10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Μουσικές ευρέως φάσματος, από τη σύγχρονη κλασική ως το extreme rock, και από τον τζαζικό αυτοσχεδιασμό ως την μουσική ποιητική.

10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Γιώργος Τσοντάκης

Σπουδαίος ελληνοαμερικανός συνθέτης, κρητικής καταγωγής γεννημένος στην Αστόρια, ο Γιώργος Τσοντάκης έχει διεκδικήσει βραβείο Grammy καθώς και τα μεγαλύτερα βραβεία σύνθεσης: το Grawemeyer Αward για το 2ο Κοντσέρτο για βιολί, και το Charles Ives Living της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών. Στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής ακούγονται (14/1) σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα το Κoντσέρτο Unforgettable για δύο βιολιά και το Clair de lune. Το μουσικό πορτρέτο του πλαισιώνεται με έργα Σκαλκώτα: τη μουσική από το μπαλέτο Τα παγανά, τρία κομμάτια από το λαϊκό μπαλέτο Η θάλασσα, και ενορχηστρώσεις σε δύο (από τις εκατοντάδες) σονάτες για τσέμπαλο του συνθέτη της εποχής μπαρόκ Ντομένικο Σκαρλάττι.

Athens Big Band / Μαρίζα Ρίζου

Η Big Band του δήμου Αθηναίων, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση του Σάμη Αμίρη, συναντά στην πρώτη συναυλία της για τη νέα χρονιά μία φρέσκια, λαμπερή και αγαπημένη παρουσία στο χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής, τη Μαρίζα Ρίζου, στο Ολύμπια την Τρίτη 15 Ιανουαρίου στις 20:30. Μια μοναδική συναυλία όπου οι λάτρεις της ατμοσφαιρικής τζαζ και όχι μόνο, θα απολαύσουν τη μουσική κορυφαίων ενορχηστρωτών του είδους, καθώς και δημοφιλή τραγούδια, που έχει ερμηνεύσει η καλλιτέχνιδα με το ξεχωριστό ταμπεραμέντο και έχουν αγαπηθεί από το κοινό.

Σταύρος Σοφιανόπουλος

Με τη μουσική του ο πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος φτιάχνει το σάουντρακ της ζωής, των καθημερινών παλμών και αισθημάτων – πράγματα που τα μετατρέπει σε ηχητικές εικόνες και τα παρουσιάζει στις 17 Ιανουαρίου στο café του Νομισματικού Μουσείου, μαζί με εξαιρετικούς μουσικούς / συνεργάτες. Η Ναταλία Ρασούλη είναι στο τραγούδι, ο Αχιλλέας Περσίδης παίζει κλασική κιθάρα, ο Στέφανος Γιαννόπουλος τσέλο και ο Σταύρος Σοφιανόπουλος, φυσικά, στο πιάνο.

«Το Δέντρο F.G. Lorca»

Το «Δέντρο F.G. Lorca» είναι ένα ολόκληρο πολιτισμικό σώμα (ποίηση, τραγούδι, μουσική) που αγκαλιάζει τον κόσμο. Αφορμή είναι πάντα ο λόγος του κορυφαίου αυτού ποιητή που ο ίδιος τον έχει κάνει τραγούδι ή έχει εμπνεύσει πολλούς δικούς μας συνθέτες να τον κάνουν μουσική και να τον τραγουδήσουν. Το «Δέντρο F.G. Lorca» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δοθεί στο «Ολύμπια» (17/1) στον κύκλο «Μουσική και Λόγος» του Δημοτικού Θεάτρου της Αθήνας. Τραγουδά η Καλλιόπη Βέττα με την Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων σε ενορχηστρώσεις και κιθαρισμούς του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Automaton

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, οι Automaton παρουσιάζουν τη νέα τους κυκλοφορία, «Talos», στο Temple. Το «Talos» είναι το καινούριο άλμπουμ του γκρουπ αυτού που παίζει στα όρια του doom ιδιώματος με ιδιαίτερη διεισδυτικότητα και επιτυχία. Η ιδέα πίσω από αυτό το concept άλμπουμ – στο οποίο συμμετέχει και ο Ψαραντώνης – έχει να κάνει με το ξύπνημα του μυθικού αυτού μεταλλικού γίγαντα της Κρήτης, ενός αρχετυπικού ρομπότ, που σκορπάει καταστροφή στουε κακούς και προφυλάσσει τους αθώους. Πραγματικά, πολύ καλή μουσική στον δρόμο του extreme rock.

