χειρίζεται κοινωνικά θέματα και θεσμούς της εποχής με ένα έντονο κριτικό βλέμμα. Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς έχει γράψει υπέροχη και πολυποίκιλη μουσική που, εκ των πραγμάτων, κάνει την όπερα αυτή μια από τις σπουδαιότερες του 20ου αιώνα. Εν τούτοις, το έργο δεν άρεσε στον Στάλιν και ο Σοστακόβιτς επικρίθηκε σφοδρά γι' αυτό, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσει ποτέ καμιά άλλη όπερα έκτοτε. Όμως, στη νεότερη περίοδο η Λαίδη Μάκβεθ του ΜτσενσκΚατερίνα Ισμαΐλοβα, όπως ονομάστηκε μεταγενέστερα) πήρε τη θέση που της αξίζει στο σύγχρονο λυρικό θέατρο.

Η Φανί Αρντάν σκηνοθετεί όπερα στη Λυρική Σκηνή! - εικόνα 1

Την σκηνοθεσία αυτού του αριστουργήματος η Εθνική Λυρική Σκηνή μας έχει αναθέσει στην Φανί Αρντάν, την εξαιρετική Γαλλίδα ηθοποιό που έχει σκηνοθετική εμπειρία στο μουσικό θέατρο αλλά πρώτη φορά σκηνοθετεί όπερα. Η ίδια λέει για το έργο: «Η Λαίδη Μάκβεθ μάς προτάσσει έναν καθρέφτη. Και κοιταζόμαστε. Η Λαίδη Μάκβεθ είναι το άγριο είδωλό μας, ατίθασο και ελεύθερο. Πώς ζει το κομμάτι του εαυτού μας που αντιστέκεται στους νόμους, μέσα σε μια κοινωνία συμβατική και ομοιόμορφη; Το να αγαπάς τους εγκληματίες είναι ένα ρίσκο. Κι εγώ το παίρνω. Αγαπώ την Κατερίνα Ισμαήλοβα».

Η δημιουργική ομάδα της Φανί Αρντάν αποτελείται από τον Τομπίας Χόαϊζελ στα σκηνικά, τη Μιλένα Κανονέρο και την Πέτρα Ράινχαρτ στα κοστούμια, τον Λούκα Μπιγκάτσι στους φωτισμούς και την κολεκτίβα (ΛΑ)ΟΡΝΤ στην κινησιολογία. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κατερίνα Ισμαΐλοβα είναι η διακεκριμένη Ρωσίδα υψίφωνος, με την ιδιαίτερη φωνητική και σκηνική παρουσία, Σβετλάνα Σοζντάτελεβα ενώ τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής υπογράφει ένας από τους πιο σημαντικούς αρχιμουσικούς της νεότερης γενιάς, ο Βασίλης Χριστόπουλος.

Στις 12, 15, 17, 19, 22 Μαΐου 2019 / Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακές: 18.30)
Εισιτήρια: 15, 20, 35, 40, 50, 55, 60, 90 €/ Φοιτ., παιδ.: 15 € / Περιορ. ορατότητας: 10 €
Προπώληση εισιτηρίων: ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ – Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00) & ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/ www.ticketservices.gr / www.nationalopera.gr

Περισσότερες πληροφορίες

«Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ»

  • Όπερα

Μια από τις διασημότερες όπερες του 20ού αιώνα, γραμμένη από τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς, σε μια νέα ιδιαίτερα φιλόδοξη παραγωγή σε σκηνοθεσία της Φανί Αρντάν. Πρωταγωνιστεί η Σβετλάνα Σοζντάτελεβα και διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

23/04/2024

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.