10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Τα top μουσικά γεγονότα των ημερών που τρέχουν. Από απλό τραγούδι, ψυχεδέλεια και τζαζ μέχρι προχωρημένη ambience και δημιουργική electronica.

10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Η τέχνη μπορεί να έχει μια δύναμη αυτογενή, όμως είναι πάντα ένας φέρων οργανισμός που της δίνει νόημα. Ειδικά στο τραγούδι, όταν οι ρόλοι του δημιουργού και του ερμηνευτή γίνονται αξεδιάλυτοι, η δύναμη αυτή δείχνει να μην έχει όρια. Αυτό συμβαίνει στην «Solo» παράσταση που παρουσιάζει εδώ και καιρό ο Αλκίνοος Ιωαννίδης που, όσες φορές κι αν τη δεις, ξέρεις ότι πάντα σου φέρνει και κάτι καινούριο. Ο Αλκίνοος, με τα τραγούδια (του) γυμνά στο «Gazarte» τις Τετάρτες (από 13/3).

Ρίτα Αντωνοπούλου-Θοδωρής Οικονόμου

Είχαμε γράψει ότι «σε μια υπέροχη καλλιτεχνική συνύπαρξη και συνδιαλλαγή με τον πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, η Ρίτα Αντωνοπούλου παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που, κυριολεκτικά, είναι ένα φίνο απόσταγμα της τέχνης του τραγουδιού. Μέσα από εξαιρετικά τραγούδια και κείμενα που τα «δένουν» μεταξύ τους, με όχημα την πάντα «αποκαλυπτική» σχέση φωνής-πιάνου η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο έξοχος συνομιλητής της στα πλήκτρα μας δίνουν αυτό το τραγούδι που αξίζει να ακούγεται – και να τραγουδιέται». Τώρα, αυτό το πρόγραμμα, που δοκιμάστηκε σε ένα μακρόχονο tour, επιστρέφει για δυο βράδυα (15-16/3) στην αίθουσα του Φ.Σ. Παρνασσός.

Pascal Schumacher

Κινείται με άνεση ανάμεσα στην τζαζ και την κλασική, νιώθει την electronica και το ροκ σπίτι του, ενώ μπορεί να σχεδιάζει υπέροχα ηχητικά τοπία σε συνδυασμό με πλήρεις οπτικές καλύψεις. Με λίγα λόγια, ο Pascal Schumacher μπορεί να δημιουργήσει μια ιδανική μουσική ambience με έντονα μινιμαλιστικά και trance στοιχεία και να ταξιδέψει το ακροατήριό του σε μέρη πρωτόγνωρα αλλά και οικεία, ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τον ήχο. Αυτό κάνει στο έργο του «Drops & points», όπου ο πολυοργανίστας και συνθέτης από το Λουξεμβούργο συνεργάζεται με τον Γάλλο κιθαρίστα τζάζμαν/αυτοσχεδιαστή Maxime Delpierre και φτιάχνει ένα υπέροχο οπτικοακουστικό μουσικό ποίημα που παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής (15/3).

Josef van Wissem

Οι μελωδίες που βγάζει το λαούτο του Ολλανδού Josef van Wissem τείνουν να υπερβαίνουν την μπαρόκ καταγωγή του και να μπαίνουν σε πιο γνώριμα στον σύγχρονο ακροατή τοπία: μινιμαλιστικά, τελετουργικά, ατμοσφαιρικά, θρησκευτικά, κινηματογραφικά. Η δισκογραφία του Josef van Wissem προσεγγίζει τα 40 άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το «An attempt to draw aside the veil», στο οποίο συνεργάζεται ξανά με τον Τζιμ Τζάρμους. Ο επιδέξιος λαουτίστας επιστρέφει για τρίτη φορά στη χώρα μας, στο «Temple» (15/3).

Waldeck

Με βάση το άλμπουμ «Ballroom stories», το οποίο κυκλοφόρησε πριν από 12 χρόνια, ο Αυστριακός Waldeck θεωρείται –μαζί με τον επίσης κορυφαίο και συντοπίτη του Parov Stelar– βασικός πυλώνας του electro-swing. Όμως τα πιο πρόσφατα άλμπουμ του, όπως το… spaghetti western «Gran paradiso» (2016) ή το τζαζέ «At Atlantic Ballroom» (2018), αντικατοπτρίζουν ακόμα περισσότερο τη μουσική του ευφυΐα, την οποία θα απολαύσουμε live στο «Fuzz» (15/3).

Alicia Olatuja

Η Alicia Olatuja είναι μια νέα φωνή που προβάλλει στο σύγχρονο αμερικανικό jazz τοπίο. Για την ακρίβεια, ο (πολύς) κόσμος την είδε να τραγουδάει ως σολίστ της Brooklyn Tabernacle Choir στη δεύτερη ορκομωσία του προέδρου Ομπάμα το 2013 και από εκεί και μετά η αξία της εκτιμήθηκε. Σαν τραγουδίστρια, η Alicia Olatuja δίνει ένα δικό της νόημα στους μουσικούς όρους και τα στιλ, γεγονός που θα διαπιστώσουμε στο «Half Note Jazz Club» (15-18/3).