Στέφανος Κορκολής, Σοφία Μανουσάκη

Μπορεί ο καθένας μας να κάνει μια αναδρομή και να «μαζέψει» στιγμές που τον σημάδεψαν, «μεταφρασμένες» στα ανάλογα τραγούδια. Αυτό κάνουμε συνήθως όταν ακούμε κατ’ ιδίαν ή όταν γιορτάζουμε με παρέες. Αυτό έρχεται να κάνει τώρα και ο Στέφανος Κορκολής μαζί με την Σοφία Μανουσάκη και μια παρέα μουσικών στο «Half Note Jazz Club» (18-21/1). Μαζεύει «Τα τραγούδια της ζωής μας», κομμάτια από την εφηβεία μας και τις προσωπικές μας εμπειρίες, τραγούδια ελληνικά και ξένα, τραγούδια δικά του και άλλων, σε ένα πρόγραμμα ανοιχτό και απρόβλεπτο, με οδηγό την αγάπη και τη φαντασία. Ένα πρόγραμμα που, εκ των πραγμάτων, μέσα από σπουδαίες ερμηνείες, θα συγκινήσει.

The Morlocks

Από τις πλέον σεβαστές και ιστορικές American & European garage punk bands, «οι πολεμιστές του αυτοκινητόδρομου» όπως αποκαλούνται, με νέο δίσκο στις αποσκευές τους (Hound Gawd Records) βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση και ...σκορπούν τρόμο στην Ευρωπαϊκή τους περιοδεία. Έρχονται στο Κύτταρο (18/1) για να «λιώσουν» τα μυαλά μας, να «ματώσουν» τα αυτιά μας, και να μας ντοπάρουν με δαιμονικά μπούγκι.

«Σιμόν Μποκανέγκρα»

Η νέα χρονιά στην Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινάει με την σπουδαία όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Σιμόν Μποκανέγκρα». Πρόκειται για ένα έργο με βαθιά πολιτικά μηνύματα που αφορούν στην ενότητα μιας Ιταλίας χωρίς εμφύλιες διαμάχες και πολέμους, έργο βαθιά φιλοσοφικό και στοχαστικό και, φυσικά, με πανέμορφη μουσική που το κάνει να ξεχωρίζει στην εργογραφία του μεγάλου συνθέτη, που εδώ έχει πλάσει έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ρόλους για φωνή βαρύτονου. Στη Λυρική έρχεται για έξι παραστάσεις (από 19/1) η ιστορική παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου που φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Ελάιτζα Μοζίνσκυ, πλούσια και εντυπωσιακή στην Αναγεννησιακή της μορφή. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ο Δημήτρης Πλατανιάς και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Διευθύνουν η Ζωή Τσόκανου και ο Στάθης Σούλης.

Improv2

Δύο διεθνείς μουσικές συναντήσεις στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με Έλληνες και ξένους σολίστ που φέρνουν κοντά το παλιό και το καινούριο, τον φυσικό και τον ηλεκτρονικό ήχο, και μας οδηγούν στη γοητεία του αυτοσχεδιασμού. Ο Κο Ισικάουα, ο Γιώργος Βαρουτάς και ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης μετά τον δίσκο “Chronostasis” (2018), συναντιούνται ξανά και αφηγούνται ηλεκτρoακουστικές ιστορίες που κινούνται ανάμεσα στον αρχαίο και τον ψηφιακό χρόνο. Η συνάντηση της Ζωής Ευσταθίου και του Γιεγκίλ Κάλμαν γίνεται πάνω από τα πλήκτρα: προετοιμασμένο «πειραγμένο» πιάνο για την πρώτη και modular synthesizers για τον δεύτερο. Μαζί δημιουργούν ένα ηχητικό περιβάλλον όπου τα όρια μεταξύ ακουστικής και ηλεκτρονικής μουσικής χάνονται.