Anna Calvi

Η Anna Calvi είναι μια καλλιτέχνης που υπερβαίνει τις rock νόρμες. Δεξιοτέχνις στην κιθάρα, με φωνή εκφραστικότατη σε ευρεία γκάμα –aggressive οπερατική ή ιδιαίτερα λυρική κι ευαίσθητη εκεί που πρέπει–, δίνει την αίσθηση ότι γνωρίζει τη μουσική σε όλο το πλάτος και το μήκος της. Και οι δίσκοι της («Anna Calvi», «Winter breath» και «Hunter»), κομμάτια από τους οποίους θα ακούσουμε στο «Acro» (16/3), είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον.

Television Personalities

Το συγκρότημα που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από τους Beatles, οι Television Personalities του Dan Treacy, παίζουν πια για τον Dan Treacy, τον άνθρωπο που όντας part-time punk, έχει γράψει μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια στην ιστορία του νεώτερου ροκ και έχει επηρεάσει πλήθος από ανίστοιχους καλλιτέχνες. Όντας πια σε μερική αναπηρία μετά από ένα εγκεφαλικό, ο Dan Treacy έχει ανάγκη από οικονομική ενίσχυση και ο ουσιώδης πυρήνας των TP παίζει στο «Temple» γι’ αυτό (16/3).

Λένα Πλάτωνος

Η Λένα Πλάτωνος έχει το προνόμιο να βιώνει ταυτόχρονα την περίοπτη θέση της στην ιστορία της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής (όχι μόνο της ελληνικής!) και το άπλωμα της επίδρασής της σε νεώτερους μουσικούς που προσπαθούν να (ανα)διαμορφώσουν το ηχητικό πεδίο μέσα από συχνοτικές συμπεριφορές που μεταφέρουν κάτι από την ευαισθησία της. Γιατί η Λένα, από το «Σαμποτάζ» τότε ως την Έμιλυ Ντίκινσον σήμερα, στους ήχους της βάζει πάντα αισθήματα. Αυτά όλα θα τα ακούσουμε ξανά στο «Six D.O.G.S.» (17/3), με την Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα μαζί της.

Wooden Shjips

Η δημιουργική χίπικη διάθεση – και αισθητική κατεύθυνση – που χαρακτηρίζει τους Wooden Shjips στην μουσική τους προσέγγιση δείχνει στην πράξη πόσο ισχυρή είναι διαχρονικά η ψυχεδελική τοποθέτηση. Σ’ αυτό το καθαρά «οικοτεχνικής» αντίληψης γκρουπ από το Σαν Φρανσίσκο ενσαρκώνεται πλήρως η έννοια της «τριπάτης» διείσδυσης στην ουσία της ζωής ανεξαρτήτως αντίξοων συνθηκών – και αυτό όλο το βλέπουμε να εκφράζεται μοναδικά στο τελευταίο άλμπουμ του γκρουπ, «V.». Το σήμα αυτό μιας ηθικής έστω νίκης θα το απολαύσουμε στο «Gagarin 205» (17/3).

Περισσότερες πληροφορίες

Αλκίνοος Ιωαννίδης

  • Ελληνική

Σαν τροβαδούρος του 21ου αιώνα, με solo εμφάνιση (κλασική και ακουστική κιθάρα, λαούτο, φωνή), μεταφέρει συναισθήματα και σκέψεις που μας αφορούν όλους.

Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Οικονόμου

  • Ελληνική

«Χωρίς τίτλο...». Φωνή και πιάνο σε τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μικρούτσικου, Κραουνάκη, Αγγελάκα, Θ. Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Wooden Shjips

  • Rock-pop-folk

H πολυαναμενόμενη επιστροφή του νεοψυχεδελικού rock κουαρτέτου στην Αθήνα για την πιο ευφορική συναυλία του 2019.

Television personalities

  • Rock-pop-folk

Τα μέλη της θρυλικής μπάντας σε μια μοναδική ιστορική συναυλία για την ενίσχυση του ηγέτη τους Dan Treacy.

Anna Calvi

  • Rock-pop-folk

Η σπουδαία τραγουδοποιός/τραγουδίστρια δίνει την πρώτη συναυλία της στη χώρα μας, σε ένα event με περιορισμένο αριθμό θεατών.

Alicia Olatuja

  • Jazz-Blues-Ethnic

Το νέο μεγάλο αστέρι της τζαζ από το Μπρούκλιν, μια ιδιαίτερη και λαμπερή τραγουδίστρια, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Pascal Schumacher

  • Jazz-Blues-Ethnic

O πολυβραβευμένος σολίστ και συνθέτης με τις τζαζ, κλασικές, ηλεκτρονικές και μινιμαλιστικές εκτροπές έρχεται ξανά για να μας μαγέψει με το «Drops and points». Μαζί του ο κιθαρίστας Maxime Delpierre.

Λένα Πλάτωνος

  • Electronica-Industrial

Τόσο underground όσο και mainstream, είναι η ζωντανή ιστορία της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής. Επιστρέφει για άλλη μία φορά με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα.

Waldeck

  • Electronica-Industrial

Mια «εγκεφαλική» downtempo electronica με ξεκάθαρα jazz και blues στοιχεία, ένα κολάζ από swing ήχους και πολλά άλλα.

Jozef van Wissem

  • Σύγχρονη

Με το μοναδικό, χειροποίητο κι εξατομικευμένο μπαρόκ λαούτο του ωθεί τα όρια της μουσικής του μέχρι τις παρυφές της αβανγκάρντ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Αυτό είναι το πλήρες line-up της πρώτης μέρα του AthensRocks 2024

Οι Spiritualized, οι The Armed και οι Πεθαίνουν στο Τέλος θα πλαισιώσουν τους Queens of the Stone Age.

19/04/2024

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.