Θοδωρής Οικονόμου

Ο Θοδωρής Οικονόμου στην πρώτη του σόλο συναυλία το 2019, σε αυτό το κυριακάτικο πρωινό (12.30 μ.μ.) στον μαγικό χώρο της Β’ σκηνής του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας θα προετοιμάσει ένα πρόγραμμα αυτοσχεδιασμού, ένα ταξίδι μέσα από τον ήχο του προσωπικού του κόσμου.

Περισσότερες πληροφορίες

The Morlocks

  • Rock-pop-folk

Μία από τις πλέον ιστορικές garage punk μπάντες, με νέο δίσκο στις αποσκευές της, σε ένα δυνατό live στην πόλη μας

Γιώργος Τσοντάκης

  • Κλασική μουσική

Αφιέρωμα στον κρητικής καταγωγής κορυφαίο Ελληνοαμερικανό συνθέτη με τα έργα του «Unforgettable» (κονσέρτο για δύο βιολιά) και «Clair de lune», μαζί με έργα Σκαρλάτι και Σκαλκώτα. Με σολίστ τους βιολονίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και Παναγιώτη Τζιώτη. Τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος.

Athens Big Band & Μαρίζα Ρίζου

  • Jazz-Blues-Ethnic

Σε κομμάτια από το στάνταρ ρεπερτόριο της jazz καθώς και μια μικρή επιλογή από δημοφιλή τραγούδια που η τραγουδίστρια ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία.

Improv 2

  • Αυτοσχεδιασμοί

Οι Κο Ισικάουα (sho), Γιώργος Βαρουτάς (κιθάρα, ηλεκτρονικά) και Νίκος Σιδηροκαστρίτης (ντραμς) σε αυτοσχεδιαστικές ηλεκτρoακουστικές ιστορίες και η Ζωή Ευσταθίου (πιάνο, ηλεκτρονικά) με τον Γεγκίλ Κάλμαν σε ένα ηχητικό περιβάλλον στα όρια ηλεκτρονικής και ακουστικής μουσικής.

«Σιμόν Μποκανέγκρα»

  • Όπερα

Η σπουδαία όπερα του Βέρντι παρουσιάζεται σε συνεργασία με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Πρόκειται για μια αναβίωση της σκηνοθεσίας του Ελάιτζα Μοσίνσκι από τον Ρόρι Φαζάν, με τους Δημήτρη Πλατανιά και Τάση Χριστογιαννόπουλο να εναλλάσσονται στον επώνυμο ρόλο. Διευθύνουν η Ζωή Τσόκανου και ο Στάθης Σούλης.

Automaton

  • Rock-pop-folk

Doom/drone ανατριχίλες από ένα γκρουπ που παίζει στα όρια του είδους και παρουσιάζει το δεύτερο δισκογραφικό του πόνημα «Τάλως».

Στέφανος Κορκολής, Σοφία Μανουσάκη

  • Ελληνική

«Τα τραγούδια της ζωής μας» μέσα από μουσικές ανατροπές, αναπάντεχο ρεπερτόριο και με έντονη διάθεση αυτοσχεδιασμού, όπου τίποτα δεν είναι στημένο.

Θοδωρής Οικονόμου

  • Jazz-Blues-Ethnic

Στην πρώτη του σόλο πιανιστική συναυλία για το 2019 παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αυτοσχεδιασμού, ένα ταξίδι μέσα από τον ήχο του προσωπικού του κόσμου.

Σταύρος Σοφιανόπουλος

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο πιανίστας σε δικές του συνθέσεις με τη Ναταλία Ρασούλη (τραγούδι), τον Αχιλλέα Περσίδη (κλασική κιθάρα) και τον Στέφανο Γιαννόπουλο (τσέλο).

Το δέντρο F.G. Lorca

  • Μουσική Ποιητική

Η πολύπλευρη δημιουργική φυσιογνωμία του ποιητή μέσα από συνθέσεις δικές του κι Ελλήνων που εμπνεύστηκαν από την ποίησή του. Τραγουδά η Καλλιόπη Βέτα σε ενορχηστρώσεις του κιθαρίστα Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων διευθύνει ο Πέτρος Καρπαθάκης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.